Lipsa aminoacizilor esențiali din dietă poate afecta creșterea și dezvoltarea normală a copiilor
Pentru a determina posibilele cauze ale stagnării creșterii la copii, un grup de cercetători din cadrul unor universități de prestigiu, Universitatea Johns Hopkins (Baltimore), Universitatea de Medicină din St. Louis și Universitatea din Malawi, au colaborat cu Institutul Național de Sănătate (National Institutes of Health, NIH).
Conform informațiilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, se estimează existența la nivel global a 150 de milioane de copii malnutriți, iar 25% dintre copii cu vârsta mai mică de 5 ani prezintă retard de creștere (stagnarea creșterii și dezvoltării).
Printre cele mai evidente anomalii de creștere și dezvoltare, s-au evidențiat statura mică, deficitele cognitive și capacitatea scăzută a organismului de a reacționa în cazul bolilor, în special al afecțiunilor infecțioase.
Aminoacizii esențiali sunt in număr de 9 (histidina, isoleucina, leucina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina, lizina) și se găsesc în cantitățile necesare în special în alimentele de origine animală: ouă, lapte și produse derivate, carne, dar și în fructe și semințe oleaginoase și leguminoase, însă în cantități limitate.
Studiul a constat în analiza probelor de sânge colectate de la 313 copii cu vârsta între 12 și 59 luni (1-5 ani), dintr-o zonă rurală din Malawi (Africa) și în evaluarea antropometrică a acestora.
64% dintre copiii incluși în studiu aveau statura mică pentru vârstă, conform graficelor Organizației Mondiale a Sănătății.
De asemenea, 80% dintre copiii care prezentau retard de creștere aveau concentrații plasmatice de aminoacizi esențiali cu 15-20% mai scăzute, comparativ cu cele ale copiilor normal dezvoltați. Aceștia au prezentat concentrații scăzute și de aminoacizi condiționat-esențiali ( arginină, asparagină, glutamină, glicină, serină, tirozină), aminoacizi non-esențiali (alanină, aspartat, cisteină, glutamat) și sfingolipide (componente ale membranei celulare cu rol în menținerea integrității acesteia).
Altfel spus, aportul insuficient de aminoacizi esențiali și colină din dietă reprezintă un factor de risc pentru stagnarea creșterii și dezvoltării la copii. Rezultatele studiului susțin importanța calității alimentelor și nu doar a cantității. Deși în țările dezvoltate majorității copiilor le este asigurat aportul zilnic recomandat de proteine, este incert dacă aceștia primesc și cantitatea de aminoacizi esențiali și alte microelemente vitale din alimentație. În acest scop, se dorește realizarea unor studii suplimentare.
Conform informațiilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, se estimează existența la nivel global a 150 de milioane de copii malnutriți, iar 25% dintre copii cu vârsta mai mică de 5 ani prezintă retard de creștere (stagnarea creșterii și dezvoltării).
Printre cele mai evidente anomalii de creștere și dezvoltare, s-au evidențiat statura mică, deficitele cognitive și capacitatea scăzută a organismului de a reacționa în cazul bolilor, în special al afecțiunilor infecțioase.
Aminoacizii esențiali sunt in număr de 9 (histidina, isoleucina, leucina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina, lizina) și se găsesc în cantitățile necesare în special în alimentele de origine animală: ouă, lapte și produse derivate, carne, dar și în fructe și semințe oleaginoase și leguminoase, însă în cantități limitate.
Studiul a constat în analiza probelor de sânge colectate de la 313 copii cu vârsta între 12 și 59 luni (1-5 ani), dintr-o zonă rurală din Malawi (Africa) și în evaluarea antropometrică a acestora.
64% dintre copiii incluși în studiu aveau statura mică pentru vârstă, conform graficelor Organizației Mondiale a Sănătății.
De asemenea, 80% dintre copiii care prezentau retard de creștere aveau concentrații plasmatice de aminoacizi esențiali cu 15-20% mai scăzute, comparativ cu cele ale copiilor normal dezvoltați. Aceștia au prezentat concentrații scăzute și de aminoacizi condiționat-esențiali ( arginină, asparagină, glutamină, glicină, serină, tirozină), aminoacizi non-esențiali (alanină, aspartat, cisteină, glutamat) și sfingolipide (componente ale membranei celulare cu rol în menținerea integrității acesteia).
Altfel spus, aportul insuficient de aminoacizi esențiali și colină din dietă reprezintă un factor de risc pentru stagnarea creșterii și dezvoltării la copii. Rezultatele studiului susțin importanța calității alimentelor și nu doar a cantității. Deși în țările dezvoltate majorității copiilor le este asigurat aportul zilnic recomandat de proteine, este incert dacă aceștia primesc și cantitatea de aminoacizi esențiali și alte microelemente vitale din alimentație. În acest scop, se dorește realizarea unor studii suplimentare.
Data actualizare: 07-06-2019 | creare: 26-02-2016 | Vizite: 3359
Bibliografie
Low amino acids in diet linked to stunted growth in children, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/306983.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele consumului de zahăr de la o vârstă tânără
- Imposibilitatea financiară de a participa la activități care susțin bunăstarea socială, cauza achiziției alimentelor nesănătoase
- Ce efecte are asupra sănătății combinarea dietei ketogenice cu postul intermitent?
- Dieta cu fasole demonstrează efecte prebiotice semnificative
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum