Inflamația arterială coronariană este legată de un risc ridicat de evenimente cardiace, chiar și fără boală coronariană

©

Autor:

Inflamația arterială coronariană este legată de un risc ridicat de evenimente cardiace, chiar și fără boală coronariană
Un studiu recent publicat în The Lancet a investigat legătura dintre inflamația arterială coronariană și evenimentele cardiace adverse majore (ECAM) sau decesele cardiovasculare, în rândul persoanelor cu sau fără boală arterială coronariană. Utilizând angiografia coronariană prin tomografie computerizată și un nou indice bazat pe inteligență artificială, cercetătorii au evaluat impactul inflamației arteriale asupra riscurilor cardiovasculare.
În cadrul studiului, au fost analizați datele a 40.091 de pacienți adulți din Regatul Unit, cu un urmărire medie de 2,7 ani. Dintre aceștia, 19% au fost diagnosticați cu boală coronariană obstructivă și au prezentat un risc semnificativ crescut de infarct miocardic, insuficiență cardiacă nouă, accident vascular cerebral ischemic și mortalitate din orice cauză. În contrast, 81,1% din cohortă nu au fost diagnosticați cu boală coronariană, dar acești pacienți au reprezentat 66,3% și 63,7% din toate ECAM și decesele cardiace totale.

Pentru a evalua inflamația arterială coronariană, cercetătorii au folosit scoruri de atenuare a grăsimii perivasculare (FAI), dezvoltând un algoritm asistat de inteligență artificială (AI-Risk) care a integrat scorurile FAI, povara plăcii aterosclerotice și prezența factorilor de risc de boală coronariană cunoscuți, pentru a estima riscul pacientului de evenimente cardiovasculare viitoare.

Analiza a inclus 3.393 de pacienți, cu o perioadă mediană de urmărire de 7,7 ani, între 2010 și 2015. Scorul FAI a prezis eficient mortalitatea cardiacă și ECAM atât în rândul pacienților cu, cât și fără antecedente de infarct miocardic sau revascularizare. Un număr crescut de vase cu scoruri FAI peste percentila 75 a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate cardiacă și ECAM, indiferent de prezența bolii coronariene obstructive.

Algoritmul AI-Risk, evaluat în aceeași cohortă, a aliniat bine evenimentele prezise și observate în pacienții cu și fără boală coronariană obstructivă, deși a supraestimat riscul pacienților cu boală coronariană obstructivă, sugerând angiografii coronariene invazive și intervenții pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare pe termen scurt.

Algoritmul a fost un predictor semnificativ și independent al mortalității cardiace și ECAM pe o perioadă de 10 ani. Pacienții clasificați de AI-Risk ca fiind la un risc foarte mare de evenimente cardiovasculare au prezentat un risc semnificativ mai mare de mortalitate cardiacă și ECAM, indiferent de diagnosticul de boală arterială coronariană obstructivă.

AI-Risk a influențat și deciziile clinice, determinând schimbări în managementul a 45% dintre pacienți, incluzând inițierea sau creșterea dozei de statine, și prescrierea de tratamente suplimentare.

În concluzie, măsurarea inflamației arterelor coronare prin scoruri FAI a identificat un risc semnificativ crescut de mortalitate cardiacă și ECAM în următorii zece ani pentru peste 25% din pacienții fără boală coronariană obstructivă diagnosticat. Studiul subliniază importanța monitorizării atente a pacienților, chiar și în absența unui diagnostic de boală coronariană, având în vedere riscului comparabil de evenimente cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 04-06-2024 | creare: 04-06-2024 | Vizite: 199
Bibliografie
Coronary arterial inflammation linked to high cardiac event risk even without CAD, link: https://www.news-medical.net/news/20240603/Coronary-arterial-inflammation-linked-to-high-cardiac-event-risk-even-without-CAD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecțiile dentare latente pot crește riscul de boli cardiovasculare
  • Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum