Lipsa cronică a somnului duce la dezvoltarea diabetului de tip 2 la adulți
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a fost parte a proiectului UK Biobank și a implicat date de la 247.867 de participanți cu vârste între 38 și 71 de ani care au participat la vizita de bază (programată între 2006 și 2010). S-a utilizat un chestionar pe ecran tactil pentru a evalua durata zilnică a somnului și obiceiurile alimentare ale participanților.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 12,5 ani, 3,2% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet. Comparativ cu participanții care raportau o durată normală de somn, cei care raportau durate de somn de mai puțin de 6 ore pe noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Nu a existat o interacțiune semnificativă între durata somnului și scorul dietei sănătoase, nici în analiza neajustată, nici în cea ajustată.
Acest studiu de cohortă a evaluat durata zilnică a somnului, obiceiurile alimentare și riscul de diabet printre indivizii din cohorta UK Biobank cu vârste între 38 și 71 de ani și a constatat că durata scurtă obișnuită a somnului a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet, iar această asociere a persistat chiar și printre participanții care mențineau o dietă sănătoasă. În timp ce unele studii sugerează că activitatea fizică regulată poate atenua efectele negative ale restricției somnului asupra toleranței la glucoză, rămâne neclar în ce măsură aderarea la o dietă sănătoasă poate atenua riscul crescut de diabet de tip 2 asociat cu durata scurtă cronică a somnului.
Concluzii
Acest studiu nu a oferit dovezi convingătoare pentru a susține noțiunea că menținerea unei diete caracterizate printr-un consum scăzut de carne roșie și produse din carne procesată și un consum ridicat de fructe, legume și pește poate atenua suficient riscul de a dezvolta diabet de tip 2 asociat cu durata scurtă obișnuită a somnului. Cu toate acestea, date fiind constrângerile analizei actuale, cercetările suplimentare sunt necesare pentru a explora dacă anumite modele dietetice, cum ar fi alimentația restricționată în timp, pot contracara sau atenua consecințele metabolice adverse asociate cu durata scurtă a somnului. Studiile viitoare care explorează asocierile între aderarea la o dietă sănătoasă, durata somnului și riscul de a dezvolta diabet ar beneficia semnificativ de includerea măsurătorilor repetate și obiective atât ale somnului, cât și ale obiceiurilor alimentare.sursa: News Medical
Data actualizare: 11-03-2024 | creare: 11-03-2024 | Vizite: 336
Bibliografie
Lack of sleep linked to higher risk of developing type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240305/Lack-of-sleep-linked-to-higher-risk-of-developing-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Amânarea diabetului prin dietă și exerciții fizice timp de patru ani are ca efect îmbunătățirea sănătății pe termen lung
- O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
- Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
- O posibilă strategie de luptă contra obezității: Celastrol, compus derivat din rădăcina unei plante chinezești
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum