E normal să faci pipi noaptea?
Autor: Patriche Silvia
Potrivit unor date oficiale, o treime dintre bărbaÈ›ii cu vârsta cuprinsă între 20 È™i 40 ani se confruntă cu urinarea nocturnă È™i circa 43% dintre femeile de aceeaÈ™i vârstă. În cazul persoanelor peste 70 ani, două treimi dintre bărbaÈ›i È™i femei merg la toaletă o dată pe noapte È™i 60% dintre aceÈ™tia merg cel puÈ›in de două ori pe noapte. Cu alte cuvinte, multă lume face pipi noaptea, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă urinările devin din ce în ce mai frecvente. (1)
Care sunt cauzele urinării nocturne?
Există mai multe posibile cauze care pot sta la baza urinării nocturne. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele.
Probleme medicale
Un număr important de boli pot creÈ™te riscul de urinare pe timpul nopÈ›ii. Cele mai comune sunt infecÈ›iile urinare însă acestea sunt însoÈ›ite È™i de o nevoie de a face pipi pe timpul zilei. Alte probleme de sănătate manifestate prin urinări nocturne includ: (2)
- infecții ale prostatei sau prostată mărită
- tumori la nivelul vezicii urinare, a prostatei sau în zona pelviană
- diabet
- anxietate
- infecții ale rinichilor
- apnee în somn
- umflarea picioarelor
- afecțiuni neurologice precum boala Parkinson, scleroza multiplă sau fracturi de compresie ale coloanei vertebrale
Sarcina
Urinatul pe timpul nopÈ›ii poate fi un semn timpuriu al sarcinii. Urinarea nocturnă poate apărea la începutul sarcinii dar È™i atunci când uterul începe să apese pe vezica urinară. (3)
Unele medicamente
Unele medicamente au ca efect secundar urinarea nocturnă. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul diureticelor recomandate în cazurile de hipertensiune articulară. (4, 5)
Stilul de viață
Un alt motiv foarte popular pentru care faci pipi noaptea este excesul de fluide din timpul zilei, mai ales seara. Dacă bei mult alcool sau băuturi cu cafeină (cafea, ceai verde sau negru, băuturi energizante) crești probabilitatea de a urina pe timpul nopții. (6, 7)
Care sunt simptomele?
PoÈ›i face pipi noaptea ocazional sau în fiecare zi. Simptomele includ urinare excesivă, urinare frecventă, senzaÈ›ia de urinare (chiar È™i atunci când nu elimini un volum mare) sau un volum redus de urină. (8, 9)
Cum este diagnosticată?
Pentru un plus de acurateÈ›e este bine să È›ii un jurnal în care să notezi când È™i ce cantități de lichide consumi, când mergi la toaletă, ce medicamente iei È™i ce alte simptome observi (usturime la urinare, miros neplăcut, urină tulbure, etc.). Este bine să È›ii acest jurnal pe o perioadă de minim două zile. Este foarte posibil ca doctorul să vrea să È™tie: (10, 11)
- când a început urinarea nocturnă
- de câte ori mergi la toaletă în fiecare noapte
- elimini un volum mai mare sau mai mic de urină
- câtă cafeină consumi în fiecare zi
- urinarea nocturnă îÈ›i afectează capacitatea de odihnă
- consumi alcool? Cât de mult?
- ți-ai schimbat recent dieta
Cum se tratează urinarea nocturnă?
De cele mai multe ori, cazurile de urinare nocturnă se tratează prin restricționarea consumului de lichide (mai ales, cafea, ceai și alcool).
De asemenea, specialiÈ™tii recomandă schimbarea orei la care iei diuretice (dacă este cazul) cu cel puÈ›in È™ase ore înainte de culcare. Este recomandat să È›ii picioarele sus pentru a preveni acumularea de fluide. (8, 11)
Dacă este nevoie de medicamente, doctorul va recomanda anticolinergice (medicamente care reduc simptomele unei vezici urinare hiperactive), diuretice care reglează producția de urină (de exemplu, bumetanivă sau furosemidă) și desmopresină (pentru a determina rinichii să producă mai puțină urină). (8, 10)
De asemenea, este bine să consumi lichide cu cel mult două ore înainte de culcare È™i să reduci consumul de alimente care pot stimula vezica (ciocolată, mâncăruri picante, alimente acide È™i îndulcitori artificiali) sau masa de prânz să fie ultima la care le consumi. (10)
De cele mai multe ori, dacă faci pipi noapte nu este o problemă gravă. Dacă totuÈ™i reduci consumul de lichide înainte de culcare timp de 2-3 zile È™i problema persistă, este bine să te adresezi unui doctor.
2. Nocturia. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14510-nocturia
3. STUDIES OF NOCTURIA IN NORMAL PREGNANCY . https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.1973.tb02147.x
4. Nocturia linked to hypertension, diuretic use in community-based study of black men. https://www.mdedge.com/cardiology/article/148427/hypertension/nocturia-linked-hypertension-diuretic-use-community-based
5. A practical approach to the management of nocturia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698733/
6. Fluid intake-to-bed time, nocturia frequency and the risk of urothelial carcinoma of the bladder: a case-control study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5665043/
7. Guidance on water intake effectively improves urinary frequency in patients with nocturia. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/iju.12387
8. Nocturia or Frequent Urination at Night. https://www.sleepfoundation.org/articles/nocturia-or-frequent-urination-night
9. How to treat an overactive bladder at night. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316869.php
10. Nocturia: diagnosis and management for the primary care physicians. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26924591
11. Nocturia and Aging: Diagnosis and Treatment. https://www.ackdjournal.org/article/S1548-5595(10)00076-5/fulltext
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Urinari frecvente.
- Adenom de prostată operat
- Urinez noaptea pe mine
- Urinez de multe ori noaptea și nu ma odihnesc