Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
În cazul unei căzături, sunt șanse mari să fii mai bine dacă îți rupi piciorul decât dacă îți rupi vreun cartilaj la genunchi (menisc). Spre deosebire de os, cartilajul nu se va mai regenera niciodată.
Mulți sportivi pot confirma că, odată ce un cartilaj al genunchiului s-a deteriorat, cu greu mai poate fi reparat. Capacitatea de regenerare a țesutului cartilaginos a fost mult timp studiată, dar niciodată nu s-a știut cu certitudine dacă acesta se regenerează sau nu.
Medicul reumatolog Michael Kjaer de la Universitatea din Copenhaga și colegii săi au folosit o tehnică care determină vârsta moleculelor bazată pe nivelul de izotopi carbon-14. Cantitatea de carbon-14 din atmosferă a crescut considerabil după 1950 din cauza testării armelor nucleare și a scăzut după 1963 când aceste testări au fost interzise. Dacă o moleculă este în permanență înlocuită, semn că țesutul se regenerează, atunci cantitatea măsurată de izotopi ai carbonului-14 ar trebuie să fie apropiată de cea din atmosferă la momentul testării. În cazul in care o moleculă rămâne stabilă pentru o perioadă lungă de timp, nivelul de carbon-14 va corespunde nivelurilor atmosferice din momentul apariției moleculei.
Echipa de cercetare a facut studii pe 22 de pacienți născuți înainte de 2000 care au avut nevoie de proteză de genunchi. Nivelul de carbon-14 a corespuns perioadei în care participanții aveau între 8-13 ani, ceea ce sugerează că nu s-au produs molecule noi care să ajute la regenerarea cartilajului.
Deși cercetătorii au încercat multe metode pentru a induce regenerarea cartilajului genunchiului, cum ar fi introducerea de celule stem sau cartilaj sănătos în articulație, acestea nu au dat roade. De aceea este subliniată importanța protejării meniscurilor și prevenirea deteriorării acestora, întrucât ele nu se vor mai repara niciodată.
Sursa: Science Magazine
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ciocolata neagră ar putea fi benefică pentru sănătatea intestinală la atleți
- Consumul de electroliți în loc de apă pură poate ajuta la prevenirea crampelor musculare
- Condiția fizică ne poate feri de fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral
- Activitatea fizică efectuată seara scade nivelul glicemiei în sânge
- Boala Osgood-Schlatter (Apofizita tibială anterioară de creștere)
- Gonartroza (artroza genunchiului)
- Leziunile ligamentelor incrucisate ale genunchiului
- Leziunile de menisc
- Ruptura de menisc
- Condromalacia rotuliană (patelară) - condropatia
- Fracturile rotulei
- Osteoartrita genunchiului
- Articulatia genunchiului (genunchiul)
- Am dureri in spatele genunchiului
- Gonartroza. ciocuri la genunchi
- Entorsa genunchi la fotbal
- Fractura-smulgere masiv spinos platou tibial drept
- Genunchi rosii si calzi
- Accidentare genunchi stang
- Durere genunchi (TENDINITA)
- Atrofie ?
- Umflatura deasupra genunchiului
- Genunchi