Lactatele cu conținut crescut de grăsimi pot reprezenta o opțiune sănătoasă pentru inimă
©
Autor: Domșa Dariana
Cercetări recente efectuate în rândul celor mai mari consumatori de alimente lactate din lume au arătat că cei cu aporturi mai mari de lactate cu conÈ›inut ridicat de grăsimi prezintă un risc mai scăzut pentru diferite boli cardiovasculare, comparativ cu cei cu aport scăzut.
Cercetătorii au combinat rezultatele studiului cu rezultatele altor studii anterioare, la care au participat peste 4.000 de adulÈ›i suedezi, ajungând astfel la cele mai cuprinzătoare dovezi până în prezent cu privire la relaÈ›ia dintre consumul de grăsimi lactate, riscul bolilor cardiovasculare È™i moartea.
O colaborare internaÈ›ională între cercetătorii din Suedia, SUA È™i Australia a evaluat consumul de grăsimi lactate la 4.150 de suedezi de 60 de ani prin măsurarea nivelului sanguin al unui anumit acid gras care se găseÈ™te în principal în alimentele lactate È™i, prin urmare, poate fi utilizat pentru a reflecta consumul de lactate grase. SubiecÈ›ii au fost urmăriÈ›i în medie pentru o perioadă de 16 ani, pentru a vedea câÈ›i au avut atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale È™i alte evenimente cardiovasculare grave È™i câÈ›i au murit din orice cauză în acest timp.
După ajustarea statistică pentru alÈ›i factori de risc de boli cardiovasculare cunoscuÈ›i, inclusiv lucruri precum vârsta, venitul, stilul de viață, obiceiurile alimentare È™i alte boli, riscul de boli cardiovasculare a fost cel mai scăzut pentru cei cu niveluri ridicate de acid gras (reflectând aportul ridicat de grăsimi lactate).
Autorul studiului, Matti Marklund, profesor la Universitatea Uppsala, a spus că studiul evidenÈ›iază incertitudinea dovezilor din domeniu, care se reflectă în liniile directoare dietetice. „Dovezi din ce în ce mai mari sugerează că impactul asupra sănătății al produselor lactate poate fi mai dependent de tip, cum ar fi brânza, iaurtul, laptele È™i untul, mai degrabă decât de conÈ›inutul de grăsimi, care a ridicat îndoieli dacă evitarea în general a grăsimilor lactate este benefică pentru sănătatea cardiovasculară”.
sursa: Science Daily
Cercetătorii au combinat rezultatele studiului cu rezultatele altor studii anterioare, la care au participat peste 4.000 de adulÈ›i suedezi, ajungând astfel la cele mai cuprinzătoare dovezi până în prezent cu privire la relaÈ›ia dintre consumul de grăsimi lactate, riscul bolilor cardiovasculare È™i moartea.
O colaborare internaÈ›ională între cercetătorii din Suedia, SUA È™i Australia a evaluat consumul de grăsimi lactate la 4.150 de suedezi de 60 de ani prin măsurarea nivelului sanguin al unui anumit acid gras care se găseÈ™te în principal în alimentele lactate È™i, prin urmare, poate fi utilizat pentru a reflecta consumul de lactate grase. SubiecÈ›ii au fost urmăriÈ›i în medie pentru o perioadă de 16 ani, pentru a vedea câÈ›i au avut atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale È™i alte evenimente cardiovasculare grave È™i câÈ›i au murit din orice cauză în acest timp.
După ajustarea statistică pentru alÈ›i factori de risc de boli cardiovasculare cunoscuÈ›i, inclusiv lucruri precum vârsta, venitul, stilul de viață, obiceiurile alimentare È™i alte boli, riscul de boli cardiovasculare a fost cel mai scăzut pentru cei cu niveluri ridicate de acid gras (reflectând aportul ridicat de grăsimi lactate).
Autorul studiului, Matti Marklund, profesor la Universitatea Uppsala, a spus că studiul evidenÈ›iază incertitudinea dovezilor din domeniu, care se reflectă în liniile directoare dietetice. „Dovezi din ce în ce mai mari sugerează că impactul asupra sănătății al produselor lactate poate fi mai dependent de tip, cum ar fi brânza, iaurtul, laptele È™i untul, mai degrabă decât de conÈ›inutul de grăsimi, care a ridicat îndoieli dacă evitarea în general a grăsimilor lactate este benefică pentru sănătatea cardiovasculară”.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 29-09-2021 | creare: 29-09-2021 | Vizite: 481
Bibliografie
Sticking to low-fat dairy may not be the only heart healthy option, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210921140119.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Mecanismele cerebrale legate de apneea în somn și hipertensiunea arterială
- Bunăstarea psihologică din adolescență reduce riscul ulterior de a dezvolta boli cardiovasculare
- Predicția evenimentelor cardiovasculare la persoanele care au suferit anterior un infarct miocardic
- Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât statul pe scaun, chiar și dormitul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Povestea nu se termina: lactatele si influenta ( negativa? ) asupra antibioticelor
- Consumul de lactate (iaurtul nepasteurizat)
- Laptele si branza
- Lactatele sunt bune?
- Dureri la nivelul oaselor
- E adevărat că lactoferina din lapte și lactate face aproape minuni la sănătate?
- Dieta cu lactate (iaurt, kefir, sana, iaurt natur, lapte bătut+putina brânză) )