Cum pot fi eliminate pietrele la rinichi

©

Autor:

Cum pot fi eliminate pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi (calculii renali) reprezintă depozite dure ce pot fi alcătuite din minerale (de exemplu calciu) sau din produși reziduali (cum ar fi acidul uric). Acestea pot fi prezente la nivelul unui rinichi, la nivelul ambilor rinichi sau în ureter (formațiune ce leagă rinichii de vezica urinară) și afectează cu precădere persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. Această patologie este frecvent întâlnită, cu o rată de apariție de aproximativ 1 caz la 10 persoane.

Inițial, calculii renali au dimensiuni reduse, dar aceștia pot crește progresiv prin acumularea de compuși minerali. Astfel, pietrele la rinichi pot fi eliminate prin diferite metode, în funcție de mărimea, localizarea și tipul acestora. Pietrele de dimensiune mici pot trece prin tractul urinar fără tratament, în timp ce pentru pietrele de dimensiuni mari, ce blochează tractul urinar, se recomandă tratamentul chirurgical.

Indiferent de dimensiunea pietrelor la rinichi, cert este că acestea pot fi extrem de dureroase și pot conduce la infecții sau chiar perturbări la nivel renal, în cazul în care tratamentul întârzie să apară. (1, 2)

Cum pot fi eliminate pietrele la rinichi de mici dimensiuni

Dacă piatra nu provoacă disconfort pacientului, medicul poate sugera acestuia să aștepte 2-4 săptămâni, timp în care problema se poate rezolva de la sine. În acest caz, se recomandă:

  • consumul suplimentar de lichide pentru a facilita deplasarea și eliminarea pietrei;
  • adăugarea sucului proaspăt de lămâie în apă;
  • evitarea băuturilor carbogazoase;
  • evitarea consumului excesiv de sare.


Dacă procesul este dureros, medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea simptomatologiei.

De asemenea, poate fi de ajutor administrarea unor medicamente (la recomandarea medicului!!!) precum:

  • Blocanți ai canalelor de calciu și alfa-blocanți: aceștia determină relaxarea ureterului (formațiune prin care urina trece din rinichi în vezica urinară). Un ureter mai larg facilitează deplasarea mai rapidă a pietrelor.
  • Citrat de potasiu, citrat de sodiu, alopurinol: ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi formate de acidul uric.
  • Diuretice
  • Antibiotice: cu scopul prevenirii infecțiilor.


Odată eliminată, aceasta va fi depozitată într-un recipient special și trimisă la un laborator unde vor fi identificate tipurile de compuși minerali din componența pietrei. Astfel, se pot prescrie medicamente care ar putea preveni apariția altor pietre la rinichi. (1, 2, 3)

Cum pot fi eliminate pietrele la rinichi de mari dimensiuni

În cazul în care:

  • Piatra este prea mare pentru a putea fi eliminată în mod natural,
  • Procesul este foarte dureros,
  • Există deja o infecție,
  • Pacientul nu poate urina, deoarece piatra blochează tractul urinar, medicul este nevoit să fragmenteze sau să elimine piatra prin alte metode.


Cele mai utilizate proceduri de eliminare a pietrelor la rinichi sunt:

  • 1. Ureteroscopie
  • 2. Nefrolitotomie percutanată (PCNL)
  • 3. Litotriţie cu undă de şoc (SWL)
  • 4. Intervenție chirurgicală deschisă.


Tipul de procedură va fi ales în funcție de localizarea și dimensiunea pietrelor. (1, 2, 3)

1. Ureteroscopia

Ureteroscopia reprezintă o procedură de îndepărtare a pietrelor la rinichi și implică trecerea unui telescop lung și subțire, numit ureteroscop, prin uretră, vezică urinară și ureter până la nivelul regiunii unde este localizată piatra. Medicul va încerca:
• Să îndepărteze piatra, dacă aceasta are dimensiuni reduse, cu ajutorul unui alt instrument,
• Să fragmenteze piatra în piese mai mici cu ajutorul energiei unui laser, care pot fi eliminate ulterior în mod natural prin urină.
Ureteroscopia se efectuează în spital, sub anestezie generală. Procedura durează 1-3 ore și în mod normal nu necesită internare.

Avantajele ureteroscopiei sunt:
• Pot fi eliminate pietre situate în orice poziție în ureter sau rinichi,
• Permite tratamentul pietrelor care nu pot fi vizualizate pe o radiografie,
• Reprezintă o alternativă de tratament pentru persoanele care nu pot beneficia de celelalte proceduri destinate eliminării pietrelor la rinichi (persoane care nu pot opri în condiții de siguranță tratamentul cu anticoagulante, femei însărcinate, persoane cu obezitate morbidă).

Dezavantajele ureteroscopiei:
Ureteroscopia nu este un tratament adecvat pentru:
• Pacienții cu pietre de dimensiuni mari
Tratamentul pietrelor foarte mari poate produce foarte multe fragmente, iar îndepărtarea completă a acestora devine impracticabilă.
• Pacienții cu antecedente de reconstrucție a tractului urinar
Anatomia pacienților care au suferit intervenții de reconstrucție la nivelul tractului urinar nu poate permite trecerea ureteroscopului la acest nivel. (2, 4)

2. Nefrolitotomie percutanată (PCNL)

Nefrolitotomia percutanată este o procedură ce implică utilizarea unui instrument telescopic subțire numit nefroscop. Nefroscopul este introdus în rinichi printr-o mică incizie realizată la nivelul spatelui. Astfel, piatra poate fi îndepărtată (nefrolitotomie) sau poate fi fragmentată cu ajutorul unui laser (nefrolitotripsie). Procedura se desfășoară sub anestezie generală și implică 1-2 zile de spitalizare. Înaintea intervenției medicul va recomanda efectuarea unui examen radiologic pentru a determina cu exactitate locul inciziei.

Nefrolitotomia percutanată a fost efectuată la numeroși pacienți în ultima perioadă și reprezintă un standard de îngrijire în următoarele situații:
• Pietrele la rinichi sunt mari (diametru mai mare de 2 cm), foarte ferme sau rezistente la alte forme de terapie,
• Pietre mari se află în ureter,
• Alte forme de terapie nu sunt posibile.

De obicei, durata intervenției este de 3-4 ore și necesită spitalizarea pacientului.

Avantajele nefrolitotomiei percutanate:
• Înlocuiește cu succes intervenția deschisă prin durere post-operatorie semnificativ mai redusă, o perioadă mai scurtă de spitalizare, o recuperare mai rapidă a pacientului,
• Are o rată de succes mai mare pentru eliminarea tuturor pietrelor în cadrul unei singure intervenții, spre deosebire de litotriția cu unde de șoc, care necesită adesea mai multe încercări.

Riscuri și complicații:
Deși această procedură s-a dovedit a fi una foarte sigură, similar cu toate celelalte intervenții chirurgicale, prezintă câteva riscuri și complicații asociate.

Potențialele riscuri includ:
Sângerări: există pierderi de sânge în timpul acestei proceduri, dar rareori pacienții necesită o transfuzie sanguină.
Infecție: toți pacienții sunt tratați cu antibiotice cu spectru larg pentru a reduce șansa de apariție a unei infecții post-intervenție.
Leziuni ale unor țesuturi/organe: deși nu este o situația frecventă, există riscul de lezare a unor structuri/ organe înconjurătoare precum intestinul, structuri vasculare, splina, ficatul, plămânul, pancreasul și vezica biliară. Pierderea funcției renale reprezintă, de asemenea, un risc destul de rar asociat intervenției.
Conversia într-o intervenție chirurgicală deschisă: întâmpinarea unor dificultăți în timpul procedurii poate conduce la o intervenție standard deschisă, ce presupune o incizie mai mare și un timp de recuperare mai îndelungat.
Îndepărtarea incompletă a pietrei: există o posibilitate redusă ca piatra/pietrele să nu fie îndepărtată/e complet, fie din cauza dimensiunii, fie din cauza amplasării. În acest caz, poate fi necesar un tratament suplimentar.

Recomandări post-operatorii:
Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă în urma intervenției observați:
• Prezența sângerărilor sau a cheagurilor de sânge în urină,
• Apariția febrei sau a frisoanelor, ce pot indica prezența unei infecții. (5, 6, 7)

3. Litotriţia cu unde de şoc (SWL)

Litotriția cu unde de șoc reprezintă o modalitate terapeutică complet neinvazivă, ce implică administrarea unei serii de unde de șoc la nivelul pietrei cu scopul fragmentării acesteia. Un dispozitiv cu raze X este utilizat pentru a determina localizarea pietrei la nivel renal. De obicei, procedura durează aproximativ o oră, iar utilizarea anesteziei depinde de preferințele pacientului. În acest caz internarea pacientului nu este necesară. Timp de câteva săptămâni după tratament, fragmentele mici rezultate sunt eliminate în mod natural prin urină. Litotriția cu unde de șoc este adecvată pentru pacienții cu pietre la rinichi de dimensiuni mici și medii (diametru mai mic de 2 cm).

Avantajele litotriției cu unde de șoc:
• Este o procedura complet neinvazivă,
• Nu necesită spitalizare, iar timpul de recuperare de foarte scurt.

Dezavantajele litotriției cu unde de șoc:
Litotriția cu unde de șoc nu este recomandată:
• Femeilor însărcinate,
• Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulante (tratamentul cu anticoagulante necesită întrerupere cu cel puțin o săptămână înainte de efectuarea procedurii),
• Pacienților cu infecție renală cronică,
• Pacienților cu obstrucție sau țesut cicatricial în ureter, care pot împiedica trecerea fragmentelor rezultate,
• Pacienților cu pietre compuse din cistină sau anumite tipuri de calciu, deoarece aceste pietre nu sunt foarte bine fragmentate prin această metodă.

De asemenea, un dezavantaj al metodei este reprezentat de faptul că, de cele mai multe ori, sunt necesare mai multe ședințe de tratament pentru eliminarea completă a calculilor renali. (8, 9)

4. Intervenția chirurgicală deschisă

Intervenția chirurgicală deschisă este o procedură invazivă, utilizată pentru eliminarea pietrelor supradimensionale sau atunci când celelalte metode de tratament nu funcționează. Operația necesită anestezie și o perioadă mai lungă de spitalizare. Recuperarea completă a pacientului poate dura 4-6 săptămâni. Medicul chirurg va trimite ulterior piatra la un laborator de analize pentru a identifica tipul acesteia în scop profilactic. (1, 10)

Când este momentul potrivit să mergem la medic?

Eliminarea pietrelor foarte mici la nivelul tractului urinar poate trece de multe ori neobservată, fără niciun disconfort. În schimb, pietrele de dimensiuni mari pot provoca numeroase simptome, care includ:

  • Durere ascuțită la nivelul spatelui, abdomenului inferior sau inghinal,
  • Hematurie (sânge în urină),
  • Stări de greață/ vărsături,
  • Nevoie constantă de a urina,
  • Durere la urinare,
  • Volum de urină sub valorile normale,
  • Febră,
  • Frisoane. (1, 2, 3)

Întrebări de adresat medicului

  • Cât timp trebuie să aștept pentru eliminarea pietrei în mod natural?
  • Cât de multă apă ar trebui să beau?
  • Există restricții alimentare? Dacă da, care?
  • Care sunt simptomele pentru care ar trebui să revin la dumneavoastră?
  • Ce aș putea face pentru a evita formarea altor pietre în viitor? (1)

Data actualizare: 17-08-2021 | creare: 17-08-2021 | Vizite: 4582
Bibliografie
1. Când este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea pietrelor la rinichi?, link: www.webmd.com/kidney-stones/surgery-for-kidney-stone
2. Pietrele la rinichi, link: https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/
3. Pietre la rinichi – cauze și simptome, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-stones/symptoms-causes
4. Ureteroscopia, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/ureteroscopy
5. Nefrolitotomia percutanată, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/percutaneous-nephrolithotomy/about/pac-20385051
6. Nefrolitotomia percutanată, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/percutaneous-nephrolithonomy-pcnl
7. Nefrolitotomia/ Nefrolitotripsia percutanată, link: https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones_PNN
8. Litotriția cu unde de șoc extracorporale, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kidney-stones/extracorporeal-shock-wave-lithotripsy-eswl
9. Tratamentul pietrelor la rinichi – litotriția cu unde de șoc, link: https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones_shockwave
10. Tratamentul pietrelor la rinichi, intervenție chirurgicală deschisă, link: https://www.fairview.org/patient-education/84727
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Schimbările climatice vor influența incidența cazurilor diagnosticate de pietre la rinichi
  • O nouă tehnologie cu ultrasunete oferă un tratament eficient pentru pietrele urinare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum