Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?

©

Autor:

Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
Potrivit unei analize publicate în The Journal of the American Osteopathic Association, aproape 1 miliard de persoane la nivel global prezintă deficit sau insuficență de vitamina D. (1)

Deficiența de vitamina D poate fi consecința a numeroase condiții medicale și afecțiuni ale tractului gastrointestinal care se însoțesc de malabsorbție: boala Crohn, celiachia, hepatita cronică activă, afecțiunile cronice de rinichi care pot sau nu să necesite dializare, pancreatita cronică, fibroza chistică, diabetul zaharat, ciroză biliară primitivă și intervențiile chirurgicale bariatrice.

Alți factori care pot favoriza deficitul vitaminei D sunt abuzul de alcool ce poate interfera cu absorbția acesteia, dar și unele medicamente pot stimula catabolismul vitaminei de referință: glucocorticoizii, anticolnvulsivantele, antifungicele și unele antivirale.

Dar nu în cele din urmă, expunerea inadecvată și insuficientă la soare, sinteza vitaminei D fiind dependentă de radiațiile ultraviolete în doze optime. (2)

Persoanele petrec tot mai puțin timp în aer liber, iar atunci când o fac utilizează produse pentru protecție solară care poate influența capacitatea organismului de a produce vitamina D,” afirmă Kim Pfotenhauer, unul dintre investigatori. „Deși este firească dorința acestora de a se proteja de efectele nocive ale radiațiilor solare, în special creșterea riscului de cancer, sunt strategii de expunere în siguranță la soare, fără a fi necesară protecția, pentru a aduce în organism vitamina D.

Aflați din articol care este adevărul din spatele mitului: utilizarea cremei de protecție solară împiedică sinteza vitaminei D la nivelul pielii. 

Fără a utiliza cremă fotoprotectoare, expunerea la soare a brațelor și a picioarelor, neacoperite, timp de 5 – 30 de minute (în funcție de timpul din zi, sezon, latitudine și gradul de pigmentare al pielii), de două ori pe săptămână, între orele 10 a.m. și 3 p.m. este considerată sigură și suficientă pentru a acoperi necesarul organismului de vitamina D. (3)

Expunerea pielii neprotejate la o doză de radiații solare care produce un eritem ușor (doză minimă de eritem), purtând doar un costum de baie la plajă echivalează cu ingestia a circa 20,000 de U.I., pielea având o capacitate remarcabilă de a produce vitamina D. (3)

Vitamina D joacă multiple roluri în organism și prin urmare deficitul acesteia este suspectat a fi implicat în apariția sclerozei multiple, a afecțiunilor autoimune, infecțioase, a bolilor aparatului respirator, a afecțiunilor cardiometabolice, cancerului și în creșterea riscului de fracturi. Conform Societății de Endocrinologie, deficiența de vitamina D este definită la concentrații plasmatice mai mici de 21 ng/ml, iar insuficiența între 21 – 30 ng/ml.

Citiți mai multe despre importanța vitaminei D, sursele alimentare, dar și despre recomandările de suplimentare în articol.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-01-2019 | creare: 11-05-2017 | Vizite: 2749
Bibliografie
(1) Widespread vitamin D deficiency likely due to sunscreen use, increase of chronic diseases, review finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170501102258.htm
(2) Vitamin D Deficiency, Its Role in Health and Disease, and Current Supplementation Recommendations, link: https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2625276
(3) Vitamin D Deficiency, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra070553
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: O cremă de protecție solară cu SPF 30 este de două ori mai eficientă decât una cu SPF 15
  • MIT: Nu ai nevoie de creme de protecție solară iarna sau când e înnorat
  • Suplimentele de vitamina D ar putea fi ineficiente și chiar dăunătoare, conform studiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum