Legătura dintre mișcarea brațelor și viteza de alergare

©

Autor:

Legătura dintre mișcarea brațelor și viteza de alergare
Cei care practică alergare de performanță și urmăresc să atingă anumite obiective, analizează în detaliu mișcările corpului, dorind să obțină un timp competițional cât mai bun.
În teorie, se consideră că mișcarea brațelor în timpul locomoției, îi influențează echilibrul și eficiența. Astfel, alergătorii preferă tehnica de balans a brațelor pentru a-și menține corpul drept, orientat spre anterior și nerăsucit, cu scopul de a fi mai rapizi.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Sud (USM) și de la Universitatea West Chester interesați de studiul vitezei umane, au constatat însă, spre deosebire de informația anterioară, faptul că sportivii care fac sprinturi cu brațele în balans la minimum, sunt aproape la fel de rapizi ca cei care preferă balansul clasic pe lângă corp al acestora.

Studiul a urmărit evoluția vitezei în funcție de gradul de balans al brațelor pe lângă corp. Participanții au efectuat sprinturi inițial cu mișcarea obișnuită, naturală a brațelor, iar apoi au alergat prin comparație, cu brațele apropiate de corp, cu o mișcare limitată a acestora. Timpul de sprint pentru a doua situație a încetinit cu 0,08 secunde, valoarea fiind considerată de către cercetători insignifiantă.

Acest studiu este important pentru cei interesați de biomotricitatea corpului și de obținerea performanței în sport. Noutatea pe care o aduce acesta este faptul că mișcarea limitată a brațelor nu scade substanțial viteza alergării, posibil datorită rotirii înainte și înapoi a trunchiului ce compensează o mișcarea mai largă a acestora, în sincron eficient cu biomecanica picioarelor. Prin această observație, cercetătorii confirmă faptul că balansul brațelor este o strategie naturală de prevenire a rotațiilor corporale nedorite.

Rezultatele studiului sunt un pas important spre înțelegerea mai eficientă a nevoilor corpului uman și a motricității acestuia atunci când urmărește performanța într-un domeniu sportiv, precum alergatul la viteze mari.

sursa: Science Daily
foto: SMU

Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 493
Bibliografie
Arm movement and running speed: Is the partnership overrated?, link : https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420133535.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Alergarea cu picior plat (platfus)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum