Întreruperea somnului, la fel de dăunatoare ca lipsa lui

Întreruperea somnului, la fel de dăunatoare ca lipsa lui

©

Autor:

Întreruperea somnului, la fel de dăunatoare ca lipsa lui
Un nou studiu de la Johns Hopkin Medicine sugerează că întreruperea somnului este la fel de dăunătoare precum un somn insuficient.

Cu scopul de a studia influenÈ›a somnului asupra corpului uman, echipa de cercetători a reunit un eÈ™antion de 62 de persoane sănătoase, bărbaÈ›i È™i femei. Voluntarii au fost împărÈ›iÈ›i în mai multe grupuri È™i monitorizaÈ›i timp de 3 nopÈ›i. În funcÈ›ie de grup, unii au avut un somn neîntrerupt, alÈ›ii au fost treziÈ›i din somn, iar alÈ›ii au trebuit să se culce la ore târzii. Începând cu a doua noapte, participanÈ›ii care au fost forÈ›aÈ›i să se trezească din somn aveau o stare mai proastă de dispoziÈ›ie decât cei care au adormit târziu.

În momentul în care somnul este întrerupt pe timpul nopÈ›ii, întregul ciclu de somn cu toate etapele sale nu mai este parcurs. Prin urmare, persoana nu mai ajunge la somnul cu unde lente, important pentru starea de refacere a organismului. Voluntarii care au fost forÈ›aÈ›i să se trezească de 8 ori în timpul nopÈ›ii au raportat o deprimare a stării de spirit cu 31%.

Cercetările ar putea deschide calea pentru noi tratamente împotriva insomniei pe termen lung, asociată cu starea de depresie. Persoanele frecvent supuse unui somn întrerupt pe durata nopÈ›ii sunt proaspeÈ›ii părinÈ›i È™i personalul medical de gardă. TotuÈ™i, efectele biologice asupra organismului nu sunt bine cunoscute.

În încercarea de a cunoaÈ™te mai multe despre efectele somnului asupra bunăstării psihice, cercetătorii au utilizat teste polisomnografice. Urmărind undele cerebrale, nivelurile de oxigen, frecvenÈ›a cardiacă, respiraÈ›ia È™i miÈ™cările membrelor, ei au monitorizat activitatea creierului È™i funcÈ›iile organismului pe durata somnului.

Studiul a arătat că persoanele care au experimentat un somn fragmentat aveau perioade mai scurte de somn adânc cu unde lente. Mai mult, la aceÈ™ti subiecÈ›i s-a descoperit o diminuare a nivelului de energie È™i o modificare a sentimentelor de înÈ›elegere È™i atitudinii prietenoase.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul È™tiinÈ›ific Sleep.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 17-11-2015 | creare: 17-11-2015 | Vizite: 2004
Bibliografie
Why sleep interruptions could be worse for you than a lack of sleep, link: https://www.sciencealert.com/why-sleep-interruptions-could-be-worse-for-you-than-a-lack-of-sleep
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrâneÈ™te mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum