Vaccinarea sau infectarea anterioară ne-ar putea proteja împotriva tulpinii P.1 SARS-CoV-2 din Brazilia

©

Autor:

Vaccinarea sau infectarea anterioară ne-ar putea proteja împotriva tulpinii P.1 SARS-CoV-2 din Brazilia
La începutul lunii ianuarie a anului 2021, Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a informat despre câțiva turiști care s-au întors în Tokyo din Brazilia infectați cu o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită ulterior varianta gamma sau P. 1. Noua tulpină a dus la o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19 în Brazilia în această primăvară și s-a răspândit în întreaga lume.
După apariția noii variante virale, oamenii de știință din SUA și Japonia au reevaluat eficacitatea vaccinurilor existente, descoperind că un vaccin ARNm induce răspunsuri de anticorpi și împotriva infecția cu varianta P. 1. Noul studiu, publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a utilizat variante gamma de virus inoculate la hamsteri de laborator, infectați anterior cu tulpinile de virus care circulau pentru prima dată la începutul anului 2020.

Rezultatele studiului sugerează faptul că infecția anterioară cu SARS-CoV-2 și vaccinurile care se bazează pe tulpini virale deja existente oferă în continuare protecție împotriva infecției cu tulpina gamma. Conducătorul studiului, Yoshihiro Kawaoka, profesor de virusologie la University of Wisconsin și la University of Tokyo, a afirmat că a fi vaccinat sau a avea o infecție COVID-19 în istoric ne protejează împotriva noii tulpini din Brazilia, determinând cel mult o simptomatologie ușoară.

Modelul utilizat în experiment a presupus infectarea hamsterului sirian deoarece s-a dovedit că hamsterii sunt extrem de sensibili la virusul SARS-CoV-2, dezvoltând boli similare oamenilor. Un alt motiv pentru care echipa de cercetători a studiat varianta gamma la hamsteri este faptul că, în timp ce studiile anterioare au sugerat că varianta P. 1 s-ar putea lega mai bine de celulele umane și să reziste anticorpilor creați de infecțiile anterioare sau de vaccinare, se cunosc mult prea puține lucruri despre capacitatea variantei de a se replica în organism, despre boala pe care o cauzează sau despre reacțiile imune determinate de virus.

În cadrul experimentului, tulpinile virale folosite s-au reprodus în mod similar în nasul și în plămânii hamsterilor și a cauzat boli similare, care afectează tractul respirator, hamsterii infectați cu o tulpină deja existentă fiind protejați de dezvoltarea bolii severe la trei săptămâni și la nouă luni de la infecția anterioară. Cantitatea de virus din pasajele nazale ale animalelor reinfectate a fost de 1. 000 de ori mai mică decât animalele infectate pentru prima dată.
Pentru a susține rezultatele, echipa a analizat dacă anticorpii obținuți de la 35 de pacienți recuperați cu COVID-19 sau de la persoanele care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech mARN ar putea neutraliza tulpina gamma. Acest aspect trebuie urmărit, deoarece nou coronavirus prezintă metode de evadare a protecției imune, căpătând mutații în proteina spike și dând naștere unor noi tulpini virale. Cu toate acestea, anticorpii din sângele persoanelor vaccinate au reacționat la tulpina gamma. Anticorpii din sângele pacienților cu COVID-19 recuperați au fost, de asemenea, eficienți în neutralizarea acestei variante virale.

„Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a obține protecție împotriva SARS-CoV-2 și a variantelor virale emergente, inclusiv varianta delta, cunoscută și sub denumirea de B. 1. 617. 2, care s-a dovedit a avea o transmitere mult mai rapidă”, a subliniat profesorul Yoshihiro Kawaoka. „Nu există diferențe semnificative între tulpina originală de SARS-CoV-2 și tulpinile delta, gamma. Varianta delta poate deveni prevalentă în rândul populației, dar acest lucru nu ar trebui să fie extrem de îngrijorător atât timp cât oamenii continuă să se vaccineze. ” Profesorul Yoshihiro Kawaoka a adăugat că vaccinurile vor trebui să fie modificate în următorii ani, pentru a ne proteja împotriva unui virus care evoluează constant pentru a evita protecțiile pe care le inventăm. „Nu știm cum va evolua situația, este prea devreme pentru a spune cât durează imunitatea pentru acest virus. Hamsterii se comportă diferit față de oameni. Rămâne dificil de prezis pe termen lung. ”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-06-2021 | creare: 25-06-2021 | Vizite: 362
Bibliografie
Vaccination, previous infection, protect against COVID-19 gamma/P.1 variant in animal model, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210618091645.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!