Mărirea prostatei - ce trebuie să știi
Mărirea prostatei, cunoscută în termeni medicali drept hipertrofia benignă de prostată, reprezintă creÈ™terea în dimensiuni a prostatei, fiind o patologie destul de des întâlnită, mai ales în rândul bărbaÈ›ilor ce au o vârstă peste 50 de ani. Fiind o patologie benignă, aceasta nu cauzează È™i nu va conduce în evoluÈ›ia ei către cancer. (1)
Prostata este o glandă a aparatului genital masculin, situată anterior de rect È™i sub vezica urinară. Are de dimensiuni foarte mici, descrisă adesea ca fiind de mărimea unei nuci. Prostata este împărÈ›ită în doi lobi anatomici de mare importanță, mai ales privind palparea acestora prin tuÈ™eu rectal, care poate pune diverse diagnostice. Din cauza localizării sub vezica urinară È™i a traiectului uretrei prin prostată, fie o mărire a dimensiunii acesteia, fie o altă patologie, pot provoca o simptomatologie urinară ce poate crea un grad de disconfort pentru pacient. (2, 3)
Cauze
Privind cauzele măririi de prostată, acestea nu sunt pe deplin înÈ›elese la momentul actual. Este totuÈ™i important de reÈ›inut faptul că prostata trece prin două cicluri de creÈ™tere pe parcursul vieÈ›ii unui om. Primul ciclu apare la pubertate, iar al doilea apare în jurul vârstei de 25 de ani. Hipertrofia benignă de prostată apare în a doua etapă de creÈ™tere a prostatei. (4)
Prin mărirea dimensiunilor, aceasta poate forma o compresie asupra vezicii urinare. Cu timpul, pereÈ›ii vezicii se pot slăbi, pierzând capacitatea de a goli eficient vezica de urină. Astfel, retenÈ›ia urinară È™i îngustarea uretrei, pot cauza hipertrofia benignă a prostatei. (4)
Studiile actuale asociază mărirea dimensiunii prostatei cu factori ce È›in de procesul de îmbătrânire. La nivelul organismului, la bărbaÈ›i, se secretă atât hormoni sexuali masculini, testosteron, cât È™i cantități reduse de hormoni sexuali feminini, precum estrogen. Pe măsură ce organismul îmbătrâneÈ™te, cantitatea de testosteron scade, lăsând o cantitate mai mare de estrogen. Cercetătorii susÈ›in că hipertrofia benignă de prostată poate să fie cauzată de această proporÈ›ie mai mare de estrogen, comparativ cu testosteronul. (4)
Un alt studiu consideră dihidrotestosteronul ca È™i posibil agent cauzator al hipertrofiei de prostată. Studiul susÈ›ine că È™i atunci când nivelul de testosteron scade, dihidrotestosteronul continuă să crească. S-a observat că bărbaÈ›ii ce nu produc acest hormon, nu vor dezvoltă o mărire a prostatei. (4)
Simptomatologie
Din punct de vedere al simptomelor, cele mai dese sunt:
- Creșterea frecvenței micțiunii pe timpul nopții
- Dificultate la micțiune
- Nevoia frecventă de a urina
- Flux de urină slab
- Incapacitatea de a goli eficient vezica urinară (1)
- Senzația de vezică urinară plină chiar imediat după micțiune
- Necesitatea de a împinge pentru a putea elimina jetul de urină (4)
- Durere la micțiune (6)
Atunci când prostata este mărită în volum poate îngreuna sau chiar bloca fluxul de urină ce vine dinspre vezica urinară. Astfel, senzaÈ›ia necesității de a urina frecvent, mai ales pe timpul nopÈ›ii, este un simptom foarte frecvent întâlnit în mărirea prostatei. Aceste simptome pot varia în intensitate în funcÈ›ie de mărimea dimensiunii prostatei, iar adesea tind să se înrăutățească în timp. (1, 4)
Există o serie de simptome urinare similare care pot fi cauzate È™i de alte patologii, în afară de mărirea de prostată, precum:
- Sângerări la nivelul tractului urinar (6)
- Infecții de tract urinar
- Prostatita –inflamaÈ›ia prostatei
- Strictură uretrală – îngustarea uretrei
- Cicatrizarea gâtului vezicii urinare ca urmare a unei intervenÈ›ii chirurgicale în antecedente
- Cancer de prostată
- Cancer de vezică urinară (1)
Factori de risc
Există o serie de factori de risc care pot favoriza apariția măririi de prostată:
- Vârsta - sunt afectaÈ›i preponderent bărbaÈ›ii peste vârsta de 50 de ani, aproximativ o treime prezentând simptome moderate sau chiar severe, până la vârsta de 60 de ani. Rar pot fi afectaÈ›i bărbaÈ›i sub 40 de ani.
- Antecedente în familie de hipertrofie benignă de prostată
- Diabet zaharat sau bolile cardiovasculare – acestea împreună cu utilizarea de beta-blocante pot creÈ™te riscul
- Stilul de viață – sportul poate reduce riscul de hipertrofie benignă de prostată (1)
Mărirea dimensiunii prostatei poate conduce în timp la complicaÈ›ii:
- RetenÈ›ie urinară – în cazuri complicate, poate fi necesară introducerea unui cateter pentru a elimina urina restantă în vezică
- Infecții ale tractului urinar
- Pietre vezicale – apar din cauza golirii incomplete a vezicii urinare È™i pot favoriza apariÈ›ia de infecÈ›ii, prezenÈ›a de sânge în urină (hematurie), sau obstrucÈ›ia fluxului de urină
- Deteriorarea vezicii urinare
- Afectare renală (1)
- Sângerări în tractul urinar (6)
- Incapacitatea bruscă de a urina (6)
De regulă, aceste complicaÈ›ii nu sunt frecvente È™i apar destul de rar. TotuÈ™i, mulÈ›i bărbaÈ›i ignoră simptomele măririi de prostată, riscând să formeze aceste complicaÈ›ii. Un tratament timpuriu poate evita aceste complicaÈ›ii. Există situaÈ›ii când obstrucÈ›ia urinară din cauza măririi de prostată este atât de severă, încât fluxul urinar nu poate depăși obstrucÈ›ia È™i nu poate fi eliminat. Urina restantă în vezică sau retenÈ›ia urinară este periculoasă deoarece poate favoriza apariÈ›ia de infecÈ›ii ale tractului urinar ce pot afecta aparatul renal. (6)
Diagnostic
Hiperplazia benignă de prostată poate fi diagnosticată în urma unui examen fizic, pe baza unor evaluări imagistice È™i pe antecedentele personale familiale. Privind examenul fizic, de elecÈ›ie este efectuarea unui tuÈ™eu rectal, ce constă în introducerea unui deget înmănuÈ™at È™i lubrifiat în rect, pentru a putea palpa prostata. Acest tuÈ™eu rectal poate fi efectuat, de obicei, È™i de rutină pentru bărbaÈ›ii ce au o vârstă de 40 de ani sau mai mult. (5)
O serie de teste pot fi efectuate pentru punerea unui diagnostic corect:
- Analiza urinei
- Biopsie prostatică – examinarea unui fragment din prostată
- Test urodinamic – are rol în evaluarea presiunii din vezica urinară în timpul micÈ›iunii
- Testul antigenului specific prostatei (PSA) – test de sânge util pentru a confirma sau infirma un cancer de prostată
- Reziduul post-nul – util pentru a determina cantitatea de urină rămasă în vezică
- Citoscopie
- Pielografie sau urografie intravenoasă – tehnică imagistică de vizualizare a aparatului renal È™i a prostatei, prin intermediul substanÈ›ei de contrast (6)
Tratament
Tratamentul măririi de prostată poate fi non-medicamentos, incluzând modificări ale stilului de viață, sau medicamentos. Atunci când modificările stilului de viață nu sunt eficiente, doctorul poare recomanda alfa-1 blocante, medicamente pentru reducerea hormonilor È™i antibiotice. Atunci când simptomatologia nu se ameliorează nici cu tratament medicamentos, se poate apela la intervenÈ›ia chirurgicală. (6)
Concluzii
Mărirea dimensiunilor prostatei sau hipertrofia benignă de prostată, reprezintă o patologie frecvent întânită mai ales în rândul bărbaÈ›ilor de 50 de ani sau peste această vârstă. Cauzele acestei măriri nu sunt la momentul actual pe deplin înÈ›elese. Se consideră că pot fi implicate atât cauze ale dereglărilor hormonale, dar È™i cauze ce È›in strict de vârstă È™i de procesul de îmbătrânire. Există o serie de factori de risc ce pot duce la mărirea prostatei, iar netratată poate conduce către unele modificări la nivelul vezicii urinare. În diagnostic trebuie inclus È™i examinarea prostatei prin tuÈ™eu rectal, iar tratamentul poate include modificări ale stilului de viață, tratament medicamentos sau în caz de eÈ™ec, se poate lua în calcul È™i intervenÈ›ia chirurgicală.
2. Picture of the prostate, link: https://www.webmd.com/men/picture-of-the-prostate
3. The prostate gland, link: https://teachmeanatomy.info/pelvis/the-male-reproductive-system/prostate-gland/
4. What is Benign Prostatic Hyperplasia (BPH)? Link:https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/b/benign-prostatic-hyperplasia-(bph)
5. Prostate Enlargement (Benign Prostatic Hyperplasia) link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia#diagnose
6. What Do You Want to Know About Enlarged Prostate? Link: https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate#diagnosis
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Prostata marita
- Arsura cronica pe canalul penisului
- Ejaculare retrograda - tratament cu Fokusin si Doloxib
- Sange in urina
- Consum recomandat de lichide în caz de hbp
- HBP, prostata marita. Ce medic si spital imi puteti recomanda in Cluj?
- Analize prostata