Inhibitorii pompei de protoni și riscul infectării cu SARS-CoV-2

Inhibitorii pompei de protoni și riscul infectării cu SARS-CoV-2

©

Autor:

Inhibitorii pompei de protoni și riscul infectării cu SARS-CoV-2

Riscul infectării cu noul coronavirus poate fi crescut la pacienÈ›ii care folosesc în mod regulat medicamente de tipul inhibitorilor pompei de protoni (IPP).
Acest fapt reiese dintr-un studiu recent realizat È™i publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie.

Autorii studiului îi îndeamnă pe medicii clinicieni să recomande acest tip de medicamente doar în cazurile la care administrarea lor este imperios necesară pentru a evita apariÈ›ia infecÈ›iilor enterice. Medicamentele sunt adesea recomandate pentru regurgitaÈ›iile acide, disconfort gastric È™i arsuri gastrice.


Prescrierea acestor medicamente a înregistrat o creÈ™tere în ultimii 20 de ani, punându-se problema dacă acestea nu sunt prescrise în mod ineficient, superficial È™i în exces.
Studiile anterioare au demonstrat modul în care aceste medicamente pot creÈ™te riscul de infecÈ›ii enterice, inclusiv cu SARS-CoV-1, virus înrudit cu SARS-CoV-2 răspunzător de COVID-19.


Bazându-se pe faptul că SARS-CoV-2 foloseÈ™te enzima de conversie a angiotensinei II pentru a pătrunde în enterocite, Spiegel, unul dintre autorii studiului, a declarat că o creÈ™tere a pH-ului de la nivelul stomacului indusă de aceste medicamente ar putea favoriza pătrunderea virusului la nivelul tractului gastro-intestinal, s-ar putea răspândi sistemic È™i ar putea ajunge la plămâni. Studiul a fost realizat pe un eÈ™antion de persoane care au răspuns la un sondaj despre starea de sănătate, folosirea acestor medicamente, dar È™i a agoniÈ™tilor receptorilor histaminici H2 È™i despre rezultatele testelor COVID-19.


AgoniÈ™tii receptorilor histaminici sunt deseori recomandaÈ›i în locul inhibitorilor pompei de protoni, indicaÈ›iile fiind asemănătoare, în schimb secreÈ›ia acidă gastrică este redusă într-o manieră mai uÈ™oară.
Din numărul total de participanți, aproximativ 60% au avut reflux acid sau arsuri la stomac, iar dintre aceștia 6,4% au fost confirmați pozitivi la infecția cu SARS-CoV-2.


Comparând rezultatele obÈ›inute, autorii au remarcat că cei care au folosit IPP o dată pe zi, au avut de două ori mai multe È™anse de infecÈ›ie, față de cei care nu au folosit IPP, iar cei care au folosit IPP de două ori pe zi, au avut risc de 4 ori mai mare.
În rândul utilizatorilor de agoniÈ™ti ai receptorilor histaminici, rezultatele au fost semnificativ diferite. Astfel, persoanele ce foloseau aceste medicamente o singură dată pe zi au avut cu 15% mai puÈ›ine È™anse de a avea un rezultat pozitiv al testului COVID-19. Rămâne încă incert dacă aceste medicamente au rol protectiv împotriva bolii.


Datele prezentate reprezintă doar o asociere între folosirea IPP È™i COVID-19. Persoanele ce folosesc zilnic aceste medicamente pentru afecÈ›iuni severe, nu necesită întreruperea sau înlocuirea lor, dar vor fi sfătuite să respecte recomandările de sănătate publică, precum purtarea măștii È™i spălarea frecventă a mâinilor.


Autorii mențin recomandarea de a folosi aceste medicamente cu precauție și după o analiză riguroasă a posibilităților terapeutice destinate cazului.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 28-07-2020 | creare: 28-07-2020 | Vizite: 578
Bibliografie
Increased risk of COVID-19 among users of proton pump inhibitors, link https://journals.lww.com/ajg/Documents/AJG-20-1811_R1(PUBLISH%20AS%20WEBPART).pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sursa cea mai probabilă de infecÈ›ie cu Coronavirus din China este È™arpele
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecÈ›iei cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluÈ›ia epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum