Exercițiul fizic crește nivelul din corp al substanțelor asemănătoare canabisului, ceea ce reduce inflamația cronică
Există astfel potențialul de găsi noi tratamente pentru anumite afecțiuni precum artrita, cancerul sau bolile cardiovasculare.
Într-un nou studiu, experÈ›ii de la Universitatea Nottingham au descoperit că exerciÈ›iul fizic la persoanele cu artrită a redus atât durerea, cât È™i nivelul de substanÈ›e inflamatoare, numite citokine. De asemenea, a crescut nivelul de endocanabinoizi, substanÈ›e asemănătoare canabisului produse de organismul uman.
Foarte interesant, exercițiile au condus la aceste schimbări prin modificări ale microbiomului intestinal.
Se cunoaÈ™te faptul că efortul fizic reduce inflamaÈ›ia cronică răspunzătoare de cancer, artrită È™i boli cardiovasculare. Cu toate acestea nu se È™tie în totalitate cum se reduce inflamaÈ›ia.
Un grup de oameni de È™tiință, conduÈ™i de profesorul Ana Valdes de la Facultatea de Medicină a Universității Nottingham a realizat un studiu pe 78 de persoane cu artrită. 38 dintre ele au făcut exerciÈ›ii de întindere a muÈ™chilor timp de 15 minute pe zi pentru 6 săptămâni, iar 40 de persoane nu au făcut deloc exerciÈ›iile.
La finalul studiului, participanÈ›ii incluÈ™i în grupul de exerciÈ›iu fizic au prezentat o ameliorare a durerii, având în acelaÈ™i timp mai multe microorganisme ce produc substanÈ›e antiinflamatoare la nivel intestinal, un nivel mai redus al citokinelor È™i mai ridicat al endocanabinoizilor.
CreÈ™terea nivelului de endocanabinoizi a fost puternic asociată modificărilor în microbiomul intestinal È™i substanÈ›elor antiinflamatoare produse de microorganisme, substanÈ›e denumite SCFAS (acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt). Cel puÈ›in o treime din efectele antiinflamatoare ale microbiomului au apărut datorită concentraÈ›iei mai mari de endocanabinoizi.
Se observă un interes crescut pentru uleiul de canabidiol È™i alte suplimente, însă este foarte important de È™tiut că modificări simple din stilul de viață ca exerciÈ›iul fizic pot fi de ajutor datorită endocanabinoizilor.
sursa: Science Daily
foto: The University of Nottingham
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stima de sine scăzută poate dăuna mai mult decât obezitatea în sine
- Activitatea fizică după diagnosticarea demenței reduce riscul de deces cu aproximativ 30%
- Fluctuațiile performanței cognitive de-a lungul ciclului menstrual și implicații pentru sportul feminin
- Legătura dintre mișcarea brațelor și viteza de alergare
- Sportul ca ultima speranța în ameliorarea sau vindecarea creierului??
- Mișcarea fizica ajuta la creier?
- Voi faceți sport/mișcare ?Va ajuta la psihic?
- La ce ajuta miscarea?
- Puteți face sport/mișcare?