Băuturile îndulcite cu zahăr accentuează riscul de ADHD

©

Autor:

Băuturile îndulcite cu zahăr accentuează riscul de ADHD
ADHD este o tulburare psihiatrică foarte răspândită care poate afecta semnificativ performanțele academice, la locul de muncă și viața de zi cu zi. Deși se întâlnește mai ales în copilărie, există cazuri care apar și în perioada adultă, inclusiv în rândul studenților la medicină. Studiile anterioare au arătat că studenții la medicină care consumă băuturi îndulcite cu zahăr în cantități mari sunt mai predispuși la ADHD. Un nou studiu a investigat această asociere.
Studiul este de tip transversal și a utilizat un chestionar online pentru a evalua relația dintre consumul de zahăr adăugat din băuturile comune și simptomele ADHD în rândul studenților la medicină din Thailanda. Cercetarea a inclus 441 de participanți eligibili din 534 de răspunsuri, cu o medie de vârstă de 21 de ani.

Pentru a evalua simptomele ADHD, s-a utilizat Scala de autoevaluare pentru ADHD la adulți (ASRS). Consumul de zahăr adăugat a fost măsurat folosind chestionarul THASSI, care a inclus diverse tipuri de băuturi îndulcite. Modelele de regresie logistică multivariată au fost folosite pentru a ajusta diverse variabile, inclusiv vârsta, genul, IMC, istoricul familial și altele.

Rezultate și concluzii

Din 441 de participanți, 30% (n=132) au prezentat simptome de ADHD. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr peste 25 de grame pe zi a crescut riscul de ADHD (aOR, 1,8). Studenții cu simptome de ADHD au raportat un consum semnificativ mai mare de ceai verde îndulcit și alte băuturi îndulcite. De asemenea, a fost constatată o corelație între un IMC mai mare și un timp mai mare petrecut în fața ecranului și riscul de a dezvolta simptome de ADHD.

Cercetătorii sugerează că un mecanism posibil ar putea implica comunicarea bidirecțională dintre intestin și creier și disrupția echilibrului microbian intestinal. Inflamația și permeabilitatea intestinală crescută ar putea duce la simptome ADHD.

Studiul subliniază faptul că un consum ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul de ADHD în rândul studenților la medicină, ceea ce sugerează necesitatea implementării de politici de sănătate pentru a promova un comportament de consum sănătos. Cu toate acestea, cercetări ulterioare sunt necesare pentru a valida aceste descoperiri.

sursa: News Medical
foto: monticello/Shutterstock.com

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 529
Bibliografie
Sugar-sweetened beverages pose a potential risk of ADHD, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/Sugar-sweetened-beverages-pose-a-potential-risk-of-ADHD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile cu zahăr și aportul de nutrienți
  • Pentru pierderea în greutate, băuturile îndulcite cu îndulcitori non-nutritivi sunt mai eficiente decât apa
  • Băuturile îndulcite afectează negativ sănătatea, însă același lucru este valabil și pentru ceaiul sau cafeaua cu zahăr?
  •