ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Medicina muncii Medicina muncii Iasi

Microclimatul

Autor: dr.CRISTINA iVAN

Microclimatul (sau ambianta termica) este caracterizat prin temperatura earului, umiditatea relativa, curentii de aer si radiatia calorica.
Temperatura aerului este in permanenta modificare, in functie de schimbul caloric intre obiectele din spatiul respectiv si aerul zonei de munca. Transmiterea caldurii se face de la un corp mai cald la altul mai rece prin conductibilitate, convectie si radiatie.
Umiditatea aerului este data de cantitatea de vapori de apa din atmosfera. Ea poate fi apreciata ca absoluta (totalitatea vaporilor de apa dintr-un anumit volum de aer) sau relativa (raportul de intre cantitatea de vapori in aer la un moment dat si maximum posibil, cind aerul este saturat), exprimata in procente.
Curentii de aer se datoresc circulatiei diferitelor volume de aer din zona respectiva, cauzata de incalzirea inegala a acestora si implicit densitatea lor diferita; se masoara in m/sec.
Radiatiile calorice sunt unde electromagnetice de propagare a unor particule mici (cuante), fiind de fapt o energie calorica in miscare.
Efortul organismului de mentinere a temperaturii corpului in limitele normale (homeotermice) are loc, atat in conditii de microclimat cald cat si rece.
Excesul de caldura se elimina in mediul ambiant in raport cu particularitatile microclimatului din zonele de munca. In conditiile unei ambiante placute, organismul elimina caldura din corp mai ales prin radiatie (situatie valabila si intr-o ambianta rece). Intr-o ambianta calda, evaporarea transpiratiei este forma cea mai eficienta a eliminarii caldurii acumulate in corp.
Supravegherea microclimatului se face prin calcularea indicelui WBGT cu ajutorul aparaturii ce masoara temperatura aerului, temperatura umeda ( umiditatea relativa la locul de munca) si a temperaturii indicate de un glob-termometru, IN GENERAL DE CATRE AUTORITATEA DE SANATATE PUBLICA Acest indice nu trebuie sa depaseasca valorile limita stabilite in functie de categoria muncii efectuate (usoara, medie, grea, foarte grea), a duratei efortului, a felului echipamentului, si al vitezei curentilor de aer la locul de munca.
EFECTELE MICROCLIMATULUI NECORESPUNZATOR
Expunerea la temperatura ridicata obliga organismul la folosirea unor mijloace care depasesc resursele normale pentru mentinerea relativ constanta a temperaturii corpului. Astfel, cresterea debitului sudoral poate ajunge la 1,3 Kg/h, in conditiile in care 1 Kg de transpiratie reprezinta 1,4% din greutatea unui individ de 70 Kg. Daca lichidul respectiv nu este inlocuit se poate ajunge la o stare de deficit hidric in orele de program de 3-6 % din masa corporala, devenind astfel un pericol pentru starea de sanatate.
Trebuie subliniat ca, odata cu transpiratia, se pierd si alti constituenti, dintre care sodiul este cel mai important (la o activitate desfasurata in mediu cald se pot elimina 10 litri transpiratie care contin 10 g NaCl - "sare", plus alte elemente, vitamine etc.). In aceste conditii, inlocuirea lichidelor pe masura pierderii prin transpiratie si mai ales a NaCl este foarte importanta, fiind o regula stabilita prin legislatia in vigoare.
Exunerea la microclimat rece sunt reprezentate de fenomene de "raceala", cu intreg cortegiul de simptome respectiv. Cea mai dura actiune a microclimatului rece este reprezentata de afectarea extremitatilor prin degeraturi, cu evolutie gradata, ca la arsuri.
MASURI DE PREVENIRE
Masurile se adreseaza atit mediului industrial, cat si persoanelor expuse.Astfel, in expunerea la microclimat cald, termoizolarea surselor de incalzire are o mare eficienta. Se folosesc paravane, straturi izolatoare de aer sau perdele de apa.
Mentinerea echilibrului hidrosalin se face prin acordarea de apa carbo-gazoasa salina (cu 1-2 g. NaCl la litru).
In expunerea la microclimat rece se impun masuri de asigurare a pastrarii energiei calorice in corp (imbracaminte adecvata - sistemul "foilor de ceapa", mai multe straturi de haine, deoarece si paturile de aer dintre haine sunt izolante).
Este necesara o alimentatie bogata caloric, cu un procent mai mare de grasimi. Alcoolul nu protejeaza de frig, ci realizeaza doar o senzatie falsa de caldura.

 
Programare