Calitatea grăsimilor alimentare consumate poate scădea riscul cardiometabolic

©

Autor:

Calitatea grăsimilor alimentare consumate poate scădea riscul cardiometabolic
Un studiu publicat recent în Nature Medicine a dezvoltat un scor multi-lipidic (SML) prin analiza lipidomică pentru a evalua impactul calității grăsimilor dietetice asupra metaboliților lipidici și asocierea acestora cu reducerea riscului de boli cardiometabolice. Studiul a utilizat date din mai multe cohorte, inclusiv DIVAS, EPIC-Potsdam, NHS, NHSII și PREDIMED, pentru a examina legătura dintre dietă și boli precum diabetul zaharat de tip 2 și bolile cardiovasculare (BCV).
Participanții din studiul DIVAS au fost aleși pentru a urma diete izoenergetice bogate în acizi grași saturați (AGS), mono-nesaturați (AGMN) sau un amestec de acizi grași nesaturați (AGN), cu scopul de a înlocui 8% din energia provenită de la AGS cu AGN. Acest lucru a avut loc în contextul în care sfaturile actuale recomandă scăderea consumului de AGS și creșterea aportului de AGN pentru a preveni bolile cardiometabolice.

Analiza lipidomică a măsurat concentrațiile a 987 de specii moleculare lipidice, rezultând în 111 concentrații de clase specifice de acizi grași. Dieta bogată în AGN a redus semnificativ concentrațiile de acizi grași specifici de clasă, în special cei cu lanțuri medii sau lungi și cu puține sau fără nesaturări.

În cohorta EPIC-Potsdam, utilizarea SML standardizat la contrastul postintervenție din trialul DIVAS a arătat o reducere cu 32% a incidenței bolilor cardiovasculare și cu 26% a incidenței diabetului zaharat. Aceste asocieri nu au fost semnificativ modificate de ajustările pentru diferiți biomarkeri, sugerând că SML captează mai eficient impactul sănătății cardiometabolice al calității grăsimilor dietetice decât biomarkerii consacrați.

Studiul PREDIMED a examinat dacă indivizii cu niveluri adverse ale SML redus preintervenție beneficiază în mod particular de pe urma unei diete mediteraneene bogate în AGN de origine vegetală, cum ar fi nucile și uleiul de măsline. Rezultatele au indicat o reducere a riscului de diabet zaharat, în special la participanții cu nivele inițiale nefavorabile ale SML redus.

Analiza rețelei în cohorta EPIC-Potsdam a identificat clustere lipidice și legături directe între metabolite și riscul de boală, evidențiind procesele biologice care stau la baza asociațiilor SML-boală.

În concluzie, studiul a demonstrat că scorurile lipidice bazate pe lipidomică, care reflectă înlocuirea AGS cu AGN, sunt asociate cu riscuri semnificativ mai scăzute de boli cardiovasculare și diabet. Aceste constatări sugerează că scorurile lipidice îmbunătățite pe parcursul a zece ani sunt legate de un risc redus de diabet zaharat, indicând că scorurile bazate pe lipidomică pot ajuta la țintirea intervențiilor dietetice pentru o sănătate cardiometabolică mai bună.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-07-2024 | creare: 17-07-2024 | Vizite: 220
Bibliografie
Study links improved dietary fat quality to reduced cardiovascular and diabetes risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240715/Study-links-improved-dietary-fat-quality-to-reduced-cardiovascular-and-diabetes-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum