Măsurarea grăsimii corporale - cât de reale sunt interpretările (conform studiilor)

Măsurarea grăsimii corporale - cât de reale sunt interpretările (conform studiilor)

©

Autor:

Măsurarea grăsimii corporale - cât de reale sunt interpretările (conform studiilor)

Măsurarea grăsimii corporale reprezintă cea mai bună modalitate de evaluare a greutății, a kilogramelor depuse, a procentului de grăsime, dar nu în ultimul rând, ajută la identificarea unui posibil risc de a vă confrunta cu probleme de sănătate.

Dacă prin această măsurare reiese faptul că procentul de grăsime este unul scăzut, procentul de masă musculară va fi în creÈ™tere, È™i invers. (1)

Cel mai frecvent măsurarea grăsimii corporale se face cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC), ce reprezintă un indicator oficial prin intermediul căruia se calculează greutatea corporală ideală. (1)

Indicele de masă corporală poate indica anumite stadii în funcÈ›ie de valori, precum:

  • Valori egale sau mai mici cu 18,49 reprezintă un individ subonderal
  • Valori intre 18,50 si 24,99 indică o greutate normală ce nu asociază risc de boală
  • Valori între 25 È™i 29,99 indică individ supraponderal (cu risc de boală)
  • Valori intre 30,00 si 34,99 reprezintă obezitate de gradul 1 (cu risc de boală)
  • Valori intre 35,00 È™i 39,99 reprezintă obezitate de gradul 2 (cu risc de boală)
  • Valori egale sau mai mari cu 40 reprezintă obezitate morbidă cu risc crescut de boală (2)


Aceste valori sunt extrem de importante deoarece greutatea corporală împreună cu starea de sănătate se află într-o strânsă legătură. O greutate corporală mult crescută va fi întotdeauna o cale către îmbolnăvire, cel mai predispus organ fiind inima, din cauza depozitelor adipoase care pot îngreuna funcÈ›ia de pompă a inimii. (2)

Alte modalități de măsurare a grăsimii corporale

DeÈ™i indicele de masă corporală este cel mai frecvent utilizat în practica medicală, există È™i alte căi prin care se poate calcula procentul de grăsime, precum:

  • Etriere pentru pliul pielii
  • Măsurătorile circumferinÈ›ei corporale
  • CircumferinÈ›a taliei
  • AbsorbÈ›iometrie cu raze X cu energie duală
  • Analiza impedanÈ›ei bioelectrice (DXA)
  • Miografie cu impedanță electrică (EIM)
  • Cântărire hidrostatică (1, 3)

Etriere pentru pliul pielii

Această procedură este o modalitate ieftină de măsurare utilizată mai ales când nu sunt disponibile alte metode. Sunt instrumente portabile care măsoară grosimea pliurilor pielii în diverse zone ale corpului, precum abdomen, triceps È™i coapse. (1, 3)

Pentru ca rezultatele să fie cât mai aproape de realitate, se recomandă măsurarea în 7 zone diferite ale corpului, după cum urmează:

  • triceps
  • sub omoplat
  • la nivelul toracelui
  • mediaxilar (lângă axilă)
  • deasupra È™oldului
  • abdominal
  • coapse (3)


Studiile realizate privind acest tip de măsurare susțin că această tehnică poate fi una precisă, dar este nevoie de o anumită experiență din partea specialistului și de cunoștințe exacte de anatomie. (1, 3)

Măsurătorile circumferinței corporale

Această tehnică foloseÈ™te o bandă de măsurare pentru a măsura diverse zone ale corpului, valorile fiind apoi introduse într-o ecuaÈ›ie pentru determinarea procentului de grăsime corporală. (1, 3)

În funcÈ›ie de sex, locul de măsurare este variabil, astfel pentru femei se recomandă:

  • Gât: chiar sub nivelul cavității bucale
  • Pentru talie: se măsoară ce mai mică circumferință a taliei
  • Pentru È™olduri: locul în care coapsele sunt cele mai proeminente (3)

Pentru bărbați

  • Gât: la fel ca la femei, chiar sub nivelul cavității bucale
  • Talie: măsurare la nivelul buricului (3)


Pentru a beneficia de cele mai corecte valori, este important să nu strângeÈ›i foarte tare banda de măsurare. Spre exemplu, la nivelul taliei, este important să puteÈ›i respira normal, fără a strânge prea tare. Dacă nu se poate realiza acest lucru, rezultatul va fi unul eronat. (1, 3)

Prin studiile realizate de-a lungul timpului s-a observat faptul că această modalitate poate să fie mai puÈ›in exactă atunci când sunt măsurate femei supraponderale, deci cu o talie mai mare. Se pare că acurateÈ›ea acestei metode este una variabilă È™i depinde de distribuÈ›ia grăsimii corporale. (1, 3)

Pe de altă parte, măsurarea circumferinței corporale reprezintă una dintre cele mai ieftine și accesibile măsurători care poate fi realizată de către oricine acasă.

Circumferința taliei

Măsurarea circumferinței taliei reprezintă unul dintre cele mai simple modalități de evaluare a grăsimii corporale. Tot ce trebuie să faceți este să folosiți o bandă de măsurare pe care o puneți la nivelul taliei, orizontal, deasupra oaselor șoldului. (3)

Cu cât circumferinÈ›a taliei este una mai mare, acest lucru semnifică faptul că aveÈ›i mai multe depozite de grăsime. (3)

Pentru a scădea riscul apariției afecțiunilor de sănătate, se recomandă de către Organizația Mondială a Sănătății anumite valori țintă pentru circumferința taliei:

  • Pentru femei: ≤ 80 cm
  • Pentru bărbaÈ›i: ≤ 94 cm (3)

Absorbțiometrie cu raze X cu energie duală (DXA)

Această modalitate este una mai performantă, utilizând raze X de energii diferite pentru estimarea procentul de grăsime corporală. Această modalitate poate fi considerată superioară celorlalte, dar È™i utilizată doar în anumite situaÈ›ii, de regulă la recomandarea medicului, oferind informaÈ›ii despre:

  • Densitatea osoasă
  • Masa slabă
  • Grăsimea corporală


Această investigație se realizează cel mai frecvent persoanelor care suferă de anumite patologii precum, femeilor post menopauză cu osteoporoză, fiind foarte important procentul de densitate osoasă.

Principalul dezavantaj al aceseii investigaÈ›ii este reprezentat de costurile mari, nefiind accesibile pentru oricine. Pe de altă parte, atunci când este chiar necesară această investigaÈ›ie, rezultatele sunt precise È™i de mare acurateÈ›e. (1)

Analiza impedanței bioelectrice

Această tehnică vizează răspunsul corpului la curenții electrici ce sunt transmiși prin intermediul electrozilor plasați pe piele. (1)

CurenÈ›ii electrici se pot deplasa prin masa musculară mult mai uÈ™or decât prin depozitele de grăsime, deoarece muÈ™chii au un conÈ›inut ridicat de apă. (1)

Principalul dezavantaj al acestei metode reieÈ™it din studii de-a lungul timpului, este faptul că variază foarte mult în funcÈ›ie de aportul de alimente È™i de lichide din acea zi, dar în schimb este o modalitate rapidă È™i uÈ™or de efectuat. (1)

Miografie cu impedanță electrică (EIM)

Tehnică ce analizează și măsoară răspunsul corpului la curenți electrici, dar la nivelul unor regiuni mai mici ale corpului. Este o tehnică rapidă și ușor de realizat, fiind disponibilă publicului larg. (1)

Principalul dezavantaj la momentul actual reprezintă informațiile limitate privind acuratețea acestei tehnici. (1)

Cântărire hidrostatică

Cunoscută È™i sub numele de cântărire subacvatică, această tehnică nu este disponibilă oricui, fiind frecvent accesibilă în universități, instituÈ›ii medicale, cercetare sau anumite instituÈ›ii sportive È™i urmăreÈ™te analiza compoziÈ›iei corporale pe baza densității sale. (1)

Rezultatele se obÈ›in prin scufundarea pacientului, după ce acesta a expirat cât mai mult aer din plămâni, datele fiind apoi introduse într-o ecuaÈ›ie. (1)

Recomandări

Există multiple căi de măsurare a grăsimii corporale, motiv pentru care cel mai bine este să vă documentați și să alegeți ce considerați că vi se potrivește cel mai mult.

Este foarte important să luaÈ›i în considerare că grăsimea corporală mare va fi întotdeauna asociată cu un risc de boală, în special bolile de natură cardiovasculară, ateroscleroză, diabet zaharat sau chiar afecÈ›iuni respiratorii. RespiraÈ›ia poate fi îngreunată prin intermediul depozitelor de grăsime care comprimă È™i crează un efort suplimentar muÈ™chilor respiratorii de a inspira, respective a expira.

Un indice de masă corporală crescut ar trebui să vă alarmeze È™i să vă motiveze să fiÈ›i responsabili de propriul organism È™i de propria sănătate. Dacă consideraÈ›i că ceva nu este în regulă, nu ezitaÈ›i să apelaÈ›i la ajutorul unui specialist.


Data actualizare: 12-08-2022 | creare: 12-08-2022 | Vizite: 717
Bibliografie
1. Cele mai bune 10 moduri de a-ți măsura procentul de grăsime corporală , link: https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-measure-body-fat
2. Diagrame procentuale de grăsime corporală pentru bărbați și femei , link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/body-fat-percentage-chart#bmi
3. 4 moduri de a măsura grăsimea corporală acasă, link: https://www.healthline.com/health/how-to-measure-body-fat
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum