Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului

©

Autor:

Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Hong Kong sintetizează informațiile privitoare la FODMAP, o serie de carbohidrați ușor-fermentabili cu lanț scurt, și efectele acestora asupra incidenței prediabetului și diabetului. Conform oamenilor de știință, controlul glicemiei poate fi îmbunătățit, conform recomandărilor actuale, prin intervenții asupra stilului de viață și asupra dietei, astfel că persoanele care urmează diete ce presupun cantități reduse de carbohidrați sunt mai protejate împotriva acestor afecțiuni metabolice.
Autorii explică faptul că termenul de FODMAP include carbohidrați precum oligozaharidele, dizaharidele și monozaharidele, ce, datorită dimensiunii reduse a lanțului glucidic, pot fi fermentate și digerate mai ușor. În plus, printre cele mai comune substanțe din această clasă se numără lactoza, fructanii, fructoza, sorbitolul și manitolul, toate acestea fiind asociate anterior cu scăderi ale incidenței sindromului de intestin iritabil, ce determină pacienților dureri abdominale și flatulență. De asemenea, specialiștii subliniază faptul că dietele bogate în FODMAP induc îmbunătățiri ale răspunsurilor glicemice și ale sensibilității la insulină prin mecanisme bazate pe creșterea cantității de bacterii producătoare de SCFA, precum Akkermansia muciniphila și Bifidobacterium, scăzând totodată și permeabilitatea intestinală, prin care se obține o stimulare a secreției de insulină.

Dietele bogate în acest tip de glucide au potențialul de a crește cantitatea de microorganisme benefice de la nivel intestinal, obținându-se astfel o îmbunătățire a metabolismului lipidic și glucidic, precum și a competenței sistemului imunitar. Această concluzie a reieșit în urma evidențierii efectelor negative asupra prevalenței bacteriilor saprofite din cadrul microflorei intestinale, la pacienții ale căror diete au conținut cantități scăzute de FODMAP. Cercetătorii apreciază că efectele benefice ale acestor carbohidrați nu sunt lipsite de riscuri, întrucât studiile anterioare au arătat faptul că acestea pot determinat manifestări precum dureri abdominale, balonare, constipație sau diaree. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care autorii sugerează ca persoanele care doresc să folosească această dietă în vederea controlării glicemiei să adopte un consum de FODMAP cuprins între 1.200 și 1.500 de kcal, pentru persoanele de sex feminin, și cuprins între 1.500 și 1.800 de kcal, pentru cele de sex masculin, astfel încât efectele negative să fie cât mai reduse.

sursa: News Medical
foto: Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 398
Bibliografie
A low-energy, high FODMAP diet in prediabetes and diabetes?, link: https://www.news-medical.net/news/20220810/A-low-energy-high-FODMAP-diet-in-prediabetes-and-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  •