Îndulcitorii non-calorici și riscul de sindrom metabolic

©

Autor:

Îndulcitorii non-calorici și riscul de sindrom metabolic
În cadrul Conferinței Anuale a Societății de Endocrinologie ENDO 2018 au fost comunicate rezultatele unui studiu de laborator potrivit cărora consumul de sucraloză ar putea favoriza apariția sindromului metabolic.

Sindromul metabolic reprezintă un „termen umbrelă” pentru mai mulți factori de risc pentru boli coronariene, diabet, steatohepatită non-alcoolică și unele tipuri de cancer, întâlniți la același individ [minimum 3]:
  • hipertensiunea arterială,
  • hiperglicemie,
  • hipetrigliceridemie,
  • valori scăzute ale HDL-colesterolului,
  • obezitate abdominală [circumferința abdominală ≥102 cm la bărbați și ≥88 cm la femei].

Sindromul metabolic, noul „ucigaș silențios” 

În studiu de față cercetătorii din cadrul Universității George Washington au evaluat efectele sucralozei, un îndulcitor non-caloric cunoscut sub denumirea comercială de Splenda când se găsește în combinație cu dextroză sau maltodextrină, asupra celulelor stem umane recoltate din țesutul adipos. Experimentul s-a desfășurat timp de 12 zile utilizând plăci Petri în care s-a simulat un mediu care stimulează producția de țesut gras și care implicit favorizează obezitatea.

Cercetătorii au reprodus concentrațiile tipice de sucraloză care se regăsesc în sângele persoanelor care consumă cantități crescute de îndulcitori non-calorici, iar când celulele stem au fost expuse la acest mediu s-a observat hiperexpresia genelor care modulează producția de țesut adipos și care induc inflamația.

Autorii studiului speculează că hiperexpresia genelor implicate în procesele inflamatorii și adipogeneză crează un teren favorabil pentru instalarea sindromului metabolic, asociat cu dublarea riscului de boli cardiovasculare și cu majorarea de 3 până la 5 ori a riscului de diabet.

STUDIU: Consumul regulat de îndulcitori non-calorici ar putea crește riscul de diabet tip 2 

Echipa de cercetători au dus experimentul mai departe și a analizat separat probe de țesut adipos abdominal prelevat de la persoane care consumă cu regularitate îndulcitori non-calorici. În mostrele de grăsime provenind de la persoanele normoponderale nu s-a constatat hiperexpresia genelor care modulează inflamația și adipogeneza. Expresia exagerată a acestor gene a fost observată la probele de țesut gras abdominal provenite de la persoane cu suprapondere sau obezitate.

Normoponderal înseamnă automat și sănătos? 

Rezultatele ridică numeroase semne de întrebare în ceea ce privește efectele negative pe termen lung ale îndulcitorilor non-calorici și în special la persoanele cu tulburări de greutate.

Din nefericire, alimentele și băuturile care „nu conțin zahăr” și în care acesta este înlocuit cu îndulcitori fără valoare calorică sunt promovate în mod eronat „dietetice” ceea ce ar putea încuraja hiperconsumul, aparent fără consecințe asupra aportului caloric, la persoanele cu probleme de greutate.

Surse: Medical News Today
EurekAlert!

Data actualizare: 17-04-2019 | creare: 22-03-2018 | Vizite: 1228
Bibliografie
(1) Low-calorie sweeteners may promote metabolic syndrome, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321244.php
(2) Consuming low-calorie sweeteners may predispose overweight individuals to diabetes, https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/tes-cls031418.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sindromul metabolic, noul „ucigaș silențios”
  • STUDIU: Consumul regulat de îndulcitori non-calorici ar putea crește riscul de diabet tip 2
  • Yoga ar putea reduce inflamația din sindromul metabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum