O intervenție de adaptare a papilelor gustative poate reduce aportul de sodiu al unui individ
Autor: Domșa Dariana
Aportul de sare al unei persoane ar putea fi redus printr-o intervenție de adaptare a gustului, care ar putea determina, de asemenea, creșterea nivelului de plăcere al pacienților hipertensivi pentru o dietă săracă în sodiu, potrivit unui studiu prezentat la un congres recent al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
Plăcerea redusă pentru gustul alimentelor cu mai puțină sare reprezintă o barieră majoră pentru respectarea unei diete cu conținut redus de sodiu. Cu toate acestea, numărul studiilor care au abordat această problemă este în continuare unul redus. Studiul actual, condus de cercetătorii de la Universitatea din Kentucky, arată că pacienții cu hipertensiune arterială, care prezintă cele mai mari riscuri de sănătate în urma consumului de sodiu, și-ar putea schimba percepția gustului și pot deveni adepții unei diete sărace în sodiu, în urma unei intervenții specifice de sensibilizare a papilelor gustative.
Studiul a examinat efectele pe termen scurt ale adaptării graduale a gustului la alimente cu un nivel redus de sare asupra tensiunii arteriale, preferinței pentru alimentele sărate și a plăcerii de a menține o dietă săracă în sodiu. Participanții la studiu au fost repartizați în mod aleatoriu fie în grupul de intervenție, fie într-un grup de control (îngrijiri medicale de rutină pentru hipertensiune arterială). Participanții din grupul de intervenție au primit un dispozitiv care le-a permis să detecteze cantitatea de sare din alimente, ceea ce le-a permis să evite sau să consume în cantități mici alimentele bogate în sare.
La începutul studiului și la finalul său (după o perioadă de 16 săptămâni), participanții au furnizat o probă de urină (pentru a evalua aportul de sodiu) și le-a fost luată tensiunea arterială. De asemenea, cercetătorii au evaluat, printr-o metodă scalară, cu note de la 1 la 10, preferințele participanților pentru alimentele bogate în sodiu sau pentru dietele sărace în sodiu. Descoperirile indică faptul că intervenția de adaptare a papilelor gustative la gustul sărat a dus la reducerea aportului de sodiu cu 30% și la scăderea tensiunii arteriale sistolic medii cu aproape 0,4 mmHg.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Edoxaban previne eficient cheagurile de sânge și AVC după intervenția chirurgicală a valvei cardiace
- Alirocumab reduce placa coronariană periculoasă și stabilizează leziunile cu risc ridicat
- Bufeurile și transpirațiile nocturne cresc riscul pentru un eveniment cardiovascular
- Este posibilă regenerarea și repararea inimii în urma unui atac de cord? Ce spun studiile?
- Ce alimente influențează tensiunea arteriala?
- Apa si beneficiile ei in reglarea tensiunii arteriale
- Valve defecte, hipertensiune ciudata, extrasistole, tratament
- Tensiune arteriala