Un nou studiu explică de ce episoadele de hipoglicemie agravează retinopatia diabetică

©

Autor:

Un nou studiu explică de ce episoadele de hipoglicemie agravează retinopatia diabetică
Un studiul publicat în ianuarie în revista Cell Reports arată că persoanele cu diabet care au niveluri scăzute de glucoză în sânge - o întâmplare frecventă la cei care sunt noi în managementul glucozei - au mai multe șanse să experimenteze o înrăutățire a bolii oculare diabetice. Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au descoperit că aceste niveluri scăzute de glucoză sunt legate de o cale moleculară care este activată în celulele care suferă de lipsă de oxigen din ochi.

Retinopatia diabetică se caracterizează prin creșterea anormală a vaselor de sânge în retină, care poate duce la pierderea vederii. Retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente cauze de orbire la adulții tineri, în special la cei cu diabet zaharat de lungă durată. Pot fi afectați ambii ochi și simptomele pot fi subtile la început, cum ar fi o vedere neclară sau fluctuantă, dar pot evolua până la pierderea completă a vederii. Este important că persoanele cu diabet să-și facă regulat controale oftalmologice pentru a detecta și trata retinopatia diabetică în stadii timpurii.

Studiul a implicat celule oculare umane și de șoarece, precum și retine intacte cultivate într-un mediu cu glucoză scăzută în laborator, precum și șoareci cu niveluri scăzute de glucoză. Cercetătorii au constatat că nivelurile scăzute de glucoză din celulele retiniene umane și de șoarece cauzează o cascadă de schimbări moleculare care pot duce la creșterea excesivă a vaselor de sânge. Mai mult, au descoperit că această creștere excesivă a vaselor de sânge este cauzată de acumularea proteinei HIF-1α, care poate fi utilizată ca țintă pentru dezvoltarea noi tratamente pentru boala oculară diabetică.

Acești cercetători sugerează că persoanele cu retinopatie diabetică pot fi vulnerabile la perioadele de glucoză scăzută și că menținerea nivelurilor de glucoză stabile ar trebui să fie o parte importantă a controlului glucozei.

În continuare, cercetătorii planifică să studieze dacă nivelurile scăzute de glucoză la persoanele cu diabet ar putea afecta căi similare moleculare în alte organe, cum ar fi rinichii și creierul. Calea HIF-1α ar putea servi ca țintă eficientă pentru dezvoltarea noilor tratamente pentru boala oculară diabetică.

sursa: News Medical
foto: Redare artistică a unei imagini imunofluorescente a retinei unui șoarece în timpul unui episod tranzitoriu de glucoză serică scăzută care demonstrează acumularea unei proteine, factorul inductibil al hipoxiei (HIF)-1 alfa (roșu), în celulele retiniene interne. Credit: Alexander Sodhi, McDonogh School.

Data actualizare: 27-01-2023 | creare: 27-01-2023 | Vizite: 439
Bibliografie
Study reveals why hypoglycemic episodes worsen diabetic retinopathy, link: https://www.news-medical.net/news/20230126/Study-reveals-why-hypoglycemic-episodes-worsen-diabetic-retinopathy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modificările de la nivelul globului ocular ar putea prezice declinul cognitiv?
  • Lentile de contact pentru prevenirea orbirii la pacienții cu diabet
  • Un dispozitiv medical bazat pe inteligență artificală poate diagnostica retinopatia diabetică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum