Încălzirea cu lemne poluează aerul din zonele montane mai mult decât se presupunea anterior

©

Autor:

Încălzirea cu lemne poluează aerul din zonele montane mai mult decât se presupunea anterior
Un nou studiu arată că arderea lemnului este responsabilă de cel puțin jumătate din particulele poluante mici (PM2,5) din Europa, fiind considerată principala sursă a acestuia. Conform oamenilor de știință, acest fenomen a fost determinat de o serie de factori printre care se numără creșterea prețului combustibililor fosili și promovarea lemnului drept combustibil care nu influențează nivelurile de dioxid de carbon emise.
Autorii explică faptul că studiile anterioare au fost axate pe calitatea aerului din orașe, zonele rurale nefiind incluse în aceste analize. De aceea, în vederea studierii impactului pe care arderea lemnului îl are asupra calității aerului din sate, cercetătorii au urmărit efectele pe care acest obicei îl are asupra poluării din zonele rurale din Slovenia, într-o depresiune carstică de mică adâncime, cu o topografie ce favorizează formarea de inversiuni de temperatură și de bazine de aer rece în numeroase văi și depresiuni. În afara particulelor poluante, specialiștii au evaluat și nivelurile de carbon negru, sau funingine, din zona în cauză, aceasta fiind rezultată în urma arderii incomplete a materialelor ce conțin carbon precum combustibilii fosili și lemnul.

Rezultatele analizei au arătat că concentrațiile de funingine pe care autorii le-au înregistrat au fost cuprinse între 1 și 40 de micrograme pe metru cub, în timp ce concentrațiile de particule poluante (PM10) au înregistrat valori de 10 până la 205 micrograme pe metru cub. Aceștia avertizează că valorile obținute explică un fenomen actual ce apare deseori în zonele montane din depresiuni, anume încălzirea mai rapidă a aerului de la suprafața depresiunii dimineața, ceea ce creează un mediu mai cald deasupra orașelor, determinând blocarea aerului rece sub acesta și făcând imposibilă disiparea în atmosferă a gazelor de eșapament și a particulelor ce nu pot fi eliminate decât în sus. Astfel, măsurătorile prelevate în interiorul orașelor depășesc limitele legale impuse de Uniunea Europeană, acestea ajungând și la valori de 48 de micrograme pe metru cub, comparabile cu cele înregistrate în centrele marilor metropole, unde traficul este mult mai intens.

Cercetătorii sfătuiesc monitorizarea și reducerea poluării rezidențiale apărută prin arderea lemnului și, prin urmare, a efectelor dăunătoare pe care aceasta le are asupra sănătății, prin informarea locuitorilor din aceste zone referitor la perioadele în care aerul din oraș ar putea rămâne blocat și reducerea necesității de încălzire cu lemne.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-07-2022 | creare: 29-07-2022 | Vizite: 426
Bibliografie
Wood heating pollutes the air in mountain areas more than previously assumed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220725164938.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •