Băuturile îndulcite cu zahăr accentuează riscul de ADHD

Băuturile îndulcite cu zahăr accentuează riscul de ADHD

©

Autor:

Băuturile îndulcite cu zahăr accentuează riscul de ADHD
ADHD este o tulburare psihiatrică foarte răspândită care poate afecta semnificativ performanÈ›ele academice, la locul de muncă È™i viaÈ›a de zi cu zi. DeÈ™i se întâlneÈ™te mai ales în copilărie, există cazuri care apar È™i în perioada adultă, inclusiv în rândul studenÈ›ilor la medicină. Studiile anterioare au arătat că studenÈ›ii la medicină care consumă băuturi îndulcite cu zahăr în cantități mari sunt mai predispuÈ™i la ADHD. Un nou studiu a investigat această asociere.
Studiul este de tip transversal È™i a utilizat un chestionar online pentru a evalua relaÈ›ia dintre consumul de zahăr adăugat din băuturile comune È™i simptomele ADHD în rândul studenÈ›ilor la medicină din Thailanda. Cercetarea a inclus 441 de participanÈ›i eligibili din 534 de răspunsuri, cu o medie de vârstă de 21 de ani.

Pentru a evalua simptomele ADHD, s-a utilizat Scala de autoevaluare pentru ADHD la adulÈ›i (ASRS). Consumul de zahăr adăugat a fost măsurat folosind chestionarul THASSI, care a inclus diverse tipuri de băuturi îndulcite. Modelele de regresie logistică multivariată au fost folosite pentru a ajusta diverse variabile, inclusiv vârsta, genul, IMC, istoricul familial È™i altele.

Rezultate și concluzii

Din 441 de participanÈ›i, 30% (n=132) au prezentat simptome de ADHD. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr peste 25 de grame pe zi a crescut riscul de ADHD (aOR, 1,8). StudenÈ›ii cu simptome de ADHD au raportat un consum semnificativ mai mare de ceai verde îndulcit È™i alte băuturi îndulcite. De asemenea, a fost constatată o corelaÈ›ie între un IMC mai mare È™i un timp mai mare petrecut în faÈ›a ecranului È™i riscul de a dezvolta simptome de ADHD.

Cercetătorii sugerează că un mecanism posibil ar putea implica comunicarea bidirecțională dintre intestin și creier și disrupția echilibrului microbian intestinal. Inflamația și permeabilitatea intestinală crescută ar putea duce la simptome ADHD.

Studiul subliniază faptul că un consum ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr poate creÈ™te riscul de ADHD în rândul studenÈ›ilor la medicină, ceea ce sugerează necesitatea implementării de politici de sănătate pentru a promova un comportament de consum sănătos. Cu toate acestea, cercetări ulterioare sunt necesare pentru a valida aceste descoperiri.

sursa: News Medical
foto: monticello/Shutterstock.com

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 561
Bibliografie
Sugar-sweetened beverages pose a potential risk of ADHD, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/Sugar-sweetened-beverages-pose-a-potential-risk-of-ADHD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile cu zahăr È™i aportul de nutrienÈ›i
  • Pentru pierderea în greutate, băuturile îndulcite cu îndulcitori non-nutritivi sunt mai eficiente decât apa
  • Băuturile îndulcite afectează negativ sănătatea, însă acelaÈ™i lucru este valabil È™i pentru ceaiul sau cafeaua cu zahăr?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum