Severitatea COVID-19 este influențată de cantitatea de anticorpi împotriva proteinei virale

©

Autor:

Severitatea COVID-19 este influențată de cantitatea de anticorpi împotriva proteinei virale
Potrivit unui studiu, anticorpii COVID-19 țintesc o zonă diferită de la nivelul virusului în formele ușoare de boală, în comparație cu cele severe. Mai mult, se pare că anticorpii scad în următoarele luni după infectare. Rezultatele au fost publicate în Science Immunology.
Studiul este unul dintre cele mai cuprinzătoare cercetări cu privire la răspunsul imun împotriva SARS-CoV-2, atât la persoane asimptomatice cât și la indivizi cu forme fatale de boală.

Conform rezultatelor, bolnavii cu forme severe de COVID-19 au cantități mici de anticorpi împotriva proteinei spike, în comparație cu numărul anticorpilor împotriva proteinelor din învelișul intern al virusului. Proteina spike este cea care facilitează pătrunderea noului coronavirus în celulele umane.

Studiul a inclus 254 de participanți cu forme asimptomatice, ușoare sau severe de COVID-19. Dintre persoanele simptomatice, 25 au primit tratament ambulator, 42 au fost spitalizate în alte secții decât cea de terapie intensivă, iar 37 au fost internate în secția de terapie intensivă. În total, s-au înregistrat 25 de decese.

Noul coronavirus se leagă de celulele umane prin proteina spike, aflată la suprafața virusului. Pentru infectare și pătrunderea în celule, proteina spike se atașează la un receptor de pe celulele umane, denumit ACE2. În interiorul acestora, virusul eliberează materialul genetic, determinând producerea de particule virale care la rândul lor, infectează alte celule.

Anticorpii care recunosc și se leagă la proteina spike blochează capacitatea virusului de legare la ACE2, prevenind astfel infectarea. La polul opus, anticorpii care recunosc alte componente virale decât proteina spike, au o probabilitate redusă de a preveni răspândirea infecției. Pentru a stimula răspunsul imun, vaccinurile dezvoltate recent utilizează proteina spike.

În studiu, cercetătorii au analizat nivelele a 3 tipuri de anticorpi (IgG, IgM și IgA). De asemenea, au studiat proporția anticorpilor îndreptați împotriva proteinei spike și a celor care ținteau proteinele din învelișul intern al virusului. Mai mult, ei au măsurat cantitățile de material genetic viral din sânge și din exudatele nazofaringiene. La final, au evaluat eficacitatea anticorpilor de a preveni legarea proteinei spike la ACE2.

Rezultatele au arătat că severitatea bolii se corelează cu proporția anticorpilor care recunosc proteina spike. Astfel, persoanele cu forme ușoare de boală aveau proporții mai mari de anticorpi împotriva proteinei spike iar cele care au decedat aveau mai mulți anticorpi împotriva altor componente virale.

Totuși, deși studiul a identificat o anumită corelație la anumiți pacienți, există o variabilitate importantă a raspunului imun, mai ales la bolnavii cu forme severe.

Cercetătorii avertizează că răspunsul anticorpilor nu este unicul factor care determină evoluția bolii. Printre persoanele cu forme severe, există unele care decedează iar altele care se recuperează. În timp ce unele au un răspuns imun puternic, altele au un răspuns imun moderat. Rezultatele nu arată o determinanță cauză-efect, ci doar o corelație.

Ca și alte studii, cel actual a demonstrat nivele mai scăzute de anticorpi la persoanele asimptomatice sau cu forme ușoare de boală. De asemenea, după 1-4 luni de la debutul simptomelor, anticorpii IgM și IgA înregistrau o scădere constantă până la un nivel redus sau nedetectabil la majoritatea persoanelor. Anticorpii IgG înregistrau o scădere importantă.

Oamenii de știință susțin că este posibilă reinfectarea în decurs de 1 an sau chiar mai puțin.

La momentul actual, cu toții așteptăm să vedem dacă răspunsul imun indus de vaccin este mai puternic sau mai persistent decât cel apărut prin infectarea cu noul coronavirus.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-12-2020 | creare: 29-12-2020 | Vizite: 656
Bibliografie
COVID-19 severity affected by proportion of antibodies targeting crucial viral protein: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201224113124.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: