Exprimarea emoțiilor în scris ajută la reducerea stresului
Autor: Amancei Roxana
Conform cercetătorilor de la Michigan State University, exprimarea în scris a emoțiilor îi poate ajuta pe cei care se îngrijorează excesiv să își depășească temerile, înainte de a începe o sarcină stresantă.
Studiul pe care l-au realizat a constat în măsurarea activității cerebrale a participanților și a relevat faptul că simpla notare a emoțiilor și sentimentelor te poate ajuta în gestionarea eficientă a sarcinilor stresante.
Coordonatorul acestei cercetări a explicat legăturile neuronale care se formează. „Îngrijorarea preia resursele cognitive. Cercetările noastre au arătat că dacă te detașezi de griji prin intermediul scrisului, aceste resurse cognitive sunt eliberate pentru a putea lucra la îndeplinirea eficientă a sarcinii pe care o ai.”
Participanții la studiu prezentau un comportament anxios și au fost supuși unui test, în cadrul căruia s-a măsurat acuretețea și timpul de reacție al răspunsurilor. Înainte de test, jumătate dintre participanți au scris despre sentimentele care îi încearcă în legătură cu sarcina pe care urmau să o îndeplinească, iar cealaltă jumătate au scris despre ce au făcut cu o zi în urmă.
Dacă în ceea ce privește viteza și acuratețea răspunsurilor cele două grupuri s-au situat la același nivel, eficiența cu care au rezolvat sarcina le-a diferențiat: grupul care și-a exprimat emoțiile în scris a reușit o gestionare mult mai eficientă a resurselor cognitive.
Ceea ce aduce nou această cercetare este faptul că sugerează o tehnică prin care care oamenii (în special cei foarte stresați și îngrijorați) se pot pregăti pentru a face față sarcinilor stresante din viitor. Autorii consideră că „Exprimarea emoțiilor în scris face ca mintea să fie mai puțin solicitată în viitoarele sarcini stresante.”
Studiul a fost publicat online în revista Psychophysiology.
Sursa: Neuroscience News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stări îngrozitoare de neliniște permanenta
- Emoții puternice ce nu le pot controla
- TPSV - Simt ca nu-mi pot controla emotiile
- Ce anume se intampla