Interacțiunile dintre creier și microbiomul intestinal afectează reziliența la stres

©

Autor:

Interacțiunile dintre creier și microbiomul intestinal afectează reziliența la stres
Un studiu recent realizat de UCLA Health a explorat legătura dintre reziliență, activitatea neurală și microbiomul intestinal. Cercetătorii au descoperit că persoanele reziliente prezintă o activitate neurală intensă în regiunile creierului asociate cu reglarea emoțiilor și îmbunătățirea cogniției. Aceste persoane s-au dovedit a fi mai conștiente de propriile sentimente și mai capabile să le descrie. În plus, aceeași grupă a arătat și o activitate a microbiomului intestinal legată de un intestin sănătos, cu inflamație redusă și o barieră intestinală îmbunătățită.
Studiul a ales să se concentreze pe persoane sănătoase, reziliente, care fac față eficient diferitelor tipuri de stres, cum ar fi discriminarea și izolarea socială, în loc să examineze activitatea microbiomului legată de condiții de boală precum anxietatea și depresia. Obiectivul a fost de a identifica caracteristicile unui creier și microbiom rezilient sănătos pentru a dezvolta intervenții țintite pentru reducerea stresului.

Cercetarea a implicat interogarea a 116 persoane despre reziliența lor și clasificarea lor în două grupuri bazate pe scorurile de reziliență. Participanții au suferit de asemenea scanări MRI și au furnizat probe de scaun cu câteva zile înainte de scanări. Rezultatele au indicat că grupul cu reziliență ridicată era mai puțin anxios și deprimat, arătând activitate cerebrală asociată cu o mai bună reglare emoțională și cogniție superioară, în comparație cu grupul cu reziliență scăzută.

În plus, microbiomul grupului cu reziliență ridicată a excretat metaboliți și a prezentat o activitate genetică care favoriza o inflamație scăzută și o barieră intestinală robustă. Aceste descoperiri subliniază că reziliența este un fenomen complex, care implică nu doar creierul, ci și microbiomul intestinal.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii intenționează să exploreze dacă intervențiile care cresc reziliența pot modifica activitatea cerebrală și a microbiomului intestinal, sugerând posibilitatea dezvoltării unor tratamente care să țintească atât creierul, cât și intestinul pentru prevenirea bolilor. Această cercetare pune bazele pentru abordări inovative în gestionarea stresului și a sănătății mintale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-06-2024 | creare: 26-06-2024 | Vizite: 161
Bibliografie
Study links gut health and brain function in resilient individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20240621/Study-links-gut-health-and-brain-function-in-resilient-individuals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)
  • Administrarea glucocorticoizilor și creșterea în greutate (Studiu)
  • Cum să te calmezi când ești stresat: metode de diminuare a stresului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum