Există vreun aliment care te ajută să slăbești (sănătos)? - ce spun studiile
Autor: Teodorescu Mihai
O greutate normală reprezintă unul dintre elementele de bază ale sănătății. Cantitatea de alimente ingerată, cât È™i calitatea nutriÈ›ională a acestora, joacă roluri centrale în menÈ›inerea unei greutăți optime. Dietele, concepute special pentru a păstra greutatea optimă sau pentru a pierde în greutate, se bazează adesea pe consumul unui anumit tip de alimente. Pentru o perioadă îndelungată, dietele cu un conÈ›inut scăzut de grăsimi au fost considerate modalități ideale de a slăbi. Anumite studii recente contestă dietele bazate pe consumul unor cantități mici de grăsimi, deoarece adesea alimentele bogate în grăsimi sunt înlocuite cu alimente bogate în carbohidraÈ›i. (1) (2)
Conform studiilor, alimentele sărace în calorii, în special legumele, fructele, cerealele, nucile sau produsele de origine animală, pot să contribuie la scăderea în greutate. Cu toate acestea, întrebarea care persistă este: există vreun aliment care te ajută să slăbeÈ™ti sănătos? La momentul actual există sute de diete, dar È™i numeroase alimente care pot ajuta la slăbit. (1) (2) (4)
Somon
Încărcat cu proteine de calitate, acizi graÈ™i omega-3, grăsimi sănătoase È™i o gamă variată de substanÈ›e nutritive esenÈ›iale organismului uman, somonul poate reprezenta o alegere ideală pentru persoanele care îÈ™i doresc să păstreze o dietă sănătoasă pentru slăbit. Într-un studiu experimental realizat în anul 2017, subiecÈ›ii de sex masculin care au consumat peÈ™te, preponderent somon, cât È™i ulei de peÈ™te, au pierdut cu 2 kilograme în plus, comparativ cu subiecÈ›ii care nu au consumat peÈ™te, în decurs de patru săptămâni. (2) (3)
Brânză de vaci
Bogate în proteine, produsele lactate cu un conÈ›inut scăzut de grăsimi, precum brânza de vaci, iaurtul grecesc sau skyr, pot fi consumate pentru a stimula aportul de proteine È™i pentru a creÈ™te aportul caloric. Săracă în carbohidraÈ›i È™i cu un conÈ›inut crescut de calciu, brânza de vaci poate ajuta la arderea grăsimilor. Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida arată că prin consumul a 30 de grame de brânză de vaci cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare este îmbunătățită sănătatea generală a organismului, acest obicei având un efect pozitiv în mod specific asupra metabolismului È™i a sistemului muscular. (2) (4)
Fasole
La fel ca majoritatea leguminoaselor, fasolea este bogată în fibre È™i proteine, contribuind la senzaÈ›ia de saÈ›ietate. Consumul regulat de fasole este asociat cu un risc scăzut de obezitate sau de afecÈ›iuni cardiace, cât È™i cu un control mai bun asupra nivelului de zahăr din sânge. Conform unui studiu, persoanele care consumă frecvent fasole au o talie mai mică È™i un risc cu 22% mai mic de obezitate. O altă cercetare, publicată în Archives of Internal Medicine, confirmă faptul că prin consumul de leguminoase, precum fasole, linte sau năut, este îmbunătățit controlul zahărului din sânge È™i este astfel redus riscul de boală cardiacă pentru pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu diabet de tipul 2. (2) (5)
Avocado
Importantă sursă de fibre alimentare, despre care se cunoaÈ™te faptul că pot creÈ™te saÈ›ietatea, avocado este asociat cu un risc diminuat de supraponderabilitate. ConÈ›inutul crescut de nutrienÈ›i È™i compuÈ™i bioactivi din avocado ajută la slăbit, conform unui studiu publicat recent în Biblioteca NaÈ›ională de Medicină din SUA. Din punct de vedere procentual, riscurile de a deveni supraponderali sunt mai mici în cazul consumatorilor de avocado cu aproximativ 95%, comparativ cu persoanele care nu consumă acest aliment. (2) (6)
Nuci
Consumul regulat de nuci pe termen lung, ca un înlocuitor al alimentelor mai puÈ›in sănătoase, poate reprezenta o componentă a unei diete sănătoase ce are ca scop prevenirea obezității È™i a diabetului de tip 2. Studiile efectuate de către cercetătorii de la Școala Harvard de Sănătate Publică arată că persoanele care consumă nuci regulat tind să fie mai sănătoase decât cele care nu consumă. DeÈ™i sunt bogate în grăsimi, nucile sunt o gustare excelentă, deoarece oferă o cantitate echilibrată de proteine, fibre alimentare, vitamine, minerale, antioxidanÈ›i È™i fitoesteroli, care pot conferi beneficii majore pentru sănătate. (2) (7)
Pere
Cunoscute ca o sursă majoră de fibre, vitamina C, magneziu, potasiu, fructoză, glucoză È™i antioxidanÈ›i, perele oferă energie organismului È™i sunt uÈ™or de digerat. Comparativ cu alte fructe, perele au un indice glicemic scăzut, absorbÈ›ia carbohidraÈ›ilor în fluxul sanguin realizându-se lent. Conform unui studiu, o pară pe zi poate È›ine kilogramele la distanță, aluzie la sintagma folosită de către cadrele medicale pentru a descrie efectele benefice ale mărului asupra sănătății. DeÈ™i nu oferă aceleaÈ™i beneficii precum mărul asupra sănătății generale a organismului, para poate ajuta la reducerea riscului de îngrășare. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Louisiana, folosind datele obÈ›inute între 2001 È™i 2010, au analizat posibila asociere dintre consumul de pere proaspete È™i aportul de nutrienÈ›i, calitatea dietei, adecvarea nutrienÈ›ilor È™i factorii de risc cardiovasculari. Concluzia finală a studiilor a fost aceea că persoanele care consumă pere regulat au È™anse mai mici cu 35% să devină obeze. (8) (9)
Mere
Sursă majoră de polifenoli, antioxidant despre care este cunoscut faptul că promovează efectele anti-îmbătrânire È™i anti-obezitate, merele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe care pot fi consumate pentru a slăbi. PotenÈ›ialul de diminuare a riscului de creÈ™tere în greutate a fost testat în numeroase studii epidemiologice sau clinice, cât È™i în studii efectuate în vitro sau pe animale de laborator. Rezultatele obÈ›inute din experimente au arătat că hrănirea cu mere a È™obolanilor determină scăderea în greutate în 3-28 de săptămâni. (10) (11)
Grepfrut
Cu doar 78 calorii pentru un fruct întreg, grepfrutul este unul dintre alimentele incluse adesea în dietele pentru slăbit. Consumat înainte de masă, poate ajuta la reducerea aportului de alimente, contribuind în acest mod la scăderea semnificativă a caloriilor ingerate. Efectele asupra controlului greutății au fost aduse în discuÈ›ie de numeroÈ™i cercetători, la momentul actual fiind disponibile o serie de studii care certifică faptul că prin consumului de grepfrut sau a sucului de grepfrut este scăzută greutatea corporală. (2) (11)
Pepenele
Datorită conÈ›inutului crescut de apă, pepenele poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus, menÈ›inând în acelaÈ™i timp organismul hidratat. NutriÈ›ioniÈ™tii recomandă consumul cu moderaÈ›ie a pepenelui, în special ca înlocuitor al alimentelor bogate în zaharuri. O cană de pepene galben (aproximativ 150-160 grame) oferă o cantitate de maximum 61 de calorii, dar È™i numeroase vitamine, minerale, fibre È™i antioxidanÈ›i. (11)
Legumele crucifere
Fie că este vorba de broccoli, conopidă, kale sau varză, legumele cu frunze verzi din familia brassicaceae constituie alimente ideale ce pot fi incluse în alimentaÈ›ie, dacă obiectivul este acela de scădere în greutate. Hrănitoare È™i cu un conÈ›inut crescut de fibre È™i proteine, legumele crucifere fac parte din categoria alimentelor care te ajută să slăbeÈ™ti sănătos. (2)
Ouă întregi
Asociate în mod obiÈ™nuit cu pierderea în greutate, ouăle sunt foarte sățioase, deÈ™i oferă o cantitate redusă de calorii. Cercetătorii au descoperit că ouăle, atunci când sunt consumate la micul dejun, susÈ›in pierderea în greutate în cadrul unei diete ce se bazează pe restricÈ›ia calorică. Comparativ cu produsele de panificaÈ›ie, ce adesea sunt consumate la micul dejun, ouăle pot suprima pofta de mâncare mai târziu pe parcursul unei zile, nu doar în primele ore de la consum. (2)
Dacă aÈ›i încercat deja să slăbiÈ›i prin consumul unor alimente despre care se cunoÈ™tea faptul că pot susÈ›ine scăderea în greutate, însă fără a avea rezultatele scontate, trebuie să È™tiÈ›i că alegerea unui aliment care te ajută să slăbeÈ™ti sănătos ar putea să constituie un proces mult mai puÈ›in dificil decât pare. Organismele umane nu răspund într-un mod similar dietelor, astfel că nu întotdeauna rezultatele vor fi aceleaÈ™i. Cu toate acestea, alimentele sănătoase ale căror proprietăți È™i beneficii sunt susÈ›inute de studiile clinice ar trebui să vă deschidă calea către o viață mai sănătoasă. (2)
(2) The 20 Most Weight-Loss-Friendly Foods on The Planet, link: https://www.healthline.com/nutrition/20-most-weight-loss-friendly-foods
(3) Does Eating Salmon Help You Lose Weight? link: https://www.livestrong.com/article/220260-does-eating-salmon-help-you-lose-weight
(4) Late night snacker? Make it cottage cheese, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181025113142.htm
(5) Eat This to Protect Your Ticker and Slim Down, link: https://www.shape.com/healthy-eating/eat-protect-your-ticker-and-slim-down
(6) Avocado Intake, and Longitudinal Weight and Body Mass Index Changes in an Adult Cohort, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471050
(7) Long-term associations of nut consumption with body weight and obesity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144111
(8) One PEAR a day keeps the pounds away: People who regularly consume the fruit are '35% less likely to be obese' link: https://www.dailymail.co.uk/health/article-3352901/One-PEAR-day-keeps-pounds-away-People-regularly-consume-fruit-35-likely-obese.html
(9) Health and Weight Loss Benefits of Pears, link: https://thatsitfruit.com/blog/health-and-weight-loss-benefits-of-pears
(10) Weight Loss Associated With Consumption of Apples: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29630462
(11) The 11 Best Fruits for Weight Loss, link: https://www.healthline.com/nutrition/best-weight-loss-fruits
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Recomandare doctor endocrinolog bun
- Cum aflu daca nu iau un produs contrafacut?
- Ce sa fac sa slabesc?
- 154 cm si 95 de kg si ma chinui de multi ani cu diverse diete
- Am nevoie de sfatul unui medic nutritonist!
- Slabire generala
- Vreau sa slabesc
- Cum sa slabesc?
- Ceaiul verde si slabirea
- Ma ingras.cum pot sa slabesc?