Când se recoltează plasma convalescentă de la pacienții COVID?
Potrivit cercetătorilor, nivelele anticorpilor din sângele pacienților cu COVID-19 scad rapid pe parcursul săptămânilor care urmează după eliminarea virusului și a dispariției simptomelor. Prin urmare, pentru a avea beneficii, plasma convalescentă trebuie să fie recoltată într-o anumită fereastră de timp după recuperarea bolnavilor. Totuși, ea nu poate fi extrasă decât după primele 14 zile de la dispariția simptomatologiei. Deși studiile randomizate nu au arătat un beneficiu al plasmei convalescente, unele studii retrospective mici sugerează că ar putea reduce severitatea bolii și durata spitalizării.
Rezultatele au fost publicate în revista Societății Americane de Microbiologie, mBio.
Proteina spike a noului coronavirus este esențială în aderarea și pătrunderea acestuia în celule. Anticorpii produși de sistemul imun al gazdei se leagă de proteina spike, inhibând legarea acesteia la celule.
Studiile anterioare au arătat că anticorpii împotriva SARS-CoV-2 ating un vârf la 2-3 săptămâni de la debutul simptomatologiei, scăzând semnificativ după 3-6 săptămâni.
În noul studiu, cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate la o lună de la debutul simptomatologiei a 31 de pacienți în faza de recuperare după COVID-19. Oamenii de știință au măsurat nivelele de imunoglobuline care apar împotriva proteinei S a noului coronavirus, testând capacitatea anticorpilor de neutralizare a virusului.
Conform rezultatelor, nivelul de imunoglobuline G, A și M împotriva noului coronavirus scade după 6-10 săptămâni de la debutul simptomatologiei, când capacitatea anticorpilor de neutralizare virală se reduce.
Înțelegerea curbei anticorpilor este importantă pentru utilizarea eficientă a plasmei convalescente, pentru înțelegerea eficacității vaccinului și pentru estimarea riscului de reinfecție al bolnavilor cu COVID-19.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiu: răspunsurile imune sunt diferite în cazurile asimptomatice de COVID-19, comparativ cu cele severe
- Sindromul post-COVID poate afecta cordul copiilor
- Metformina a arătat proprietăți antivirale promițătoare împotriva SARS-CoV-2
- A treia zi de spitalizare pentru boala COVID-19 este esențială în evoluție
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni