In Romania sunt aproximativ 150.000 de persoane care sufera de glaucom
Data publicării: 17-06-2007
El a precizat ca sunt mai multe tipuri de glaucom. Este vorba de glaucomul primitiv cu unghi deschis, care este cea mai frecventa forma de glaucom, fiind responsabila de peste 90 la suta din cazuri. Alte forme sunt reprezentate de glaucomul primitiv cu unghi inchis si congenital, dar exista si tipuri de glaucom secundar cauzate de alte afectiuni, traumatisme locale sau aparute ca efect advers in urma unor tratamente.
La nivel mondial se estimeaza intre 65 si 105 milioane de bolnavi de glaucom, din care 10% sunt deja in stare de orbire bilaterala. In Romania, se estimeaza existenta a circa 150.000 de cazuri de glaucom, din care 132.000 de glaucom primitiv cu unghi deschis. Prof. dr. Benone Carstocea a mentionat ca aproximativ 2% din populatia de peste 40 de ani sufera de aceasta afectiune si cam 5% din populatia de peste 80 de ani.
Medicii spun ca nu se cunoaste exact cauza producerii glaucomului, boala se asociaza, de cele mai multe ori, cu o presiune crescuta in ochi, cauza fiind drenajul deficitar al unui fluid numit umoare apoasa.
La pacientii cu presiune intraoculara crescuta, peste 21 de milimetri coloana de mercur, ochiul continua sa produca umoare apoasa, dar este incapabil sa o elimine cu un debit normal. In timp, aceasta presiune crescuta poate deteriora nervul optic, ceea ce poate duce la pierderea treptata a vederii.
Potrivit prof. dr. Benone Carstocea, unele persoane au sanse sporite de a face glaucom. Este vorba despre cei cu varsta de peste 40 de ani, care au antecedente de glaucom in familie, au fost depistate anterior cu presiuni intraoculare crescute sau sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, dureri de cap de tip migrenos, sistemul Raynaud sau miopie avansata.
Stabilirea diagnosticului in cazul glaucomului presupune masurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, a unghiului de drenaj si a campului vizual. Din datele rezultate in urma acestor investigatii, medicul poate stabili diagnosticul, tipul de glaucom si cat de avansata este boala.
Medicul Benone Carstocea a precizat ca glaucomul nu se vindeca, este o boala progresiva care dureaza toata viata si nu se cunoaste un tratament care sa-l vindece, insa, daca este descoperit in faze mai putin avansate, el poate fi supravegheat si mentinut in acea stare.
Potrivit sursei citate, un tratament pentru glaucom costa circa 300 de lei pe luna si este decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Daca apare orbirea, costul este mult mai mare, de 800 de lei pe luna.
Prof. dr. Benone Carstocea a spus ca lucrurile sunt bine puse la punct din punct de vedere al specialistilor, mai putin insa din punct de vedere al dotarii cu echipamente. Exista centre in care aparatura folosita este veche de 100 de ani si ca nu poate contribui la un diagnostic foarte bun. In opinia sa, ar fi necesara crearea a 11-12 centre de excelenta care sa fie bine dotate, dar si a 20 de spitale judetene si a unor spitale municipale si a 50 de policlinici, propunere pe care prof. Benone Carstocea a facut-o in urma cu cativa ani, fara a se ajunge la un rezultat.
Pentru o dotare adecvata, in prezent ar fi necesara suma de circa 100 de milioane de euro. Anul trecut s-au dotat cateva centre cu aparatura performanta. Este vorba de Iasi, Craiova, Cluj si Bucuresti. Exista o dotare foarte buna a centrelor private, mai putin a celor care se afla in sistemul public.
Presedintele Societatii Romane de Oftalmologie a subliniat ca, in prezent, glaucomul a fost diagnosticat si la varste precoce de 18, 20-25 de ani.
Un lucru important subliniat de specialisti in cadrul workshop-ului de la Sinaia a fost necesitatea urmaririi pacientilor si a stabilirii tratamentului pentru ca exista trei clase terapeutice de medicamente care se gasesc in tara si urmeaza sa se aduca o a patra clasa terapeutica.
Dupa un tratament medicamentos care nu da rezultate se poate interveni cu laser, apoi se continua tratamentul si, daca nici acum situatia nu se rezolva, se ajunge din nou la operatie si la medicamente. Important este ca atunci cand glaucomul e depistat in faza incipienta sa se pastreze functiile vizuale la peste 90% dintre bolnavi.
Medicii recomanda ca dupa 40 de ani fiecare persoana sa-si faca un consult anual oftalmologic si, in mod deosebit, cei care au mai avut cazuri de glaucom in familie.
In ceea ce-i priveste pe copii, si acestia ar trebui supusi unui consult oftalmologic la nastere, iar dupa aceea pana implinesc 7 ani sa faca macar o data pe an o vizita la medicul oftalmolog.
Dr. Carmen Mocanu, de la Clinica de Oftalmologie de la Craiova, a subliniat necesitatea monitorizarii acestor bolnavi si a explicat ca, la Craiova, exista o astfel de monitorizare pe retinopatie diabetica si pe glaucom, extrem de importanta, pentru ca ajuta la urmarirea pacientilor.
O problema cu care se confrunta sistemul de sanatate este aceea a unui numar insuficient de oftalmologi. In prezent, exista cam 1.000 de oftalmologi, inclusiv rezidentii, insa, deoarece tinerii pleaca din tara in numar mare, numarul specialistilor este in scadere.
Un alt aspect este acela ca oftalmologii nu sunt uniform repartizati in tara, cei mai multi sunt in Bucuresti - 60% -, iar cei mai putini sunt la Tulcea - cinci, la Vaslui, Bacau, la Suceava - 15 sau 16, la Constanta - 30 de oftalmologi, a subliniat presedintele Societatii Romane de Oftalmologie.
Prof. dr. Mihai Basca a mentionat necesitatea organizarii Centrelor de referinte, a unui registru unic si a gasirii unui sistem de monitorizare a acestor bolnavi.
Sursa: Rompres,
17-06-2007, Vizualizari 2650