Un nou instrument de evaluare a sănătății alimentare relevă că fructele și legumele sunt cele mai sănătoase opțiuni alimentare
Autor: Domșa Dariana
O echipă științifică de la Facultatea de Științe și Politici Nutritive din cadrul Universității Tufts a dezvoltat un nou instrument de evaluare a sănătății alimentelor, pentru a ajuta consumatorii, companiile alimentare, restaurantele și cafenelele să aleagă și să producă alimente mai sănătoase și oficialii să facă o politică sănătoasă de nutriție publică.
Food Compass, un nou sistem de profilare a nutrienților, evaluează sănătatea alimentelor, băuturilor și a meselor mixte și își propune să încurajeze alegeri mai sănătoase, să stimuleze reformularea industriei și să ghideze politicile nutriționale. Noul sistem a fost dezvoltat și apoi testat folosind o bază de date națională detaliată de peste 8.000 de alimente și băuturi consumate de americani.
Food Compass evaluează 54 de caracteristici diferite în nouă domenii, reprezentând diferite aspecte relevante pentru sănătate ale alimentelor, băuturilor și meselor mixte, oferind unul dintre cele mai cuprinzătoare sisteme de profilare a nutrienților din lume. Caracteristicile și domeniile au fost selectate pe baza atributelor nutriționale legate de boli cronice majore, cum ar fi obezitatea, diabetul, problemele cardiovasculare și cancerul, precum și de riscul de subnutriție, în special pentru mame, copii mici și vârstnici.
Utilizările potențiale ale instrumentului de evaluare Food Compass includ:
- încurajarea industriei alimentare să dezvolte alimente mai sănătoase și să reformuleze ingredientele din alimentele procesate și gustările populare;
- furnizarea de stimulente pentru achiziționarea de alimente pentru angajați prin programele de asistență medicală și de sănătate la locul de muncă;
- furnizarea de date științifice care să susțină modificarea politicilor locale și naționale;
- informarea politicii comerciale agricole;
- orientarea investitorilor instituționali și individuali cu privire la deciziile de investiții de mediu, sociale și de guvernanță corporativă.
Fiecare mâncare, băutură sau fel de mâncare mixtă a primit un scor final ce varia de la 1 (cel mai puțin sănătos) la 100 (cel mai sănătos), un scor de 70 puncte sau mai mult fiind considerat rezonabil pentru alimentele sau băuturile care ar trebui încurajate. Alimentele și băuturile de 31-69 trebuie consumate cu moderare. Orice punctaj de 30 sau mai mic ar trebui consumat minim.
Conform concluziilor studiului, cele mai mari scoruri au fost obținute de legume (scor mediu 69,1), fructe (scor mediu 73,9, aproape toate fructele crude primind un scor de 100) și leguminoasele, nucile și semințele (scor mediu 78,6). În schimb, categoria de alimente cu cele mai reduse punctaje a fost desertul dulce/gustarea, cu un scor mediu de sub 17 puncte. Dintre băuturi, scorul mediu a variat de la 27,6 pentru băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr și băuturile energizante la 67 pentru sucurile cu conținut integral de fructe sau legume.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Vreau sa slabesc:(
- Soia din comert este sanatoasa?
- Alimentatie sanatoasa
- Alimentatie de regim
- Hepatita in copilarie si alimentatia in prezent
- Revolutie in bucatarie
- Pot sa ma ingras de la dieta aceasta?
- Ca parere aveti despre acest regim
- Cartofi prajiti sanatosi?