Inhibitorii pompei de protoni și riscul infectării cu SARS-CoV-2
Riscul infectării cu noul coronavirus poate fi crescut la pacienții care folosesc în mod regulat medicamente de tipul inhibitorilor pompei de protoni (IPP).
Acest fapt reiese dintr-un studiu recent realizat și publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie.
Autorii studiului îi îndeamnă pe medicii clinicieni să recomande acest tip de medicamente doar în cazurile la care administrarea lor este imperios necesară pentru a evita apariția infecțiilor enterice. Medicamentele sunt adesea recomandate pentru regurgitațiile acide, disconfort gastric și arsuri gastrice.
Prescrierea acestor medicamente a înregistrat o creștere în ultimii 20 de ani, punându-se problema dacă acestea nu sunt prescrise în mod ineficient, superficial și în exces.
Studiile anterioare au demonstrat modul în care aceste medicamente pot crește riscul de infecții enterice, inclusiv cu SARS-CoV-1, virus înrudit cu SARS-CoV-2 răspunzător de COVID-19.
Bazându-se pe faptul că SARS-CoV-2 folosește enzima de conversie a angiotensinei II pentru a pătrunde în enterocite, Spiegel, unul dintre autorii studiului, a declarat că o creștere a pH-ului de la nivelul stomacului indusă de aceste medicamente ar putea favoriza pătrunderea virusului la nivelul tractului gastro-intestinal, s-ar putea răspândi sistemic și ar putea ajunge la plămâni. Studiul a fost realizat pe un eșantion de persoane care au răspuns la un sondaj despre starea de sănătate, folosirea acestor medicamente, dar și a agoniștilor receptorilor histaminici H2 și despre rezultatele testelor COVID-19.
Agoniștii receptorilor histaminici sunt deseori recomandați în locul inhibitorilor pompei de protoni, indicațiile fiind asemănătoare, în schimb secreția acidă gastrică este redusă într-o manieră mai ușoară.
Din numărul total de participanți, aproximativ 60% au avut reflux acid sau arsuri la stomac, iar dintre aceștia 6,4% au fost confirmați pozitivi la infecția cu SARS-CoV-2.
Comparând rezultatele obținute, autorii au remarcat că cei care au folosit IPP o dată pe zi, au avut de două ori mai multe șanse de infecție, față de cei care nu au folosit IPP, iar cei care au folosit IPP de două ori pe zi, au avut risc de 4 ori mai mare.
În rândul utilizatorilor de agoniști ai receptorilor histaminici, rezultatele au fost semnificativ diferite. Astfel, persoanele ce foloseau aceste medicamente o singură dată pe zi au avut cu 15% mai puține șanse de a avea un rezultat pozitiv al testului COVID-19. Rămâne încă incert dacă aceste medicamente au rol protectiv împotriva bolii.
Datele prezentate reprezintă doar o asociere între folosirea IPP și COVID-19. Persoanele ce folosesc zilnic aceste medicamente pentru afecțiuni severe, nu necesită întreruperea sau înlocuirea lor, dar vor fi sfătuite să respecte recomandările de sănătate publică, precum purtarea măștii și spălarea frecventă a mâinilor.
Autorii mențin recomandarea de a folosi aceste medicamente cu precauție și după o analiză riguroasă a posibilităților terapeutice destinate cazului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Severitatea COVID-19 este influențată de cantitatea de anticorpi împotriva proteinei virale
- Când se recoltează plasma convalescentă de la pacienții COVID?
- Vaccinarea sau infectarea anterioară ne-ar putea proteja împotriva tulpinii P.1 SARS-CoV-2 din Brazilia
- Vitamina D oferă protecție împotriva COVID-19, în special persoanelor de culoare
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Alergie la paracetamol si aspirina
- Toxoplasmoza