Care este doza optimă de alcool care minimizează efectele asupra stării de sănătate
![Care este doza optimă de alcool care minimizează efectele asupra stării de sănătate](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42422.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Consumul de alcool are consecințe complexe asupra stării de sănătate și există multe studii care îl asociază cu un risc crescut de ciroză hepatică, diverse traumatisme sau cancer.
Cu toate acestea, cantitatea de alcool care ar reduce la minimum problemele de sănătate variază mult în funcție de zona geografica, vârstă, sex sau boli asociate. În studiul recent publicat în revista The Lancet, cercetătorii au efectuat o analiză a consumului de alcool luând în calcul acești factori și încercând sa estimeze nivelul teoretic minim de risc al expunerii (TMREL) și riscul echivalent raportat la un non-consumator de alcool (NDE).
Rezultatele a arătat că dintre cei care consumau cantități dăunătoare de alcool în anul 2020, 59,1% erau în grupa de vârstă 15-39 ani și 76,9% bărbați.
În 2020, in cazul persoanelor intre 15 și 39 ani TMREL a variat între 0 și 0,603 unități standard de alcool, o unitate însemnând 10 g etanol pur. NDE, adică riscul pentru sănătate al unui consumator de alcool raportat la un non-consumator a variat între 0,002 și 1,75 unități standard pe zi. La grupa de vârstă peste 40 ani TMREL și NDE s-au aflat în intervalul 0,114-1,87, respectiv 0,193-6,94.
În ceea ce îi privește pe adulții tineri, cantitatea de alcool cu impact minim asupra stării de sănătate este aproape de zero. În mod asemănător, pentru populația în vârstă din multe regiuni geografice și care prezintă în general multiple comorbidități cardiovasculare s-a constatat o îmbunătățire a impactului asupra sănătății doar în cazul unui consum mic de alcool.
Așadar, autorii propun schimbări în ghidurile actuale și subliniază necesitatea recomandării diferențiate a cantității de alcool în funcție de sex și vârstă. În acest context, sunt necesare intervenții adresate adulților tineri în scopul de a reduce impactul general asupra stării de sănătate.
sursa: News Medical
foto: Africa Studio/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un studiu a identificat numeroase substanțe toxice per- și polifluoroalchil (PFAS) în produsele cosmetice
- Violența de la TV și efectele sale asupra dezvoltării copiilor: rezultate școlare mai slabe și un risc crescut de tulburări psihiatrice
- Trăsăturile de personalitate influențează sănătatea pe termen lung și riscul de mortalitate prematură
- Trehaloza ar putea fi folosită în viitor în domeniul farmaceutic, medical, cosmetic și alimentar
- Ingrijorare personala legata de consumul de alcool - varsta 19 ani
- Solutii limitare consum alcool
- Intrebare referitoare la experienta de blackout
- Dupa externare inca mai are halucinatii si delireaza
- Exces alcool
- Consum de bere
- Alcool...singe
- Alcool in hepatita c ( viremie nedetectabila )