Legătura dintre forța strângerii de mână și riscul de demență

©

Autor:

Legătura dintre forța strângerii de mână și riscul de demență

Într-un studiu de cohortă realizat în Marea Britanie, cercetătorii au analizat legătura dintre forța strângerii de mână și riscul de demență, scăderea capacității cognitive și modificarea rezultatelor neuro-imagistice.

 

Persoane cu vârste între 39 și 73 ani și recrutate între 2006 și 2010 au fost urmărite prin măsurarea forței strângerii de mână și monitorizate pentru a diagnostica o eventuală demență.

 

Pe parcursul studiului forța strângerii de mână a fost măsurată utilizând un dinamometru. Ceilalti parametri urmăriți au fost: rezultatele testelor de măsurare a capacității cognitive, volumul total al creierului, volumul hipocampului și hiperdensități în substanță albă cu ajutorul Rezonanței Magnetice Nucleare (RMN) și incidența demenţei (vasculară, Alzheimer). Aceste măsurători au fost efectuate într-un interval mediu de 11,7 ani.

 

Cercetătorii au descoperit că o scădere cu 5 kg a forței de strângere a mâinii a fost legată cu o reducere a scorului testelor de inteligență și cu o creștere a volumului hiperdensităților din substanța albă, atât la femei cât și la bărbați.

În ceea ce privește volumul hipocampului și volumul total al creierului, nu s-a găsit o corelație substanțială cu scăderea forței strângerii de mână.

 

Mai mult, o scădere de 5 kg a fost asociată și cu incidența demenţei atât la femei cât și la bărbați, acest lucru fiind mai evident în cazul demenţei vasculare.

Tot in aceasta direcție, relația dintre forța strângerii de mână și demența vasculară a fost mai pronunțată decât relația cu demența de tip Alzheimer în cazul bărbaților, la femei fiind considerată o coincidență.

Scorul de risc genetic pentru demența Alzheimer nu a fost însă legat semnificativ de forța strângerii de mână.

 

În concluzie, aceste descoperiri vin în sprijinul dovezilor deja existente că programele de întărire a musculaturii, în special cele adresate persoanelor de vârstă mijlocie, ar putea fi de ajutor în păstrarea funcțiilor neurocognitive.

sursa: News Medical
foto: Microgen/Shutterstock


Data actualizare: 05-07-2022 | creare: 05-07-2022 | Vizite: 317
Bibliografie
The association between handgrip strength and dementia risk in a UK population of middle-aged adults, link:
https://www.news-medical.net/news/20220627/The-association-between-handgrip-strength-and-dementia-risk-in-a-UK-population-of-middle-aged-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum