Medicina muncii
Cind bate vantul schimbarii, unii ridica ziduri,
altii construiesc mori de vint!
Sănătatea, conform definiţiei O.M.S., este concepută ca o "stare de bine din punct de vedere fizic, psihic şi social" şi nu doar absenţa bolii.
Medicina muncii se ocupă cu prevenţia, diagnosticarea şi managementul bolilor profesionale şi a celor legate de profesiune, a accidentelor de muncă, precum şi cu promovarea sănătăţii şi productivităţii muncitorilor.
În occident, medicina muncii este studiată şi practicată împreună cu medicina mediului înconjurător sub denumirea de occupational and environmental medicine.
Medicina muncii a fost numită anterior medicina industrială, referindu-se strict la activităţile medicale în cadrul unităţilor industriale din diferite sectoare (minerit, construcţii de maşini, prelucrarea lemnului etc).
După cel de-al doilea război mondial, programele de medicină ocupaţionala au fost extinse în alte sectoare precum unităţi bancare, administrative, comerciale şi altele similare care nu pot fi numite industriale. De aceea a fost introdus termenul de medicina muncii sau ocupaţională.
Pentru atingerea obiectivelor sale profilactice, medicina muncii acţionează in două direcţii fundamentale, una care vizează condiţiile de muncă şi alta starea de sănătate in elaţie cu determinantii profesionali, scopul final fiind asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca.
Medicina muncii face parte din managementul riscului profesional şi presupune aportul simultan al angajatului, angajatorului şi medicilor. Rolul ei este de a evalua strarea de sănătate a salariaţilor in relaţie cu mediul de muncă, consilierea angajatorilor privind factorii de risc profesional şi modalităţile de evitare a bolilor profesionale, reducerea absenteismului pe motiv de boala. Abonamentul de sanatate este cel mai modern instrument de motivare a salariatilor!
Legislatia din Romania prevede faptul ca "angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina muncii"(art.182-codul muncii).
Controalele medicale de medicina muncii se adreseaza tuturor salariatilor, indiferent de tipul de contract de munca, periodicitatea examinarii fiind stabilita prin lege (minim o data pe an, sau de cate ori considera necesar medicul specialist de medicina muncii).
Investigatiile medicale sunt prevazute de lege in functie de expunerea profesionala induviduala, fiind recomandate numai de medicul specialist de medicina muncii (un consult atent efectuat de un specialist de medicina muncii, poate reduce costurile investigatiilor suplimentare recomandate uneori abuziv de medicii de familie cu competente in intreprindere , datorita lipsei de cunostinte suficiente in domeniu).
Structurile medicale de medicina muncii funcţionează potrivit reglementărilor Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii, activitatea acestora avand un caracter predominant preventiv, acestea neavand nici o legatura cu reteaua medicului de familie. Responsalilitatea achizitionarii acestor servicii de medicina muncii este a angajatorilor, potrivit legii, salariatii nu pot fi implicati in plata costurilor acestor controale medicale care nu au nici o legatura cu asigurarile de sanatate (legea 319/2006), NGPM/2002, legea 418/2004).
Medicul de familie nu are obligaţia să presteze pentru asiguraţii de pe propria listă servicii de medicina muncii. Acesta nu are dreptul de a semna fişa de aptitudine in munca (cf.Ord.M.S.nr.875/2002) şi nici nu va trimite persoana respectivă (pe banii casei de asigurări, in mod mascat) pentru investigaţiile necesare la angajare sau control medical periodic.
Fisele de aptitudine semnate de medicii de familie nu au nici o valoare! Pacientul are dreptul de a-şi alege medicul de familie, dar medicul de medicina muncii este ales şi plătit de angajator, in condiţiile legii.
Protecţia sănătaţii la locul de muncă şi asigurarea sănătaţii angajatilor trebuie să fie declarat ca obiectiv al unităţii, de egală importanţă cu celelalte obiective ce se referă la profit.
Costurile in ceea ce priveşte consecinţele accidentelor de muncă sau ale bolilor profesionale sunt mult mai mari decat cele necesare profilaxiei, investitia in medicina muncii se va resimti imediat!
MEDICALASIST, prin oferta de medicina muncii, da posibilitatea angajatorilor de a beneficia de cele mai profesioniste servicii in acest domeniu.
Realizarea unui contract de asistenta medicala cu un serviciu de medicina muncii nu e doar o obligatie a patronatului de a se conforma normelor legale, ci un mod garantat de a oferi salariatilor siguranta si incredere fata de locul de munca.
Dr.Cristina Ivan