Un nou studiu arată că dietele pe bază de plante sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a diabetului

©

Autor:

Un nou studiu arată că dietele pe bază de plante sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a diabetului
Studiul realizat de profesorul Frank Hu și colegii săi de la Departamentul de Nutriție de la Harvard a fost propus pentru a identifica diferiții metaboliți ce pot fi asociați cu dietele pe bază de plante și pentru a evalua posibilele efecte ale acestora asupra riscului de dezvoltare a diabetului non-insulodependent.
Echipa de cercetători a dorit să determine profilurile metabolice ce se pot obține la nivel individual, prin intermediul profilării metabolomice. Studiul este axat pe acest tip de diabet deoarece peste 90% dintre persoanele afectate de această dereglare metabolică suferă de diabet non-insulodependent, iar aceasta afecțiune reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea la nivel global. Acest fenomen este cauzat de numeroasele complicații asociate acestei boli, precum afecțiunile cardiovasculare, renale și cerebrale.

Echipa a efectuat o analiză a probelor de plasmă din sânge și a aportului alimentar a 10.684 de participanți în cadrul a trei studii de cohortă. Participanții au fost predominant caucazieni, cu o vârsta medie de 54 de ani și cu un indice de masă corporală (IMC) mediu de 25,6 kg/m2. Participanții au completat chestionare legate de alimentație, care au fost evaluate în funcție de cele trei tipuri de diete pe care le-au urmat, două dintre ele fiind pe bază de plante, iar una fiind clasică.

Principalele alimente pe care aceștia le-au consumat au fost reprezentate de cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase, uleiuri vegetale și ceai/cafea, dar participanții au consumat și alimente vegetale mai puțin sănătoase și câteva alimente de origine animală. Echipa a făcut distincția între alimentele vegetale sănătoase și nesănătoase în funcție de asocierea lor cu diabetul de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni, inclusiv obezitatea și hipertensiunea arterială.

Cercetărorii au constatat că, în comparație cu participanții care nu au dezvoltat diabet de tip 2, cei care au fost diagnosticați în timpul studiului au consumat mai puține alimente pe bază de plante. În plus, ei aveau un indice de masă corporală mediu mai mare, un risc crescut de hipertensiune arterială și niveluri de colesterol ridicate. Analiza echipei a arătat că nivelurile crescute de trigonelină, hipurat, izoleucină și triacigliceroli (TAG) au determinat asocierea dintre dietele pe bază de plante și scăderea ratei de apariție a diabetului de tip 2, sugerând că metaboliții ar putea juca un rol cheie în corelarea acestor diete cu diabetul incident.

sursa: Science Daily
foto: Diabetologia Journal

Data actualizare: 10-12-2023 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 498
Bibliografie
New study reveals that healthy plant-based diets are associated with a lower risk of developing diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220410110753.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Alăptarea protejează mamele cu diabet gestațional de diabetul tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum