Peeling-ul vegetal (scrub-ul)
Autor: Elena Stanci
Peeling-ul vegetal este un tratament estetic neinvaziv care se realizeaza cu pudre micronizate de plante in granulatii diferite, pentru a indeparta celulele moarte, impuritatile si a proteja pielea de factorii externi (vant, soare).
Peeling- ul vegetal mai este denumit si scrub si poate fi aplicat pe toata suprafata corpului.
Uneori, se mai foloseste si termenul de gomaj, desi acesta reprezinta un tratament prin care este aplicata o crema pe suprafata corpului, intr-un strat subtire, lasat sa se ususce dupa care este indepartat delicat printr-un masaj al zonei tratate. Gomajul se va desprinde de pe suprafata corpului prin frecare, realizand o exfoliere usoara.
Confuzia se face la nivelul ingredientelor folosite, deoarece si gomajul utilizeaza granule mici obtinute din produse naturale ca si agent abraziv. De asemenea, acesta contine in preparatul cosmetic si o enzima ce are rol de dizolvare a substantei celulare. Gomajul necesita insa un timp mai mare de lucru si nu este la fel de eficient precum peeling-ul vegetal.
Ce este peeling-ul vegetal
Peeling-ul vegetal este o metoda dezvoltata medical, pe baze biologice si poate fi considerat un tratament revolutionar de exfoliere cu plante. Nu contine acizi sintetici sau abrazivi, ci doar ierburi uscate cunoscute pentru calitatile lor de vindecare si regenerare (spirulina, coada calului, aloe vera, musetel, alge) si 250 de vitamine, minerale si elemente nutritive. Un avantaj major este faptul ca este potrivit pentru toate tipurile de ten.
Peeling-ul bazat doar pe plante a fost dezvoltat stiintific de catre Dr. Christine Schrammek, Germania si este considerat mult mai sigur si mai putin iritant decat alte tratamente de peeling. Rezultatele peeling-ului vegetal sunt similare cu cele obtinute in urma unui peeling chimic sau tratamente cu Retin A, insa fara a implica efectele secundare cunoscute.
Peeling-ul vegetal actioneaza mecanic si enzimatic (biologic), avand proprietati antiaging, precum si de tratare a problemelor legate de acnee, pigmentare, eliminarea excesului de sebum sau estompare a porilor dilatati.
Pentru un peeling vegetal eficient, pudra micronizata (dintr-o baza minerala: talc, argila roz etc) se amesteca cu un ulei esential vegetal; astfel, se poate controla gradul de exfoliere. Pentru o dezincrustare eficienta (dizolvare a grasimilor si a deseurilor keratinice ale pielii) se poate adauga sare marina. Actiunea enzimatica a compusilor naturali indeparteaza celulele moarte ale pielii fara a irita sau vatamana pielea.
Peeling-ul vegetal se poate aplica pe maini, brate, abdomen, fese, spate, gat, decolteu, ochi si fata.
Atentie, insa! Tratamentele faciale de peeling vegetal sunt diferite de cele aplicate pe corp.
Modul de actiune al peeling-ului vegetal
Actiunea de exfoliere realizata de peeling-ul vegetal se face prin microparticulele din plantele folosite, care netezesc delicat epidermul, in timp ce ingredientele active penetreaza straturile mai profunde ale pielii. Timp de 48 ore, aceste ingrediente elibereaza o varietate mare de vitamine, enzime si hormoni vegetali care curata piela si o revitalizeaza.
Peeling-ul vegetal este recomandat persoanelor cu probleme persistente ale pielii, cat si celor care doresc sa atenueze semnele vizibile ale imbatranirii pielii. In functie de senibilitatea tenului si de rezultatele dorite, preparatul cosmetic poate avea diferite concentratii, prin folosirea unor ingrediente mai putin puternice sau dozajul mai mic al acestora.
Tratamentul prin peeling vegetal se desfasoara in saloane de ingrijire si infrumusetare si dureaza aproximativ 60 – 90 minute. Ingredientele, vitaminele si enzimele vor penetra stratul epidermei in termen de 48 de la aplicare.
Preparatul este masat la nivelul pielii, fara a resimti durere sau disconfort. Abia in a doua sau a treia zi de la aplicare are loc actiunea efectiva a tratamentului, cand pielea are un aspect inrosit si putin umflat. De asemenea, pot aparea senzatii de mici arsuri sau furnicaturi, ca rezultat al desprinderii straturilor vechi de celule moarte.
Peeling-ul vegetal are o perioada de actiune de 4 zile, timp in care pielea se exfoliaza. In acest timp, exfolierea nu este dureroasa, iar dupa cele 4 zile trebuie sa reveniti pentru o exfoliere usoara a impuritatilor si a celulelor moarte ramase, precum si pentru hidratarea tenului cu creme speciale.
Indicatii si efecte ale peeling-ului vegetal
Peeling-ul vegetal are o multitudine de avantaje, fiind indicat pentru numeroase imperfectiuni si afectiuni cosmetice. Iata care sunt indicatiile si efectele pe care le poate realiza asupra tenului dumneavoastra:
- este eficient pentru tenul seboreic, mat, gras, cu tendinte de acumulare a impuritatilor
- previne formarea de pete, eruptiile, acneea
- este adecvat tenului sensibil la substante chimice (care nu poate suporta peeling-ul chimic)
- actioneaza in cazul tenului imbatranit, atrofic, cu semne vizibile ale fotoimbatranirii, cu elastoza (reducerea vigorii si elasticitatii ca urmare a modificarii tesutului conjunctiv)
- potrivit tenului cu riduri si tegument lax
- recomandat in tratamentele de revigorare a aspectului tenului
- trateaza porii deschisi, punctele negre, comedoanele, pistruii, letigo (pete solare)
- intervine in leziunile de pigmentatie ale pielii
- imbunateste aspectul ciatricilor si al vergeturilor
- confera elasticitate pielii
- imbunatateste circulatia sangvina la nivelul pielii
- reintinereste si regenereaza pielea
Ingrediente frecvent utilizate in peeling-ul vegetal:
Unul dinte ingredientele folosite frecvent in peeling-ul vegetal este ceaiul verde. Acesta este bogat in polifenoli, flavone, vitaminele C si E (cu proprietati antioxidante), teina ș.a. Vitamina C, care se regaseste din belsug in ceaiul verde, este singurul antioxidant care stimuleaza sinteza de colagen, ajuta la diminuarea liniilor fine, cicatricilor si ridurilor.
Polifenolii
Polifenolii sunt antioxidanti cu rol de a preveni formarea radicalilor liberi si care lupta impotriva imbatranirii pielii. Iata care sunt avantajele polifenolilor in estetica:
- previn aparitia ridurilor si pierderea elesticitatii pielii
- dau fermitate pielii si stimuleaza regenerearea celulelor si a tesuturilor
- imbunatatesc hidratarea epidermei si cresc densitatea dermei
- stimuleaza sintetizarea colagenului si a elastinei de la nivelul pielii
- lupta impotriva radicalilor liberi
Flavonele
- protejeaza tenul de efectele daunatoare ale soarelui
- imbunatateste circulatia sangelui la nivel celular
- imbunatateste hidratarea
Algele sunt de asemenea ingrediente de baza in peeling-urile vegetale. Acestea contin substante organice in cantitati mari, minerale, calciu, acid fosforic, magneziu ce determina reactivarea celulelor, cresterea consumului de energie si stimuleaza regenerarea pielii. Algele sunt adesea folosite in industria cosmetica datorita proprietatilor antiinflamatoare, de hidratare, regenerare, catifelare si vitaminizare a pielii. Aceste proprietati se datoreaza continutului mai bogat in oligoelemente fata de plantele terestre (ca de exemplu: spirulina, fitoplanctonul, coralul vegetal etc).
Alte ingrediente ale peeling-urilor vegetale:
- Colagenul marin pur, hidrolizat – previne si atenueaza ridurile superficiale si profunde, asigura densitate si fermitate pielii, puternic hidratant
- Placenta vegetala – stimuleaza regenerarea celulara si asigura o hidratare profunda si durabila
- Musetelul – previne si atenueaza ridurile superficiale si profunde, are actiune antioxidanta, actiun drenanta si decongestioananta, ofera luminozitate tenului
- Dermotensori vegetali extrasi din arbori tropicali (Quillaja si Kigelia) – cu efecte de intindere la nivelul ridurilor si fetei, cu actiune tonifianta
Peeling-ul vegetal foloseste ingrediente usor abrazive (zahar, tarate, lapte pudra etc) si enzime si uleiuri esentiale care sa hidrateze, catifeleze pielea si sa stimuleze regenerarea celulara.
Produsele de peeling vegetal cu continut de ingrediente naturale abrazive se folosesc de maxim doua ori pe saptamana, in timp ce produsele de peeling pe baza de enzime se folosesc o data pe saptamana (recomandate persoanelor cu ten ridat, cu vase de sange dilatate si persoanelor in varsta).
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum