Legătura puternică între consumul de carne roșie, procesată și afectarea severă a rinichilor la femeile cu diabet
©
Autor: Airinei Camelia
![Legătura puternică între consumul de carne roșie, procesată și afectarea severă a rinichilor la femeile cu diabet](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47005.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a implicat 210 participanți cu diabet de tip 2, evaluați pentru consumul de carne folosind un chestionar frecvență alimentară validat. Consumul de carne a fost categorisit în carne roșie, albă și procesată. Funcția renală a fost evaluată prin rata de filtrare glomerulară și nivelurile de uree din sânge, iar nefropatia diabetică a fost identificată printr-un raport albumină-creatinină într-o probă de urină aleatorie.
Analiza statistică a arătat că un consum ridicat de carne roșie este direct legat de un risc crescut de nefropatie diabetică, chiar și după ajustarea pentru confuzori. În contrast, un consum ridicat de carne albă a fost asociat cu o reducere de 80% a riscului de nefropatie diabetică, un efect protector care a persistat în modelele ajustate. Consumul mare de carne procesată a avut efecte negative similare cu carne roșie, crescând șansele de nefropatie diabetică și alți markeri renali.
Rezultatele indică faptul că, deși carnea albă poate oferi beneficii cardiovasculare și renale, consumul ridicat de carne roșie și procesată poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății renale în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Aceste descoperiri subliniază necesitatea de a ajusta recomandările dietetice pentru populațiile cu risc, pentru a preveni dezvoltarea nefropatiei diabetice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-05-2024 | creare: 10-05-2024 | Vizite: 391
Bibliografie
Study identifies strong link between red, processed meat intake and severe kidney damage in diabetic women, link: https://www.news-medical.net/news/20240508/Study-identifies-strong-link-between-red-processed-meat-intake-and-severe-kidney-damage-in-diabetic-women.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii au descoperit o nouă moleculă, independentă de insulină, cu rol în reglarea nivelului zahărului din sânge
- Asocieri între dietele cu inflamație scăzută și riscul de diabet
- Shake-urile și supele au ajutat participanții la un studiu național să obțină remisia diabetului
- Microbiomul intestinal și sensibilitatea glicemică
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni