Îndulcitorii nu amplifică apetitul alimentar și ajută la scădrea glicemiei

©

Autor:

Îndulcitorii nu amplifică apetitul alimentar și ajută la scădrea glicemiei
Studiul recent realizată de Universitatea din Leeds în colaborare cu Centrul de Cercetare Rhône-Alpes pentru Nutriție Umană, condus într-un cadru controlat și dublu-orb, a investigat efectele înlocuirii zahărului cu îndulcitori artificiali și naturali în alimente asupra senzației de foame și nivelurilor glicemiei. Cercetarea face parte din proiectul SWEET, susținut de Horizon Europe, care include 29 de parteneri europeni din domeniul cercetării, consumului și industriei. Scopul principal al studiului a fost de a evalua beneficiile și potențialele riscuri ale îndulcitorilor și amplificatorilor de dulceață în contextul sănătății publice și siguranței, obezității și sustenabilității.
Principalele constatări ale studiului indică faptul că consumul de alimente care conțin îndulcitori produce o reducere similară a senzațiilor de apetit și a răspunsurilor hormonale legate de apetit, comparativ cu alimentele zaharoase. Mai mult, acesta oferă beneficii suplimentare, cum ar fi scăderea nivelului glicemiei, aspect deosebit de important pentru persoanele cu risc de a dezvolta diabet de tip 2. Aceste rezultate contrazic rapoartele anterioare conflictuale despre potențialul îndulcitorilor de a crește apetitul, oferind dovezi solide că îndulcitorii și amplificatorii de dulceață nu au un impact negativ asupra apetitului și sunt benefice pentru reducerea aportului de zahăr.

În cadrul studiului, 53 de adulți supraponderali sau obezi au consumat biscuiți care conțineau fie zahăr, fie substituent natural de zahăr Stevia, fie îndulcitor artificial Neotame, pe parcursul a trei perioade de consum de două săptămâni fiecare, separate prin pauze de 14-21 de zile. Evaluările au inclus măsurători ale nivelurilor de glucoză, insulină și hormoni legați de apetit, precum și autoevaluări ale senzației de sațietate și preferințelor alimentare.

Rezultatele au arătat că tipurile de îndulcitori testate nu au determinat diferențe în răspunsurile apetitului sau endocrine comparativ cu zahărul, dar nivelurile de insulină măsurate pe parcursul a două ore după consumul alimentelor au fost reduse, la fel și nivelurile glicemiei. Aceste descoperiri subliniază utilitatea îndulcitorilor ca instrumente pentru reducerea consumului de zahăr adăugat, fără a duce la o creștere compensatorie a apetitului sau aportului energetic, susținând astfel utilitatea îndulcitorilor pentru gestionarea apetitului, energiei și greutății corporale.

Concluziile studiului oferă dovezi cruciale care susțin utilizarea de zi cu zi a îndulcitorilor și amplificatorilor de dulceață pentru controlul greutății corporale și al glicemiei, contracarând preocupările publice și profesionale legate de siguranța lor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-03-2024 | creare: 29-03-2024 | Vizite: 397
Bibliografie
Sweeteners do not increase hunger and help lower blood sugar, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240328/Sweeteners-do-not-increase-hunger-and-help-lower-blood-sugar-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum