De ce ți-e foame atât de des și cum scazi senzația de foame

De ce ți-e foame atât de des și cum scazi senzația de foame

©

Autor:

De ce ți-e foame atât de des și cum scazi senzația de foame

Cu toate că senzaÈ›ia de foame este deseori fiziologică, ea poate apărea È™i într-un alt context, psihologic, emoÈ›ional È™i chiar patologic, atunci când este persistentă È™i accentuată.

Depistarea afecÈ›iunilor care pot determina apariÈ›ia senzaÈ›iei continue de foame este necesară nu doar datorită kilogramelor în plus care pot apăre, ci È™i datorită consecinÈ›elor grave pe care acestea le pot avea asupra organismului în timp È™i a complicaÈ›iilor care pot apărea în evoluÈ›ia bolii.

În continuare vom prezenta cele mai frecvente afecÈ›iuni însoÈ›ite de senzaÈ›ia continuă de foame È™i modul în care le putem combate:

hipertiroidism

Hipertiroidismul reprezintă creÈ™terea nivelului de hormoni tiroidieni la nivelul È›esuturilor din organism, cu hiperfuncÈ›ia glandei tiroide È™i accelerarea secundară a proceselor metabolice. În hipertiroidism poate apărea o senzaÈ›ie continuă de foame însoÈ›ită de o scădere inexplicabilă în greutate. Alături de acestea, mai pot apărea È™i alte manifestări clinice, precum tahicardie, palpitaÈ›ii, hiperkinezie, oboseală, nervozitate, tranzit intestinal accelerat, intoleranță la căldură, transpiraÈ›ii excesive, slăbiciune musculară.

SenzaÈ›ia permanentă de foame care apare în hipertiroidism poate fi datorată tiroida participă la desfășurarea metabolismului energetic din organism È™i la menÈ›inerea saÈ›ietății. Astfel, creÈ™terea în dimensiuni È™i accelerarea funcÈ›iei glandei tiroide poate avea drept consecință creÈ™terea poftei de mâncare È™i scăderea în greutate.

Tratamentul specific administrat în cadrul hipertiroidismului constă în modificarea stilului de viață (renunÈ›area la fumat, la consumul de alcool È™i de cafea, alimentaÈ›ie corespunzătoare, respectarea orelor de odihnă, antrenament fizic regulat), tratament medicamentos cu antitiroidiene de sinteză (Metimazol, Propiltiouracil, etc.), iod È™i agenÈ›i care deÈ›in iod în componență, litiu, Colestiramină, Colestipol, Dexametazonă, etc. È™i tratament chirurgical (tiroidectomie totală sau cvasitotală).

diabet

Diabetul zaharat este o afecÈ›iune metabolică cronică, caracterizată prin creÈ™terea nivelului de zahăr în sânge cu mult peste valorile normale. Diabetul zaharat este una dintre afecÈ›iunile care pot determina apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame permanente, alături de alte manifestări clinice precumpolifagie, polidipsie, poliurie, sete exagerată, parestezii la nivelul membrelor superioare È™i inferioare, tulburări de vedere, infecÈ›ii frecvente, întârzierea vindecării rănilor. Atunci când nivelul de zahăr din sânge (glicemia) este scăzut foarte mult sub acÈ›iunea tratamentului specific cu insulină È™i a celorlalte măsuri de combatere a hiperglicemiei (eliminarea dulciurilor din alimentaÈ›ie, a carbohidraÈ›ilor È™i a mâncărurilor procesate, etc.), apare hipoglicemia care induce apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame în scopul exhilibrării nivelului de zahăr. SpecialiÈ™tii le recomandă bolnavilor cu diabet zaharat să îÈ™i menÈ›ină glicemia la valori normale, pentru a evita apariÈ›ia acestor dezechilibre.

Tratamentul specific de combatere a diabetului zaharat constă în administrarea de insulină sau a medicamentelor antihiperglicemiante orale sau injectabile noninsulinice (precum biguanide, tiazolidindione, sulfonilureice, incretinmimetice, metiglinide, inhibitori ai alfa-glucozidazei, etc.).

obezitate

Obezitatea poate reprezenta una dintre cauzele senzaÈ›iei de foame permanente. O persoană obeză este acea persoană a cărui indice de masă corporală este mai mare de 30. În funcÈ›ie de valorile indicelui de masă, pot fi descrise trei grade de obezitate: grad I cu IMC cuprins între 30 È™i 35, grad II, cu IMC cuprins între 35 È™i 40 È™i grad III cu IMC de peste 40.

În cadrul obezității se creează un cerc vicios, deoarece mâncatul în mod abuziv duce la acumularea kilogramelor în plus care (excesul de grăsime) la rândul lor influenÈ›ează rezistenÈ›a organismului la insulină, cu apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame permanentă. Totodată, È›esutul adipos poate duce la secreÈ›ia unor substanÈ›e hormonale proprii, care la rândul lor vor determina apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame continue. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat faptul că senzaÈ›ia de foame în rândul persoanelor obeze este mult mai accentuată decât în rândul persoanelor normoponderale.

Principalul mod de combatere a obezității constă în consultarea unui nutriÈ›ionist È™i respectarea cu stricteÈ›e a regimului alimentar impus de acesta.

Stresul

Stresul psihic este unul dintre factorii declanÈ™atori ai senzaÈ›iei de foame permanente. În contextul stresului psiho-emoÈ›ional se secretă un anumit hormon, cortizolul, denumit È™i „hormonul de stres”, care poate induce senzaÈ›ia de foame continuă È™i astfel, individul în cauză poate consuma anumite alimente bogate în calorii fără ca acest lucru să fie nevoie.

Principala formă de combatere a stresului È™i a senzaÈ›iei permanente de foame indusă de acesta constă în îndepărtarea factorilor favorizanÈ›i, schimbarea stilului de viață È™i administrarea unor suplimente alimentare cu magneziu sau a calmantelor special concepute.

depresie

Depresia este o afecÈ›iune psihiatrică, caracterizată printr-o stare de tristeÈ›e patologică cu bradipsihie, repliere pe trecut È™i gâdul inutilității È™i a morÈ›ii. Depresia poate duce la apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame, alături de alte manifestări clinice precum tulburări de somn, scădere ponderală, greÈ›uri, vărsături, cefalee, constipaÈ›ie, meteorism, coÈ™maruri, dureri musculare, nevralgii, artralgii, uscăciunea gurii, uscarea pielii È™i a părului, spasme viscerale. ApariÈ›ia senzaÈ›iei de foame permanentă apare în context depresiv datorită scăderii nivelului de serotonină din organism, acesta din urmă încercând să refacă nivelul acestei substanÈ›e în corp.

Tratarea depresiei se poate realiza prin administrarea de antidepresive.

anxietate

Anxietatea este o altă afecÈ›iune psihiatrică care poate determina apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame permanentă alături de alte manifestări clinice, precum tulburări de somn, oboseală la trezire, tresăriri musculare, imposibilitatea de relaxare, tremor al extremităților, apăsare în piept, tahicardie, palpitaÈ›ii, transpiraÈ›ii, cefalee, creÈ™tere în greutate prin polifagie, balonare, dureri abdominale, borborisme, tresăriri musculare, regurgitaÈ›ii, polachiurie, amenoree, diaree/cosntipaÈ›ie, greÈ›uri, vărsături, etc. Tot scăderea nivelului de serotonină ar fi principala cauză a acestor afecÈ›iuni È™i în acest context.

Tratarea anxietății se poate realiza prin administrarea de anxiolitice.

Hipoglicemia

Reprezintă scăderea nivelului de zahăr în sânge È™i poate apărea în contextul dietelor alimentare, în rândul bolnavilor care È›in post prelungit sau în contextul anumitor afecÈ›iuni pancreatice (inclusiv a diabetului zaharat). Episoadele de hipoglicemie se caracterizează prin senzaÈ›ia imperioasă È™i continuă de foame, greață, extremități reci È™i umede, neliniÈ™te, agitaÈ›ie, tremor al extremităților, parestezii È™i chiar amorÈ›eli ale degetelor de la mâini È™i a buzelor, tahicardie, palpitaÈ›ii, cefalee, anxietate, confuzie, slăbiciune musculară, oboseală, tulburări de vedere È™i de coordonare a miÈ™cărilor, dificultăți de vorbire È™i de mers. SenzaÈ›ia permanentă de foame care apare în cadrul episoadelor de hipoglicemie este un act reflex datorat acesteia din urmă, organismul încercând să readucă glicemia la valori normale prin aport alimentar.

Prevenirea episoadelor de hipoglicemie constă într-o alimentaÈ›ie echilibrată. În cazul în care hipoglicemia apare, aceasta poate fi corectată prin consumarea unor alimente bogate în zaharuri (de ex. ciocolata). În forme severe, episoadele hipoglicemice pot fi combătute prin administrarea de glucoză sub formă injectabilă sau perfuzabilă.

Menstruația

MenstruaÈ›ia poate reprezenta una dintre cauzele fiziologice ale senzaÈ›iei crescute de foame. Numeroase femei au recunoscut faptul că, în perioada menstruaÈ›iei, pofta de a consuma multe dulciuri È™i alimente bogate în carbohidraÈ›i este destul de mare comparativ cu restul perioadei.

Pentru a depăși această perioadă cu bine, fără multe kilograme în plus, specialiÈ™tii recomandă consumarea unei cantități suficiente de lichide în timpul menstruaÈ›iei È™i evitarea alimentelor hipersodate.

Sindromul de deshidratare

Acesta poate induce senzația falsă de foame permanentă. Alte manifestări specifice sindromului de deshidratare sunt reprezentate de pliu cutanat persistent, senzația de sete, tegumente și mucoase uscate, oligurie/anurie, slăbiciune musculară, febră, tahicardie, hipotensiune arterială, confuzie, puls filiform, etc.

Combaterea sindromului de deshidratare presupune creÈ™terea aportului zilnic de lichide, iar în forme severe necesită rehidratare pe cale medicamentoasă (administrarea sărurilor de rehidratare, rehidratare parenterală).

Oboseala

Lipsa de somn poate duce la apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame continuă. Privarea organismului de somn duce la apariÈ›ia a numeroase perturbări în cadrul organismului uman, acesta din urmă încercând să compenseze necesitățile apărute prin creÈ™terea aportului de hrană.

În cazul în care apare o senzaÈ›ie permanentă de foame, iar persoana în cauză doarme mai puÈ›in de opt ore pe noapte, combaterea acestei manifestări clinice trebuie făcută în primul rând prin realocarea orelor pentru somn. În multe cazuri, în urma restabilirii programului de opt ore de somn pe noapte a dispărut senzaÈ›ia continuă de foame. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 05-02-2020 | creare: 05-02-2019 | Vizite: 4920
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.I, Editura Medicală, București, 2018
3. Why Am I Always Hungry?, link: https://www.webmd.com/diet/reasons-always-hungry#1
4. 11 Reasons You're Always Hungry, link: https://www.health.com/health/gallery/0,,20920951,00.html
5. What Causes Hunger Pangs and How Can You Manage This Symptom?, link: https://www.healthline.com/health/hunger-pangs
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum