Injectii cu Botox

©

Autor:

Injectii cu Botox
Injectia cu Botox reprezinta injectarea intradermica a toxinei botulinice cu scopul de a ameliora ridurile.
Botox este doar una dintre denumirile comerciale ale toxinei botulinice produsa de bacteria clostridium botulinum. In doze mari, aceasta proteina toxica produce botulism, o afectiune paralizanta rara, insa injectata in doze foarte mici, diluate, aceasta toxina are fecte benefice in ameliorarea liniilor de expresie si a ridurilor. Alte denumiri comerciale ale toxinei sunt: BTXA, Dysport, Myobloc, Neurobloc, Xeomin, Botox Cosmetic, Vistabel.

Neurotoxina botulinica are opt seriologii distincte - A, B, C1, C2, D, E, F, si G - dintre care doar A, B, E si mai rar F si G, sunt asociate cu botulismul. Initial s-a crezut ca aceasta boala este produsa prin ingerarea carnatilor alterati, de aici provenind si denumirea bolii: botulus (lat.) = carnati.

In prezent sunt folosite toxinele botulinice A si B, in tratamentul diverselor boli, inclusiv strabism, spasme faciale, distonii, tremur, ticuri, hiperhidroza, sinchinezie, acalazie si disfunctii ale sfincterului. Toxina botulinica tip A este aprobata pentru tratarea blefarospasmelor si a strabismului asociate cu distoniile la pacientii cu varsta de peste 12 ani si pentru tratamentul distoniei cervicale la adulti. Toxina botulinica tip B este aprobata pentru tratarea distoniei cervicale. Desi este cea mai frecventa utilizare, injectarea in scopuri cosmetice nu este definita si aprobata.

Terminologia BOTOX

  • Botox - Denumirea comerciala a toxinei botulinice tip A, aprobata pentru utilizarea in afectiuni neurologice si cazuri de transpiratie abundenta.
  • Botox Cosmetic - Denumirea comerciala a toxinei botulinice tip A utilizata in tratamente cosmetice injectabile.
  • Toxina botulinica - Proteina neurotoxica produsa de catre bacteria clostridium botulinum, in doua specii - tip A si tip B, utilizata in doze infime pentru a trata spasmele musculare si ca tratament cosmetic.
  • Toxina botulinica tip A - Forma toxinei botulinice din Botox, Botox Cosmetic, Reloxin si Pure Tox (ultimele doua nefiind aprobate), utilizata pentru a preveni cutele de expresiesi ridurile.
  • Toxina botulinica tip B - Forma toxinei botulinice din Mybloc, neaprobata pentru utilizare cosmetica.

Injectari Botox pentru tratament cosmetic

Actiune

Botox-ul amelioreaza ridurile prin relaxarea muschilor si blocarea impulsurilor nervoase care duc la formarea cutelor pe piele. Rezultatele tratamentului cosmetic cu Botox depind si de varsta pacientului - la persoanele cu varsta de 30 de ani, pana in 40, cu semne de imbatranire in jurul ochilor, ridurile sunt eliminate aproape complet, insa dupa varsta de 40 de ani, cand linia maxilarului este lasata, se pierde tesutul adipos si apar cutele de expresie din jurul gurii, se recomanda injectarea cu Botox in combinatie cu proceduri minime de lifting.

Administrare

Injectarea cu Botox dureaza cateva minute si de obicei nu necesita anesteziere. Disconfortul este minim si temporar. Zona careia i se adreseaza cel mai frecvent tratamentul cu Botox este cea de la nivelul ochilor in sus; injectarile in jurul gurii si barbiei prezinta un risc mare de a afecta zambetul. Tratamentul cosmetic cu Botox realizeaza ameliorarea si eliminarea ridurilor in urmatoarele zone:
  • Cutele transversale de pe frunte - ridurile atentiei
  • Zona dintre sprancene - ridurile glabelare
  • Zona din jurul ochilor - ridurile periorbitale (laba gastei)
  • Frunte si ochi - ridicarea sprancenelor
  • Ridurile buzei superioare
  • Santul nazo-labial
  • Asimetrie faciala
  • Muschiul pielos al gatului

Dupa injectare

De obicei, efectele injectarii cu Botox sunt pe deplin vizibile in 2 - 4 zile si dureaza 4 - 6 luni. Odata cu fiecare injectare, ridurile reapar mai putin adanci, pe masura ce muschii "invata" sa se relaxeze.

Botox pentru transpiratie abundenta - hiperhidroza

De obicei, in cazul persoanelor care transpira abundent, sistemul nervos este hiperactiv. Injectarile cu Botox pentru hiperhidroza axilara s-au dovedit a avea mai putine efecte secundare si efectul de reducere a transpiratiei pe o perioada intre 6 luni si 2 ani. Tratamentul consta in 15 - 20 de injectari in zona axilei si este necesara o repetare a acestuia de fiecare 6 - 8 luni.

Botox-ul controleaza transpiratia abundenta blocand aceticolina, substanta care stimuleaza glandele sudoripare. Hiperhidroza se poate manifesta si la nivelul palmelor, picioarelor sau a fetei, insa injectarile multiple in aceste zone sunt mai dureroase si pot avea o serie de efecte secundare, precum paralizia musculara temporara.

Efecte secundare in tratamentul Botox

botox hiperhidroza Mare parte dintre efectele secundare sunt produse din vina persoanei care administreaza tratamentul, o tehnica gresita ducand de multe ori la paralizia unui muschi gresit. Acest lucru poate rezulta intr-un zambet inegal, imposibilitatea de a inchide ochii sau a mesteca, efecte ce pot dura pana la 6 saptamani. Multe dintre aceste efecte secundare pot fi evitate cu o tehnica corespunzatoare si daca pacientul evita atingerea zonei injectate timp de 12 ore dupa tratament.

Cele mai obisnuite efecte secundare ale injectarii cu Botox sunt:
  • contuzii temporare - datorate unei modalitati gresite de injectare;
  • amorteala usoara in zona injectarii;
  • umflare usoara sau contuzii in jurul injectarii;
  • reactii alergice la Botox;
  • lipsa reactiei la tratament;
  • migrene (efect temporar);
  • infectii respiratorii;
  • sindrom gripal;
  • ptoza palpebrala - prabusirea pleoapelor (de obicei temporar; poate dura pana la 3 saptamani);
  • greata (efect temporar);
  • indigestie;

Rareori s-au inregistrat probleme cardiace dupa injectarea cu Botox; acestea apar in special la persoanele care deja sufereau de boli de inima. Inca nu s-a stabilit cu precizie daca aceste probleme au legatra cu Botox-ul.

S-a inregistrat un numar de pacienti care nu raspund la tratamentul cu Botox, precum si o parte din pacienti care au raspuns la tratamentul initial, apoi nu au mai raspuns la injectarile urmatoare. Este posibil ca acestia din urma sa fi capatat anticorpi ce neutralizeaza efectul substantei.

Contraindicatii si interactiuni pentru Botox

Contraindicatiile pentru injectarile cu Botox includ reactiile alergice anterioare, injectarile in locuri infectate sau inflamate si sarcina sau alaptare. Se recomanda precautie in cazul persoanelor ce sufera de boli neuromusculate (ex. miastenie), deoarece starea de slabiciune de dupa injectare poate fi deosebit de accentuata.

Se recomanda pacientilor sa evite alcoolul timp de o saptamana inainte de injectare, pentru a reduce la minim aparitia contuziilor. De asemenea este interzisa administrarea aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare, cu doua saptamani inainte de injectarea cu Botox.

Contraindicatia pentru sarcina sau alaptare nu este inca sigura, insa s-a observat la studiile pe animale greutate mica la nastere, dezvoltare intarziata a oaselor si pierderea sarcinii. Efectele injectarii cu Botox nu au fost inca testate la femeile insarcinate sau care alapteaza, insa in cazurile in care acestea s-au intoxicat accidental cu toxina botulinica, s-a observat ca toxina nu a ajuns pana la fetus (fie prin placenta, fie prin lapte), deoarece o parte infima din substanta ajunge in sange.

De asemenea trebuie evitata medicatia cu substante care scad transmisiile neuromusculare - antibioticele aminoglicozidice (gentamicina, kanamicina, neomicina, streptomicina, tobramicina), toxina botulinica tip B (Mybloc) si medicamentele blocante nuromusculare (atracurium, cisatracurium, doxacurium, mivacurium, pancuronium, rocuronium, vercuronium).

Supradoza de Botox

Severitatea efectelor unei supradoze depinde de cantitatea substantei si de combinatia cu alte alimente, medicamente sau cu alcool. De cele mai multe ori, supradoza produce slabiciune generala si paralizie musculara, posibil dificultati la inghitire. Tratamentul supradozei cu Botox consta in administrarea unui antioxidant si tratarea eventualelor simptome,care pot dura cateva saptamani.

Alternative la tratamentul cu Botox

Metodele alternative de a obtine efecte asemanatoare injectiilor cu Botox sunt proceduri cosmetice dermatologice, injectari cu substante de umplere a ridurilor, precum si creme, lotiuni sau seruri. Fara indoiala ca lotiunile si cremele antirid sunt optiunile cele mai „slabe" si cei care apeleaza la Botox nu au mai obtinut rezultate de la crema obisnuita antirid.

Procedurile cosmetice dermatologice - dermabraziune, peeling - sunt adesea folosite in combinatie cu Botox-ul. Aceste proceduri refac suprafata pielii utilizand diverse substante chimice sau lasere. Fiecare dintre aceste proceduri implica avantaje, dezavantaje si disconfort, la fel ca si Botox-ul. In plus, procedurile cosmetice pot produce durere si o perioada de refacere, in care pielea este rosie sau prezinta alte efecte secundare.

Substantele de umplere a ridurilor - denumiri comerciale: Radiesse, Restylane, Zyderm, Zyplast, CosmoDerm, CosmoPlast - au deseori o durata medie mai mare decat a injectarilor cu Botox si nu afecteaza muschii sau nervii, insa pot avea efecte secundare precum cicatrici si reactii inflamatorii. De obicei, Botox-ul este prima alegere pentru eliminarea ridurilor de pe frunte si din jurul ochilor. Pentru zona de sub ochi, se prefera insa substantele de umplere si chiar tratamentele chirurgicale, dupa caz.

Data actualizare: 11-10-2013 | creare: 15-09-2009 | Vizite: 25948
Bibliografie
1. www.botox.com
2. What Is Botox? How Does Botox Work?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/158647.php
3. BOTOX Injections, link: https://emedicine.medscape.com/article/1271380-overview
4. Botulinum Toxin Injection or BOTOX Therapy, link: https://www.neurologychannel.com/botulinum/index.shtml
5. BOTOX® Injections, link: https://www.emedicinehealth.com/botox_injections/article_em.htm
6. BOTOX® Cosmetic (Botulinum Toxin), link: https://www.docshop.com/education/dermatology/injectables/botox/
7. BOTOX® Injections (Botulinum Toxin A), link: https://www.medic8.com/healthguide/articles/botox.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microdermabraziunea pentru barbati
  • Tratamente antiaging pentru barbati
  • Operațiile estetice sunt în creștere - topul celor realizate în USA
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum