Kombucha ar putea ajuta la scăderea glicemiei
©
Autor: Airinei Camelia
Într-un studiu clinic pilot condus de cercetătorii de la Georgetown University’s School of Health, University of Nebraska-Lincoln È™i MedStar Health, s-a descoperit că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat ceai fermentat kombucha timp de patru săptămâni au avut o glicemie mai scăzută, față de perioada în care au consumat o băutură placebo cu gust similar.
Procesul de fermentaÈ›ie transformă zahărul din ceaiul îndulcit în diverÈ™i acizi organici, cum ar fi acidul acetic (asemănător cu acidul găsit în oÈ›et), precum È™i cantități mici de alcool È™i dioxid de carbon. Băutura rezultată este uÈ™or gazoasă, uÈ™or dulce È™i, de obicei, uÈ™or acidulată sau acidulată, în funcÈ›ie de timpul de fermentaÈ›ie.
Rezultatele au arătat că, după patru săptămâni, kombucha a părut să scadă semnificativ nivelul mediu de glucoză din sânge de la 164 la 116, în timp ce diferenÈ›a cu placebo nu a fost semnificativă statistic. AsociaÈ›ia Americană de Diabet recomandă ca nivelul zahărului din sânge înainte de masă să fie între 70 È™i 130.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, compoziÈ›ia microorganismelor de fermentare din kombucha pentru a identifica ingredientele active. Ei au descoperit că băutura conÈ›inea în principal bacterii de acid lactic, bacterii de acid acetic È™i un tip de drojdie numită Dekkera, fiecare microbi prezent în proporÈ›ii aproximativ egale.
ImplicaÈ›iile potenÈ›iale ale acestui studiu sunt semnificative, deoarece diabetul afectează o mare parte a populaÈ›iei, cu aproximativ 96 de milioane de americani având prediabet. Sunt necesare cercetări suplimentare cu un studiu mai amplu pentru a oferi dovezi mai concludente cu privire la eficacitatea kombucha în reducerea nivelului de glucoză din sânge È™i, potenÈ›ial, prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2. Acest studiu oferă o privire promițătoare asupra posibilelor beneficii ale kombucha pentru gestionarea diabetului.
sursa: MedicalXpress
Ce este kombucha?
Kombucha este o băutură de ceai fermentată cu bacterii È™i drojdii È™i a câÈ™tigat popularitate în SUA pentru presupusele sale beneficii, inclusiv îmbunătățirea imunității, energiei È™i reducerea poftelor de mâncare È™i a inflamaÈ›iei, deÈ™i dovezile È™tiinÈ›ifice pentru aceste afirmaÈ›ii au fost limitate. Procesul de preparare a kombucha presupune fermentarea ceaiului îndulcit cu ajutorul unei culturi simbiotice de bacterii È™i drojdie (SCOBY). SCOBY arată ca un disc plat, cauciucat È™i este adesea denumit „mama kombucha” sau „ciuperca kombucha”.Procesul de fermentaÈ›ie transformă zahărul din ceaiul îndulcit în diverÈ™i acizi organici, cum ar fi acidul acetic (asemănător cu acidul găsit în oÈ›et), precum È™i cantități mici de alcool È™i dioxid de carbon. Băutura rezultată este uÈ™or gazoasă, uÈ™or dulce È™i, de obicei, uÈ™or acidulată sau acidulată, în funcÈ›ie de timpul de fermentaÈ›ie.
Rezultatele studiului
Studiul a implicat 12 participanÈ›i È™i a folosit un design încruciÈ™at, în care participanÈ›ii au primit fie kombucha, fie placebo zilnic timp de patru săptămâni, urmate de o perioadă de „curățare” de două luni, iar apoi grupurile au schimbat băuturile pentru încă patru săptămâni. Niciun grup nu a fost informat despre băutura pe care o primeau în timpul studiului.Rezultatele au arătat că, după patru săptămâni, kombucha a părut să scadă semnificativ nivelul mediu de glucoză din sânge de la 164 la 116, în timp ce diferenÈ›a cu placebo nu a fost semnificativă statistic. AsociaÈ›ia Americană de Diabet recomandă ca nivelul zahărului din sânge înainte de masă să fie între 70 È™i 130.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, compoziÈ›ia microorganismelor de fermentare din kombucha pentru a identifica ingredientele active. Ei au descoperit că băutura conÈ›inea în principal bacterii de acid lactic, bacterii de acid acetic È™i un tip de drojdie numită Dekkera, fiecare microbi prezent în proporÈ›ii aproximativ egale.
ImplicaÈ›iile potenÈ›iale ale acestui studiu sunt semnificative, deoarece diabetul afectează o mare parte a populaÈ›iei, cu aproximativ 96 de milioane de americani având prediabet. Sunt necesare cercetări suplimentare cu un studiu mai amplu pentru a oferi dovezi mai concludente cu privire la eficacitatea kombucha în reducerea nivelului de glucoză din sânge È™i, potenÈ›ial, prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2. Acest studiu oferă o privire promițătoare asupra posibilelor beneficii ale kombucha pentru gestionarea diabetului.
sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 01-08-2023 | creare: 01-08-2023 | Vizite: 600
Bibliografie
Drinking kombucha may reduce blood sugar levels in people with type 2 diabetes, pilot trial suggests, link: https://medicalxpress.com/news/2023-07-kombucha-blood-sugar-people-diabetes.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Tirzepatida este mai eficientă în controlarea glicemiei și a greutății corporale decât alte antidiabetice
- O proteină ar putea oferi protecție cardiacă pacienților cu diabet tip 2
- Studiu: genetica poate influența greutatea corporală
- Ratele globale de obezitate continuă să crească, mai ales în rândul femeilor
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni