Vitamina D oferă protecție împotriva COVID-19, în special persoanelor de culoare
©
Autor: Teodorescu Mihai
Nivelurile de vitamina D peste cele considerate în mod tradiÈ›ional suficiente au fost asociate cu un risc mai mic de COVID-19, în special pentru persoanele de culoare, într-un nou studiu retrospectiv, publicat în JAMA Open Network. Studiul a examinat relaÈ›ia dintre nivelurile de vitamina D È™i probabilitatea de a contracta virusul SARS-CoV-2.
În timp ce nivelurile de 30 ng/ml sau mai mult sunt de obicei considerate suficiente, autorii au descoperit că persoanele de culoare care aveau niveluri de 30 până la 40 ng/ml de vitamina D au avut un risc de 2,64 ori mai mare de a fi testaÈ›i pozitiv pentru COVID-19, comparativ cu persoanele cu niveluri de vitamina D de 40 ng/ml sau mai mari. Asocierile semnificative statistic ale nivelurilor de vitamina D cu riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 nu au fost găsite la persoanele albe. Studiul a analizat datele de la peste 3.000 de pacienÈ›i de la UChicago Medicine cărora li s-au testat nivelurile de vitamina D cu 14 zile înainte de testul COVID-19.
Cercetarea este o extindere a unui studiu anterior, care a arătat că un deficit de vitamina D (mai puÈ›in de 20 ng/ml) poate creÈ™te riscul testării pozitive pentru COVID-19. Rezultatele obÈ›inute anterior au fost susÈ›inute cu dovezi de actualul studiu, în urma căruia s-a constatat că persoanele cu deficiență de vitamina D au È™anse de 7,2% să fie testaÈ›i pozitiv. Un studiu separat a constatat recent că peste 80% dintre pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu COVID-19 prezentau deficit de vitamina D.
Vitamina D poate fi obÈ›inută prin dietă sau suplimente sau produsă de organism ca răspuns la expunerea pielii la lumina soarelui. Cercetătorii au remarcat faptul că majoritatea indivizilor, în special persoanele cu pielea mai închisă la culoare, au niveluri mai scăzute de vitamina D. În timp ce suplimentele de vitamina D sunt relativ sigure, consumul excesiv de suplimente de vitamina D este asociat cu hipercalcemie, o afecÈ›iune în care calciul se acumulează în fluxul sanguin È™i provoacă greață, vărsături, slăbiciune È™i urinare frecventă. Dacă este lăsat necontrolat, poate duce în continuare la dureri osoase È™i pietre la rinichi.
Îndemnată de dovezile că persoanele cu deficit de vitamina D sunt mai predispuse la testarea pozitivă cu COVID-19, o echipă formată din cercetători la Universitatea din Chicago È™i Universitatea Rush efectuează două studii pentru a afla dacă administrarea zilnică a unui supliment de vitamina D poate ajuta preveni COVID-19 sau dacă poate să scadă severitatea simptomelor bolii.
sursa: Science Daily
În timp ce nivelurile de 30 ng/ml sau mai mult sunt de obicei considerate suficiente, autorii au descoperit că persoanele de culoare care aveau niveluri de 30 până la 40 ng/ml de vitamina D au avut un risc de 2,64 ori mai mare de a fi testaÈ›i pozitiv pentru COVID-19, comparativ cu persoanele cu niveluri de vitamina D de 40 ng/ml sau mai mari. Asocierile semnificative statistic ale nivelurilor de vitamina D cu riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 nu au fost găsite la persoanele albe. Studiul a analizat datele de la peste 3.000 de pacienÈ›i de la UChicago Medicine cărora li s-au testat nivelurile de vitamina D cu 14 zile înainte de testul COVID-19.
Cercetarea este o extindere a unui studiu anterior, care a arătat că un deficit de vitamina D (mai puÈ›in de 20 ng/ml) poate creÈ™te riscul testării pozitive pentru COVID-19. Rezultatele obÈ›inute anterior au fost susÈ›inute cu dovezi de actualul studiu, în urma căruia s-a constatat că persoanele cu deficiență de vitamina D au È™anse de 7,2% să fie testaÈ›i pozitiv. Un studiu separat a constatat recent că peste 80% dintre pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu COVID-19 prezentau deficit de vitamina D.
Vitamina D poate fi obÈ›inută prin dietă sau suplimente sau produsă de organism ca răspuns la expunerea pielii la lumina soarelui. Cercetătorii au remarcat faptul că majoritatea indivizilor, în special persoanele cu pielea mai închisă la culoare, au niveluri mai scăzute de vitamina D. În timp ce suplimentele de vitamina D sunt relativ sigure, consumul excesiv de suplimente de vitamina D este asociat cu hipercalcemie, o afecÈ›iune în care calciul se acumulează în fluxul sanguin È™i provoacă greață, vărsături, slăbiciune È™i urinare frecventă. Dacă este lăsat necontrolat, poate duce în continuare la dureri osoase È™i pietre la rinichi.
Îndemnată de dovezile că persoanele cu deficit de vitamina D sunt mai predispuse la testarea pozitivă cu COVID-19, o echipă formată din cercetători la Universitatea din Chicago È™i Universitatea Rush efectuează două studii pentru a afla dacă administrarea zilnică a unui supliment de vitamina D poate ajuta preveni COVID-19 sau dacă poate să scadă severitatea simptomelor bolii.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 24-03-2021 | creare: 24-03-2021 | Vizite: 413
Bibliografie
High vitamin D levels may protect against COVID-19, especially for Black people, study suggests link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210322175028.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- COVID-19: transmiterea noului coronavirus de la mamă la făt este neobişnuită
- Ghid de simptome ale formelor mai ușoare de COVID-19
- COVID-19: distanțarea socială, ineficientă în lipsa măștilor de protecție, indică cercetări recente
- Simptomele post-COVID ar putea include tulburări ale microbiotei intestinale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Vitamina D3: cand, cat si de ce.
- Vigantoul si vit. D, un mare pericol pentru copii nostrii
- Nivel insuficient de vitamina D - 25OH
- Lipsa vitamina D
- Vitamina D si calculii renali
- Vitamina oh-25 vitamina D sub limita insa D3 in limite normale
- Hipovitaminoza D
- E bun Detrical?