O posibilă strategie de luptă contra obezității: Celastrol, compus derivat din rădăcina unei plante chinezești

©

Autor:

O posibilă strategie de luptă contra obezității: Celastrol, compus derivat din rădăcina unei plante chinezești
Cercetătorii de la UT Southwestern se pare că au identificat o metodă de a reproduce în siguranță de efectul de slăbire al unui compus vegetal cunoscut a avea numeroase reacții adverse.
Celastrolul, substanță extrasă din rădăcina unei plante cu flori albe din China a atras atenția în ultimii ani datorită faptului că reduce și chiar inversează creșterea în greutate. Totuși s-a constatat că apar efecte nedorite precum hipertensiune și letargie la șoarecii din experimente.

Se pare că celastrolul ar acționa pe o anumită proteină neuronală ce influențează metabolismul. Cercetătorii au observat că prin eliminarea acestei proteine din neuroni se obține un semnal de sațietate, iar șoarecii pierd aproape 7% din greutate în 2 săptămâni deși primesc o dietă bogată în calorii. Prin acest mecanism de mimare a efectului celastrolului fără să fie nevoie de administrarea lui nu au mai apărut efectele adverse descrise anterior.

„Încă nu am descoperit toate populațiile celulare ce colaborează în procesul de scădere ponderală, dar orice descoperire ca aceasta ne ajută să ne apropiem de producerea unor terapii cu adevărat eficiente.” afirmă dr. Kevin Williams, autorul studiului. Subiectul cercetat ar putea avea implicații și în înțelegerea metabolismului glucozei la pacienți cu boli predispozante către obezitate, precum diabetul zaharat. Peste 30 milioane de americani suferă de diabet zaharat, adică 10% din populație, conform datelor furnizate de CDC.

Obiectul studiului a fost mai exact populația de neuroni POMC, asociați cu scăderea apetitului, a glicemiei și creșterea proceselor energetice. Se pare că acești neuroni sunt ținta celastrolului care reduce nivelul de proteină PERK în regiuni cerebrale bogate în neuroni POMC. În cercetări anterioare dr. Williams a observat că o singură rundă de exerciții fizice declanșează și menține activitatea neuronilor POMC timp de 2 zile. Prin deleția experimentală a proteinei PERK șoarecii au pierdut în greutate similar cu situația în care li s-a dat celastrol. Totuși extractul de celastrol se comercializează drept supliment alimentar. FDA a atras deja atenția asupra consumului acestei substanțe denumită tunetul zeilor în medicina tradițională chinezească. Și Institutul Național de Sănătate (NIH) avertizează populația afirmând că oamenii de știință nu au încă suficiente cunoștințe despre siguranța și eficiența acestui compus. Experimentul grupului de lucru de la UT Southwestern se apropie de efectele celastrolului, iar dr. Wiliams afirmă că va continua căutarea altor celule până când va avea o imagine completă asupra rețelei de căi de semnalizare ce pot fi folosite pentru a reduce surplusul ponderal.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-11-2021 | creare: 09-11-2021 | Vizite: 693
Bibliografie
Potential strategy for fighting obesity, Lab safely replicates weight-loss benefits of plant linked to harmful side effects, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211102125506.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum