Diagnosticul de fibrilație atrială a fost asociat cu riscul crescut de deteriorare cognitivă ușoară

©

Autor:

Diagnosticul de fibrilație atrială a fost asociat cu riscul crescut de deteriorare cognitivă ușoară
Potrivit unui studiu recent publicat în JACC: Advances, diagnosticul de fibrilație atrială a fost asociat cu un risc crescut cu 45% de deteriorare cognitivă ușoară într-o cohortă de 4,3 milioane de persoane din Marea Britanie. Rezultatele sugerează că factorii de risc cardiovascular și comorbiditățile multiple ar putea accelera progresia de la deteriorare cognitivă ușoară la demență.
Deteriorarea cognitivă ușoară reprezintă un stadiu incipient al declinului funcției cognitive, care în anumite cazuri poate fi reversibil, dar poate semnala și dezvoltarea unei boli asociate cu demența. Studiul a fost realizat pentru a investiga legătura între deteriorarea cognitivă ușoară și diagnosticul de fibrilație atrială, folosind datele din registrul electronic de sănătate primară (EHR) al Regatului Unit. Au fost identificate 233.833 de persoane cu fibrilație atrială incidentă și 233.747 fără fibrilație atrială.

Pe lângă riscul crescut cu 45% de a dezvolta deteriorare cognitivă ușoară în urma unui diagnostic de fibrilație atrială, studiul a descoperit că vârsta înaintată, sexul feminin, nivelul socio-economic scăzut, istoricul clinic de depresie, accidentul vascular cerebral și comorbiditățile multiple au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de deteriorare cognitivă ușoară. Cu toate acestea, acești factori nu au modificat legătura dintre fibrilația atrială și deteriorarea cognitivă ușoară. La persoanele cu vârsta peste 74 de ani, fibrilația atrială și deteriorarea cognitivă ușoară au fost frecvent diagnosticate atunci când s-au detectat comorbidități multiple, inclusiv diabet, depresie, hipercolesterolemie și boală arterială periferică.

Pacienții cu fibrilație atrială tratați cu digoxină nu au prezentat un risc crescut de deteriorare cognitivă ușoară. În schimb, acest risc a fost mai mare la pacienții cu fibrilație atrială care nu au primit tratament cu anticoagulante orale și amiodaronă. De asemenea, pacienții cu fibrilație atrială care au primit tratament cu anticoagulante orale și amiodaronă nu au fost la risc de a dezvolta deteriorare cognitivă ușoară.

În perioada studiului, 1.117 persoane au fost diagnosticate cu demență la un moment dat după un diagnostic de deteriorare cognitivă ușoară. Fibrilația atrială a fost asociată cu un risc mai mare de demență printre acei care dezvoltaseră deteriorare cognitivă ușoară. Factorii ca sexul, astmul, fumatul, boala renală cronică și comorbiditățile multiple au fost asociate cu un risc crescut ulterior de demență.

În concluzie, rezultatele sugerează că o îngrijire integrată pentru fibrilația atrială, cum ar fi combinarea anticoagulației cu gestionarea comorbidităților, ar putea preveni deteriorarea cognitivă și progresia către demență. Totuși, este necesar un studiu clinic de confirmare pentru a explora mai detaliat acest subiect.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-10-2023 | creare: 26-10-2023 | Vizite: 361
Bibliografie
Atrial fibrillation diagnosis associated with 45% increased risk of mild cognitive impairment, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Atrial-fibrillation-diagnosis-associated-with-4525-increased-risk-of-mild-cognitive-impairment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  •