Dermapeeling - Peeling chimic - Chemoexfoliere

©

Autor:

Dermapeeling - Peeling chimic - Chemoexfoliere
Peeling-ul chimic (numit si dermapeeling sau chemoexfoliere) reprezinta o tehnica neinvaziva (non-chirurgicala), prin care se realizeaza o exfoliere, o arsura cu adancime controlata la nivelul pielii, care prin descuamarea si regenerarea tegumentului din straturile profunde asigura un aspect facial intinerit, cat si  o atenuare a tuturor imperfectiunilor fetei.

Utilizarea acestui tratament estetic are un istoric indelungat.
In perioada Antichitatii, in Egipt, femeile foloseau frecvent metode de chemoexfoliere pentru intinerirea pielii, bazate pe utilizarea acidului lactic (ingredient activ al laptelui acru si al sucului de rosii). Mai tarziu, in Evul Mediu, metodele de intinerire faciala au inceput sa utilizeze vinul vechi in scopul exfoliere naturale a pielii (pe baza de acizi alfa hidroxi).

In 1950 s-au descoperit efectele fenolului in exfolierea chimica, iar in 1960 Cercetarii Baker si Gordon au introdus acest agent chimic pentru peeling-ul profund.

Peeling-ul chimic - principii de acțiune și caracteristici

Peeling-ul chimic consta in aplicarea unuia sau mai multor agenti chimici exfolianti, care asigura distrugerea straturilor superficiale, dupa care incepe procesul de vindecare prin regenerarea epidemului, scaderea elastozei si repozitionarea noului tesut dermal (in cazul peeling-urilor profunde). Se folosesc creme, substante nutritive care ajuta la epitelizare. In timpul acestui proces, substante pro-inflamatorii secretate de piele induc si normalizeaza anumite procese biologice modificate de procesul de imbatranire.

Peeling-ul chimic poate fi realizat la nivelul intregii fete, sau pe regiuni specifice. Trebuie stiut ca acesta NU elimina pielea laxa sau in exces; pentru aceste cazuri, este recomandat liftingul facial.

Chemoexfolierea nu necesita anestezie (exceptie fac peeling-urile profunde), deoarece solutia de peeling actioneaza precum un anestezic local. Este necesara insa sedarea (pre si post operator), pentru ca pacientul sa ramana relaxat, iar disconforrtul sa fie minim.In cazul peeling-urilor mai profunde, se realizează anestezie generală.

Profunzimea stratului epidermal si dermal distrus depinde in mare masura de:
  • gradul de concentratie al substantei exfoliante
  • tipul substantei
  • tehnica de aplicare a substantei
  • pregatirea pielii post operator: tratamentele cu Retin A inlatura stratul cornos si permit o patrundere mai buna cu efecte mai eficiente a substantei active
  • frecventa cu care pacientul a apelat la peeling-ul chimic (peeling-urile superficiale se recomanda o data pe luna, in timp ce peeling-ul mediu e bine sa se faca la un interval de 6 luni)
  • timpul de contact

Tipuri de peeling chimic

  • peeling-ul superficial - este inlaturat stratul epidermal
Sunt folositi acizii alfa hidroxi (acid glicolic, acid lactic, acizii din fructe), acizi beta hidroxi (acid salicilic), solutia Jessner, acid retinoic, solutie de acid tricloracetic cu concentratie de pana la 15%.

  • peeling-ul mediu / intermediar -  inlatura stratul epidermal si stratul dermal (pana la nivel papilar).
Utilizeaza acidul tricloracetic (TCA) in concentratie mai mare decat 30 %, rezorcina (un derivat ale fenolului,eficient in inlaturarea ridurilor din jurul ochilor si buzelor).

  • peeling-ul profund
Acesta patrunde pana la nivelul reticular al dermului si foloseste fenol.

Peeling-ul superficial poate fi realizat de catre un estetician (terapeut pentru infrumsetare), in timp ce pentru peeling-ul mediu si  pentru cel profund trebuie, se recomanda efectuarea numai de catre un specialist dermatolog sau medic plastician.

Pregatirea pentru peeling

Pregatirea pielii pentru desfasurarea procedurii de peeling este importanta pentru succesul sau. In cazul peeling-ului mediu, dar in special in cazul peeling-ului profund, sunt necesare respectarea anumitor instructiuni pe care medicul plastician sau dermatolog trebuie sa vi le prezinte:
  • anumite alimente si bauturi trebuie evitate
  • se evita acele medicamentelcare afecteaza coagularea sangelui (ex: aspirina)
  • e recomandata renuntarea la fumat (cu cel putin doua saptamani inainte de interventie), deoarece afecteaza timpul de coagulare a sangelui
  • e contraindicata efectuarea altor tratamente dermatocosmetice in paralel
  • se evita stergerea fetei cu solutii pe baza de alcool
  • e recomandat un tratament cu Retin A (cu cel putin 3- 4 saptamani inainte de interventie)
  • in cazul in care pacientul a avut recent un herpes, se administreaza Acyclovir pentru a preveni infectia virala
  • in vederea pregatirii pentru un peeling mediu, este necesara o exfoliere superficiala cu cel putin doua saptamani inainte de aplicare
  • poate fi necesara sedarea sau administrarea de antibiotice orale in functie de adancimea peeling-ului.

Utilizarile peeling-ului chimic

Peeling-ul chimic poate fi utilizat pentru urmatoarele probleme dermatologice:

  • ridurile cauzate de fotoimbatranire, imbatranire naturala sau factori ereditari
  • ridurile din jurul gurii si a ochilor (este tratamentul cu cea mai mare eficienta)
  • anumite tipuri de acnee
  • negii, pistruii, melasma, comedoanele, excesul de sebum
  • imbunatateste aspectului cicatricilor si a petelor pigmentare
  • imbunatateste textura si calitatea pielii, precum si tonalitatea acesteia

Peeling -ul chimic nu poate reduce aspectul vaselor de sange dilatate, insa oate fi folosit in combinatie cu alte tratamente cosmetice (microdermabraziunea, liftig-ul facial). De asemenea, nu poate reduce marimea porilor, insa poate minimiza aparenta lor.

Peeling ul chimic nu este recomandat persoanelor cu tenul de culoare inchisa, desi cest tratament a fost aplicat in Egiptul Antic si Mesopotamia si alte culturi antice din jurul Africii.

In cazul pielii exotice, secolele de cercetare in domeniul dermatologic au elaborat agenti de peeling si tehnici focusate pe peeling -ul superficial si mediu.

Indicatiile in cazul acestui tip de piele sunt: acnee acuta, hiperpigmentatie postinflamatorie, melasma, cicatrici, efecte ale fotoimbatranirii si pseudofoliculita. Este foarte important sa se cunoasa tipul de piele, precum si originea etnica a pacientului, deoarece anumiti agenti chimici pot reactiona imprevizibil pe un anumit tip de piele.

Beneficiile peeling-ului chimic

Peeling-ul extrem de superficial (ce folosesc creme pentru peeling facial, produse ce contin ingredienti beta hidroxi) ajuta la obtinerea unei piele netede, stralucitoare, indeparteaza punctele negre si contribuie la o patrundere mai eficienta a produselor pentru autobronzare.  Un exemplu concludent in acest sens este reprezentat de peeling -urile cu vitamina A (retinol). Acestea se pot incadra in categoria do-it-yourself (pot fi facute acasa, de persoane nespecializate).

Peeling-ul superficial imbunatateste aspectul hiperpigmentatiei, al cicatricilor acneice, al vatamarilor superficiale provocate de expunerea la soare, si reduce ridurile fine. Acest tip de peeling este potrivit oricarui tip de piele si  poate fi folosit si ca pretratament de pregatire a pielii pentru un peeling profund. Aplicarea sa poate viza atat zona fetei, cat si  alte parti ale corpului.

Peeling-ul mediu este destinat tratarii ridurilor moderate, a vatamarilor permanente ale pielii produse de expunerea la soare, modificarilor pigmentatiei pielii si leziunilor precanceroase ale pielii. Este utilizat mai ales in tratamentele faciale.
Peeling-ul profund trateaza ridurile accentuate, pigmentatiile accentuate ale pielii si leziunile permanente ale pielii si se aplica numai pe fata.

Peeling-ul superficial

Agentii chimici folositi in peeling-ul superficial sunt:

Formula Jessner

Este o combinatie de acid salicilic 14%, acid lactic 14% si rezorcina 14 % in alcool si se neutralizeaza cu apa.

Acizii alfa hidroxi (concentratie 10 – 70 %)

Au ca efecte secundare intepaturi usoare la nivelul pielii, roseata, iritatie usaora, uscaciune. Necesita aplicarea mai multor tratamente pentru obtinerea unor rezultate optime.

  • Acidul lactic - regasit in laptele acru, sucul de rosii sau sucul de varza
Este mult mai putin agresiv decat peeling-ul cu acid glicolic, recomandat in tratamentul pielii sensibile, cu rozacee, melasma.

  • Acidul glicolic (peeling natural de profunzime)
- se poate aplica pe fata, maini si gat si are capacitatea de a reduce pistruii si ridurile fine;
- eficient in tratamentul melasmei (petele maronii cauzate de soare);
- este extras din trestia de zahar si are capacitati de regenerare a pielii;
- dupa tratament, pielea capata o culare rosie, insa revine la normal in termen de 12 ore; nu se formeaza cruste ale pielii si nu produce exfolieri cutantate vizibile.

  • Acidul malic
  • Acidul piruvic - utilizat mai rar deoarece adancimea de actiune poate fi controlata mai greu comparativ cu ceilalti agenti chimici de peeling superficial.

  • AHA
- nu necesita anestezie sau sedare;
- uneori un singur tratament este suficient pentru a improspata si a reda stralucirea tenului;
- recuperarea este rapida;
- poate fi combinat cu o crema faciala sau folosit in concentratii mici, ca tratament zilnic de intretinere a pielii;
- durata de actiune a tratamentului este de 2-6 minute dupa care se curata fata foarte bine cu apa;

Acizii beta hidroxi

  • Acidul salicilic (20 %- 30 %)
- este solubil in lipide – recomandat ca agent de peeling pentru tratarea comedoanelor;
- are eficienta sporita in tratamentul pielii imbatranite prematur;
- efectul antiinflamator si anestezic al acestuia determina o scaderea a eritemei (rosetii) si disconfortului.

  • Compusii din dioxid de carbon
- este un tip de peeling ce utilizeaza principii de crioterapie: gheata de dioxid de carbon cufundata in amestec de acetona si alcool;
- pielea capata un aspect alb-sidefiu de inghetare;
- se aplica pentru 5-15 secunde, in functie de adancimea de actiune asupra tegumentului;
- este mai usor de aplicat, comparativ cu azotul (utilizat in crioterapie);

  • BHA
- patrunde in porii care contin sebum si distruge celulele moarte;
- actioneaza foarte bine pe tenul gras, intrucat sunt solubili in ulei, spre deoasebire de AHA, solubili in apa.
- sunt folositi ca ingredient al unor exfolianti topici pentru a actiona impotriva imbatranirii.

Peeling-ul mediu

Peelig-ul mediu foloseste urmatorii agenti chimici:

  • TCA - acid tricloracetic – relationat cu acidul acetic obtinut din vin
Acest tip de peeling este utilizat pentru tenurile ridate, delicate si pentru pete superficiale.

Avantaje:
- adancimea peeling-ului poate fi controlata;
- substanta nu este absorbita de piele si nu produce efecte adverse;
- poate fi utilizat si in alte parti ale corpului;
- efectueaza un peeling mai in profunzime decat acizii alfa hidroxi, insa mai putin agresiv decat fenolul;
- poate fi utilizat la pacientii cu un ten mai inchis la culoare
- tratamentul dureaza putin;
- perioada de recuperare este relativ scurta

Tratamentul cu TCA paote fi repetat de mai multe ori pentru mentinerea rezultatelor. Dupa aplicare, pielea devine alb-sidefie, apoi rosie, formandu-se cruste maronii, intr-un interval de 48 de ore. Pentru inmuierea acestora, se utilizeaza un unguent antibiotic; se constata ca dupa 2-3 zile incep sa cada, iar dupa 10-14 zile, dispar definitiv.
Duăa aplicarea procedurii, se administreaza un tratament profilactic cu antibiotice.

  • Rezorcina (derivat al fenolului)
Efectele sale se manifesa mai in profunzime, asupra epidermei si dermului. Sunt distruse doar celulele moarte ale stratului cornos, eliberand pielea de stratul cheratozic. Astfel, la nivelul epidermei se declanseaza o reactie inflamatorie ce stimuleaza celulele bazale si antreneaza reinnoirea rapida a straturilor celulare.

Efecte:
- amelioreaza seboreele rebele;
- cauterizeaza pustulele de la nivelul fetei si inlatura cicatricile datorate acneei;
- este eficient in cuperoza, acnee rozacee;
- nu are efect asupra pigmentarilor inestetice, indiferent de natura lor.

Alti agenti chimici folositi in realizarea peeling-ului mediu:
  • combinatii de dioxid de carbon si TCA 35 %
  • formula lui Jessner si TCA 35 %
  • acid glicolic si TCA 35 %

Aceste variante de tratament sunt eficiente in a asigura un risc minim de aparitie a cicatricilor si a discromiilor.  Pentru a reduce durerea, disconfortul si anxietatea in timpul procedurii, se pot administra calmante si sedative orale.

Peeling-ul profund

Principalul agent chimic folosit pentru peeling-ul profund este fenolul.

Peeling-ul chimic profund este considerat a fi cel mai agresiv, deoarece fenolul este o substanta destul de toxica. Creeaza pete asupra ariilor tratate, de aceea trebuie aplicat la nivelul intregii fete (se aplica exclusiv pe fata), sau in regiunile unde nu sunt vizibile liniile de demarcatie. In alte parti ale corpului, poate cauza cicatrici.

Peeling-ul cu fenol face ca pielea sa-si piarda capacitatea de a produce pigment (bronz). Aceasta efect se traduce printr-o albire a zonei tratate si genereaza obligativitatea  protectiei permanente cu crema cu ecran solar.

Tratamentul cu fenol

  • prezinta risc pentru persoanele cardiace;
  • are o durata relativ mare (o ora);
  • poate indeparta permanent pistruii;
  • poate provoca o decolorare permanenta a tenului si a liniilor de demarcatie;
  • patrunde in profunzimea stratului reticular al dermisului;
  • nu este la fel de eficient in cazul tenului gras;
  • poate fi incompatibil cu anumite afectiuni ale pielii, determinand un raspuns slab;
  • poate sa activeze infectii sau herpesuri latente;
  • poate determina un aspect marit al porilor, iar pielea nu se va mai bronza uniform.

Peeling-ul in profunzime este considerat, din punct de vedere medical, o arsura chimica de gradul 2 si este efectuat numai sub sedare si anestezie generala in sala de operatie.  Acest tratament necesita internarea (cel putin o zi) postprocedura. Durerea si disconfortul pot fi tinute sub control cu medicatii prescrise de medicul plastician sau dermatolog.

Contraindicatiile peeling-ului chimic

Execeptand peelingul superficial, celelalte tipuri de tratament descrise mai sus au anumite contraindicatii care se impun a fi cunoscute si respectate:
  • utilizarea recenta a unui tratament antiacneic cu Accutane
  • efectuarea recenta a unei operatii estetice faciale sau a terapiei cu radiofrecevente (incetineste regenerarea tegumentului)
  • prezenta unui herpes activ in zona ce urmeaza a fi tratata
  • un sistem imunitar slabit (creste riscul de infectii)
  • alergii la anumiti agenti chimici sau medicamente
  • efecte vizibile ale fotoimbatranirii
  • stare generala de sanatate precara
  • antecedente de cicatrizare inestetica
  • densitate mare a uniturilor foliculari (deoarece are loc procesul de reepitelizare)

Data actualizare: 26-07-2019 | creare: 10-09-2009 | Vizite: 35330
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microdermabraziunea pentru barbati
  • Tratamente antiaging pentru barbati
  • Peeling enzimatic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum