Abilitățile de modificare a genomului uman, îmbunătățite de cercetători
Autor: Teodorescu Mihai
CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats), instrumentul utilizat pentru editarea genomului uman, ar putea îmbunătății modalitățile de tratament pentru numeroase afecțiuni severe, precum HIV, lupus sau alte boli autoimune.
O nouă cercetare, realizată de către oamenii de știință de la City of Hope, descrie o modalitate mult mai rapidă, mai ieftină și mai precisă de editare a genelor, cu ajutorul căreia pot fi eliminate informațiile genetice nedorite. Studiul, publicat recent în jurnalul științific online Scientific Reports, ar putea deschide noi oportunități pentru crearea unor terapii pentru bolile autoimune. Comparativ cu încercările precedente de îmbunătățire a performanțelor CRISPR, ce necesitau modificări chimice și un cost ridicat, actualul studiu se concentrează pe modificări ale sistemului care ar putea îmbunătății editarea genelor, dar al căror cost este unul scăzut.
Tristan Scott, autorul principal al studiului, a declarat că este pentru prima oară când oamenii de știință au trecut sistematic prin secvența de ARN-ghid pentru a schimba și pentru a îmbunătăți tehnologia CRISPR-Cas9. Cercetătorii au realizat modificări la ARN-ul CRISPR trans-activator, derivat din bacteriile Streptococcus pyogenes, o parte a componentelor utilizate pentru ghidarea tăieturilor genetice. Enzima streptococcus pyogenes Cas9 este cea mai utilizată pentru tăierea genelor dăunătoare, aceasta fiind folosită inclusiv de către cercetătorii de la City of Hope.
În cadrul studiului, ținta a fost proteina CCR5 existentă pe celulele imunitare T CD4, o componentă esențială a ciclului de viață HIV. ARN-ul CRISPR trans-activator modificat a îmbunătățit tăierea genelor esențiale ciclului de viață pentru sindromul imunodeficienței dobândite, determinând inactivarea proteinei CCR5. Totodată, au fost evidențiate îmbunătățiri ale activității genei HBB și BCL11A, ambele gene codificând proteine responsabile pentru apariția limfomul celular B.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ești predispus genetic la un comportament deviant?
- Enzimele nu pot distinge ADN-ul artificial de cel real
- Un studiu de mare amploare leagă vârsta debutului pubertății de greutatea corporală dictată genetic
- Laureații Premiului Nobel 2017 pentru medicină: 3 americani care au descoperit mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni