Legătura puternică între consumul de carne roșie, procesată și afectarea severă a rinichilor la femeile cu diabet

©

Autor:

Legătura puternică între consumul de carne roșie, procesată și afectarea severă a rinichilor la femeile cu diabet
Nefropatia diabetică, o complicație severă a diabetului zaharat, este caracterizată prin hipertensiune arterială, scăderea funcției renale și albuminurie semnificativă, ce poate duce la boala renală în stadiu terminal. Dietele bogate în carne roșie și procesată sunt asociate cu stresul oxidativ și inflamația, care contribuie la nefropatie diabetică. Un studiu recent publicat în Scientific Reports a investigat legătura dintre consumul de carne roșie, procesată și albă și probabilitatea de a dezvolta leziuni renale și nefropatie diabetică într-un grup de 105 femei și 105 controale potrivite.
Studiul a implicat 210 participanți cu diabet de tip 2, evaluați pentru consumul de carne folosind un chestionar frecvență alimentară validat. Consumul de carne a fost categorisit în carne roșie, albă și procesată. Funcția renală a fost evaluată prin rata de filtrare glomerulară și nivelurile de uree din sânge, iar nefropatia diabetică a fost identificată printr-un raport albumină-creatinină într-o probă de urină aleatorie.

Analiza statistică a arătat că un consum ridicat de carne roșie este direct legat de un risc crescut de nefropatie diabetică, chiar și după ajustarea pentru confuzori. În contrast, un consum ridicat de carne albă a fost asociat cu o reducere de 80% a riscului de nefropatie diabetică, un efect protector care a persistat în modelele ajustate. Consumul mare de carne procesată a avut efecte negative similare cu carne roșie, crescând șansele de nefropatie diabetică și alți markeri renali.

Rezultatele indică faptul că, deși carnea albă poate oferi beneficii cardiovasculare și renale, consumul ridicat de carne roșie și procesată poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății renale în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Aceste descoperiri subliniază necesitatea de a ajusta recomandările dietetice pentru populațiile cu risc, pentru a preveni dezvoltarea nefropatiei diabetice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-05-2024 | creare: 10-05-2024 | Vizite: 326
Bibliografie
Study identifies strong link between red, processed meat intake and severe kidney damage in diabetic women, link: https://www.news-medical.net/news/20240508/Study-identifies-strong-link-between-red-processed-meat-intake-and-severe-kidney-damage-in-diabetic-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Carnea roșie și cerealele integrale nu influențează în mod negativ o dietă sănătoasă
  • Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2
  • Asocierea consumului de carne roșie cu inflamația - care sunt dovezile științifice?
  •