Persoanele cu un aport ridicat de cafea pot avea un risc mai redus de diabet de tip 2
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu publicat în jurnalul BMJ Medicine sugerează că nivelurile mai mari de cofeină din sânge pot reduce cantitatea de grăsime corporală È™i riscul de diabet de tip 2. Descoperirile au fost realizate prin utilizarea randomizării mendeliene, o metodă genetică care poate ajuta la stabilirea relaÈ›iilor cauzale.
Studiul a implicat analiza rolului a două gene (CYP1A2 È™i AHR) asociate cu viteza metabolismului cofeinei în organism. Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat datele colectate în cadrul a È™ase studii anterioare, de la aproximativ 10.000 de persoane. Folosind randomizarea mendeliană, cercetătorii au evaluat efectul nivelurilor mai mari de cofeină din sânge asupra riscului de obezitate È™i diabet de tip 2.
Rezultatele au sugerat existenÈ›a unei legături inverse între nivelurile mai mari de cofeină din sânge È™i grăsimea corporală, cât È™i între nivelurile mai mari de cofeină È™i riscul de diabet de tip 2. Descoperirile, găsite È™i de studii observaÈ›ionale anterioare, sugerează că un consum moderat de cofeină poate fi benefic pentru sănătatea metabolică a unei persoane.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că este necesară efectuarea unor studii suplimentare, pentru a confirma și a extinde descoperirile. De asemenea, cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor pentru sănătate ale unui consumul excesiv de cofeină.
sursa: News Medical
Studiul a implicat analiza rolului a două gene (CYP1A2 È™i AHR) asociate cu viteza metabolismului cofeinei în organism. Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat datele colectate în cadrul a È™ase studii anterioare, de la aproximativ 10.000 de persoane. Folosind randomizarea mendeliană, cercetătorii au evaluat efectul nivelurilor mai mari de cofeină din sânge asupra riscului de obezitate È™i diabet de tip 2.
Rezultatele au sugerat existenÈ›a unei legături inverse între nivelurile mai mari de cofeină din sânge È™i grăsimea corporală, cât È™i între nivelurile mai mari de cofeină È™i riscul de diabet de tip 2. Descoperirile, găsite È™i de studii observaÈ›ionale anterioare, sugerează că un consum moderat de cofeină poate fi benefic pentru sănătatea metabolică a unei persoane.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că este necesară efectuarea unor studii suplimentare, pentru a confirma și a extinde descoperirile. De asemenea, cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor pentru sănătate ale unui consumul excesiv de cofeină.
sursa: News Medical
Data actualizare: 17-03-2023 | creare: 17-03-2023 | Vizite: 299
Bibliografie
Higher plasma caffeine levels may reduce adiposity and risk of type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20230315/Higher-plasma-caffeine-levels-mayt-reduce-adiposity-and-risk-of-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O nouă terapie cu adipocite brune pentru obezitate și diabet
- O legătură între stima de sine și hemoglobina glicată (HbA1c) în diabetul de tip1
- Cercetările arată o relație reciprocă între astm și diabetul de tip 2
- Consumul regulat de băuturi dulci și sucuri de fructe a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2 la băieți
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Valori glicemie anormale?
- Cafea si antidepresive
- Diabetul de tip 2 este vindecabil.
- Diagnosticare diabet
- Diabet tip 2
- Diabet de tip II complicat. Se poate renunta la tratamentul medicamentos?
- Diabet zaharat tip II
- Diabet zaharat 2 si problema talpa