Persoanele cu un aport ridicat de cafea pot avea un risc mai redus de diabet de tip 2
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu publicat în jurnalul BMJ Medicine sugerează că nivelurile mai mari de cofeină din sânge pot reduce cantitatea de grăsime corporală și riscul de diabet de tip 2. Descoperirile au fost realizate prin utilizarea randomizării mendeliene, o metodă genetică care poate ajuta la stabilirea relațiilor cauzale.
Studiul a implicat analiza rolului a două gene (CYP1A2 și AHR) asociate cu viteza metabolismului cofeinei în organism. Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat datele colectate în cadrul a șase studii anterioare, de la aproximativ 10.000 de persoane. Folosind randomizarea mendeliană, cercetătorii au evaluat efectul nivelurilor mai mari de cofeină din sânge asupra riscului de obezitate și diabet de tip 2.
Rezultatele au sugerat existența unei legături inverse între nivelurile mai mari de cofeină din sânge și grăsimea corporală, cât și între nivelurile mai mari de cofeină și riscul de diabet de tip 2. Descoperirile, găsite și de studii observaționale anterioare, sugerează că un consum moderat de cofeină poate fi benefic pentru sănătatea metabolică a unei persoane.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că este necesară efectuarea unor studii suplimentare, pentru a confirma și a extinde descoperirile. De asemenea, cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor pentru sănătate ale unui consumul excesiv de cofeină.
sursa: News Medical
Studiul a implicat analiza rolului a două gene (CYP1A2 și AHR) asociate cu viteza metabolismului cofeinei în organism. Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat datele colectate în cadrul a șase studii anterioare, de la aproximativ 10.000 de persoane. Folosind randomizarea mendeliană, cercetătorii au evaluat efectul nivelurilor mai mari de cofeină din sânge asupra riscului de obezitate și diabet de tip 2.
Rezultatele au sugerat existența unei legături inverse între nivelurile mai mari de cofeină din sânge și grăsimea corporală, cât și între nivelurile mai mari de cofeină și riscul de diabet de tip 2. Descoperirile, găsite și de studii observaționale anterioare, sugerează că un consum moderat de cofeină poate fi benefic pentru sănătatea metabolică a unei persoane.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că este necesară efectuarea unor studii suplimentare, pentru a confirma și a extinde descoperirile. De asemenea, cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor pentru sănătate ale unui consumul excesiv de cofeină.
sursa: News Medical
Data actualizare: 17-03-2023 | creare: 17-03-2023 | Vizite: 289
Bibliografie
Higher plasma caffeine levels may reduce adiposity and risk of type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20230315/Higher-plasma-caffeine-levels-mayt-reduce-adiposity-and-risk-of-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Boala Crohn: un nou tratament, cu eficacitate pe termen lung
- Microbiomul intestinal ar putea fi cheia prevenirii diabetului
- Dieta ketogenică modifică toleranța la glucoză, metabolismul lipidic, fenotipul țesutului periferic și microbiomul intestinal
- Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabetul de tip 2 este vindecabil.
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Diabet de tip II complicat. Se poate renunta la tratamentul medicamentos?
- Menopauza si diabetul
- Leucocite crescute
- Diabet zaharat 2 si problema talpa