Un posibil test de sânge ar putea prezice riscul de depresie postpartum

Un posibil test de sânge ar putea prezice riscul de depresie postpartum

©

Autor:

Un posibil test de sânge ar putea prezice riscul de depresie postpartum
Depresia postpartum afectează între 10 È™i 15% dintre femeile care tocmai au născut È™i poate avea consecinÈ›e pe termen lung atât asupra mamei, cât È™i a copilului. Perioada de după naÈ™tere reprezintă o fereastră unică în care apar dezechilibre hormonale semnificative, iar înÈ›elegerea mecanismelor biologice implicate ar putea permite identificarea timpurie a femeilor cu risc crescut de a dezvolta această tulburare. Până acum, nu exista un test de screening suficient de clar care să semnaleze pericolul înainte ca simptomele să se manifeste.
Într-un nou studiu publicat recent în Neuropsychopharmacology, o echipă de cercetători de la Weill Cornell Medicine È™i University of Virginia School of Medicine a descoperit că anumite molecule derivate din progesteron, numite neurosteroizi, pot semnala riscul de depresie postpartum. Mai exact, nivelurile acestor compuÈ™i în trimestrul al treilea de sarcină au fost asociate cu apariÈ›ia ulterioară a depresiei postpartum la unele participante.

Pentru a explora legătura dintre hormoni È™i depresia postpartum, studiul s-a concentrat pe progesteron È™i derivaÈ›ii săi, cum ar fi pregnanolonul È™i isoallopregnanolonul. Aceste substanÈ›e chimice pot modifica sensibilitatea creierului la stres È™i răspunsul emoÈ›ional. Echipa de cercetători a analizat 136 de femei care nu prezentau semne de depresie în timpul sarcinii, recoltând probe de sânge la intervale bine stabilite în trimestrele al doilea È™i al treilea de sarcină. Ulterior, participantele au fost monitorizate până la nouă luni după naÈ™tere, pentru a vedea cine dezvoltă semne de depresie postpartum.

Principalele constatări

  • Femeile care au manifestat depresie postpartum au prezentat, în trimestrul al treilea, un raport mai mic dintre pregnanolon È™i progesteron.  
  • AcelaÈ™i grup de femei a avut un raport mai mare dintre isoallopregnanolon È™i pregnanolon, sugerând că progesteronul era metabolizat mai degrabă în forme asociate cu reacÈ›ii de creÈ™tere a stresului.  
  • Un nivel crescut de progesteron în perioada târzie a sarcinii a fost È™i el pus în legătură cu riscul mai mare de depresie postpartum, ducând la concluzia că reacÈ›ia organismului la acest hormon È™i căile sale de metabolizare pot fi cheia înÈ›elegerii È™i prevenirii bolii.

Semnificație clinică și următorii pași

Această descoperire deschide calea spre un potenÈ›ial test de diagnostic care să anticipeze apariÈ›ia depresiei postpartum. Într-un astfel de scenariu, medicii ar putea interveni încă din timpul sarcinii cu măsuri de prevenÈ›ie È™i suport personalizat. Există deja medicamente noi - brexanolon È™i zuranolon - care acÈ›ionează asupra receptorilor GABA È™i au fost aprobate pentru tratamentul depresiei postpartum, dar cercetătorii sugerează că acestea s-ar putea dovedi utile È™i în scop profilactic, la femeile cu risc crescut.

Pentru a confirma aceste concluzii, oamenii de È™tiință intenÈ›ionează să extindă studiul la un eÈ™antion mai mare È™i mai divers, analizând totodată în profunzime enzimele care transformă progesteronul în derivaÈ›ii săi. Astfel, se speră că vor putea stabili cu precizie de ce anumite căi metabolice se activează excesiv la unele femei, declanÈ™ând dezechilibre hormonale È™i emoÈ›ionale ce se traduc în depresie postpartum. Prin înÈ›elegerea acestor procese, diagnosticul È™i tratamentul precoce pot deveni realități la scară largă, contribuind la protejarea sănătății mintale a proaspetelor mame.

Data actualizare: 31-01-2025 | creare: 31-01-2025 | Vizite: 65
Bibliografie
Osborne, L. M., et al. (2025). Neuroactive steroid biosynthesis during pregnancy predicts future postpartum depression: a role for the 3α and/or 3β-HSD neurosteroidogenic enzymes? Neuropsychopharmacology. doi.org/10.1038/s41386-025-02052-z

Image by FreeFunArt on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia postnatală la bărbaÈ›i
  • Sunt bărbaÈ›ii vegetarieni mai predispuÈ™i depresiei?
  • Depresia postnatală persistentă È™i impactul asupra dezvoltării copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum