Lipsa cronică a somnului duce la dezvoltarea diabetului de tip 2 la adulți
©
Autor: Airinei Camelia
Multe persoane dorm mai puțin de 7 ore pe zi, o condiție deseori numită durată scurtă a somnului. Perioadele prelungite de somn insuficient sunt asociate cu diverse riscuri pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de diabet de tip 2. Conform studiilor, extinderea duratei zilnice de somn la cel puțin 7 ore poate reduce riscul de diabet în cazul persoanelor cu somn insuficient. Cu toate acestea, provocările în atingerea duratei recomandate de somn persistă, inclusiv din cauza programelor de lucru, responsabilităților parentale și presiunilor economice. Având în vedere aceste constrângeri, adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi o abordare alternativă pentru atenuarea riscului de diabet în rândul persoanelor cu durată scurtă a somnului.
Studiul a fost parte a proiectului UK Biobank și a implicat date de la 247.867 de participanți cu vârste între 38 și 71 de ani care au participat la vizita de bază (programată între 2006 și 2010). S-a utilizat un chestionar pe ecran tactil pentru a evalua durata zilnică a somnului și obiceiurile alimentare ale participanților.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 12,5 ani, 3,2% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet. Comparativ cu participanții care raportau o durată normală de somn, cei care raportau durate de somn de mai puțin de 6 ore pe noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Nu a existat o interacțiune semnificativă între durata somnului și scorul dietei sănătoase, nici în analiza neajustată, nici în cea ajustată.
Acest studiu de cohortă a evaluat durata zilnică a somnului, obiceiurile alimentare și riscul de diabet printre indivizii din cohorta UK Biobank cu vârste între 38 și 71 de ani și a constatat că durata scurtă obișnuită a somnului a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet, iar această asociere a persistat chiar și printre participanții care mențineau o dietă sănătoasă. În timp ce unele studii sugerează că activitatea fizică regulată poate atenua efectele negative ale restricției somnului asupra toleranței la glucoză, rămâne neclar în ce măsură aderarea la o dietă sănătoasă poate atenua riscul crescut de diabet de tip 2 asociat cu durata scurtă cronică a somnului.
sursa: News Medical
Studiul a fost parte a proiectului UK Biobank și a implicat date de la 247.867 de participanți cu vârste între 38 și 71 de ani care au participat la vizita de bază (programată între 2006 și 2010). S-a utilizat un chestionar pe ecran tactil pentru a evalua durata zilnică a somnului și obiceiurile alimentare ale participanților.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 12,5 ani, 3,2% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet. Comparativ cu participanții care raportau o durată normală de somn, cei care raportau durate de somn de mai puțin de 6 ore pe noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Nu a existat o interacțiune semnificativă între durata somnului și scorul dietei sănătoase, nici în analiza neajustată, nici în cea ajustată.
Acest studiu de cohortă a evaluat durata zilnică a somnului, obiceiurile alimentare și riscul de diabet printre indivizii din cohorta UK Biobank cu vârste între 38 și 71 de ani și a constatat că durata scurtă obișnuită a somnului a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet, iar această asociere a persistat chiar și printre participanții care mențineau o dietă sănătoasă. În timp ce unele studii sugerează că activitatea fizică regulată poate atenua efectele negative ale restricției somnului asupra toleranței la glucoză, rămâne neclar în ce măsură aderarea la o dietă sănătoasă poate atenua riscul crescut de diabet de tip 2 asociat cu durata scurtă cronică a somnului.
Concluzii
Acest studiu nu a oferit dovezi convingătoare pentru a susține noțiunea că menținerea unei diete caracterizate printr-un consum scăzut de carne roșie și produse din carne procesată și un consum ridicat de fructe, legume și pește poate atenua suficient riscul de a dezvolta diabet de tip 2 asociat cu durata scurtă obișnuită a somnului. Cu toate acestea, date fiind constrângerile analizei actuale, cercetările suplimentare sunt necesare pentru a explora dacă anumite modele dietetice, cum ar fi alimentația restricționată în timp, pot contracara sau atenua consecințele metabolice adverse asociate cu durata scurtă a somnului. Studiile viitoare care explorează asocierile între aderarea la o dietă sănătoasă, durata somnului și riscul de a dezvolta diabet ar beneficia semnificativ de includerea măsurătorilor repetate și obiective atât ale somnului, cât și ale obiceiurilor alimentare.sursa: News Medical
Data actualizare: 11-03-2024 | creare: 11-03-2024 | Vizite: 285
Bibliografie
Lack of sleep linked to higher risk of developing type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240305/Lack-of-sleep-linked-to-higher-risk-of-developing-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Felul în care factorii genetici influențează imunitatea la pacienții cu diabet de tip 1
- Consumul de zahăr adăugat nu este asociat cu riscul de prediabet, potrivit unui studiu recent
- Cartofii pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică la persoanele cu diabet zaharat de tip 2
- Un plasture poate fi folosit pentru gestionarea tratamentului la pacienții cu diabet
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum