Inflamația în depresie se prezintă diferit la fetele și la băieții adolescenți

©

Autor:

Inflamația în depresie se prezintă diferit la fetele și la băieții adolescenți
Un studiu recent realizat de Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiință (IoPPN) de la King's College London a explorat legătura dintre proteinele inflamatorii și depresia în adolescență, punând accent pe diferențele de gen. În contextul inflamației din organism, se eliberează în sânge o serie de proteine numite citokine. Studiile anterioare au arătat că niveluri mai ridicate de citokine sunt asociate cu depresia la adulți, însă se știe puțin despre această relație în adolescență.
Studiul, publicat în Journal of Affective Disorders, face parte din proiectul IDEA (Identificarea Depresiei Timpurii în Adolescență). Proiectul investighează cum factorii culturali, sociali, genetici și de mediu conduc la dezvoltarea depresiei la persoanele cu vârste între 10-24 de ani din Marea Britanie, Brazilia, Nigeria, Nepal, Noua Zeelandă și SUA.

Pentru a evalua inflamația, cercetătorii au măsurat nivelurile de citokine din sânge la 75 de băieți adolescenți și 75 de fete adolescente (cu vârste între 14-16 ani) din Brazilia. Cei 150 de participanți au fost împărțiți în trei grupuri egale, fiecare având 50 de participanți (25 de fete și 25 de băieți). Grupurile erau compuse din persoane cu risc scăzut de Depresie și care nu erau depresive, persoane cu risc înalt de depresie și care nu erau depresive, și persoane care experimentau în prezent tulburare depresivă majoră (TDM).

Rezultatele indică faptul că există diferențe de sex între proteinele inflamatorii individuale asociate cu depresia în adolescență. Niveluri mai ridicate ale citokinei interleukin-2 (IL-2) au fost asociate atât cu un risc crescut pentru depresie, cât și cu severitatea simptomelor depresive la băieți, dar nu și la fete. În schimb, niveluri mai ridicate de IL-6 au fost asociate cu severitatea depresiei la fete, dar nu și la băieți. La băieți, nivelurile de IL-2 erau mai ridicate în grupul cu risc înalt comparativ cu grupul cu risc scăzut și chiar mai ridicate în grupul diagnosticat cu depresie.

Dr. Zuzanna Zajkowska, cercetător postdoctoral la King's IoPPN și primul autor al studiului, a subliniat că acesta este primul studiu care arată diferențe între băieți și fete în modelele de inflamație legate de riscul și dezvoltarea depresiei în adolescență. Ea speră că descoperirile vor ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai țintite pentru diferite sexe biologice.

Riscul de depresie a fost evaluat printr-un scor compozit bazat pe 11 variabile sociodemografice, dezvoltat ca parte a proiectului IDEA. Adolescenții au completat mai multe chestionare, raportându-și dificultățile emoționale, relațiile, experiențele și starea de bine. Ei au trecut și printr-o evaluare clinică cu un psihiatru pentru copii și adolescenți.

Profesorul Valeria Mondelli, autorul principal al studiului, a subliniat că inflamația și sexul biologic pot avea o contribuție combinată la riscul de depresie. Cercetarea subliniază importanța considerării impactului combinat al biologiei, psihologiei și factorilor sociali pentru a înțelege mecanismele care stau la baza depresiei.

sursa: Science Daily
foto: King’s College London

Data actualizare: 15-09-2023 | creare: 15-09-2023 | Vizite: 307
Bibliografie
Inflammatory signs for adolescent depression differ between boys and girls, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230913122709.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ketamina ca alternativă terapeutică pentru adolescenții cu depresie rezistentă la tratamente
  • Semne de depresie ale copilului
  • Un număr tot mai mare de adolescenți sunt diagnosticați cu depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum