Chimioterapia a fost asociată cu durerea nervoasă persistentă la 4 din 10 pacienți cu cancer
©
Autor: Airinei Camelia
![Chimioterapia a fost asociată cu durerea nervoasă persistentă la 4 din 10 pacienți cu cancer](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=49291.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
De-a lungul ultimelor decenii, studiile au arătat că aproximativ 70% dintre pacienți pot prezenta semne de CIPN în prima lună de chimioterapie, 60% la 3 luni și 30% după 6 luni. Chiar dacă s-au publicat numeroase estimări despre incidența și prevalența globală a CIPN (fie că e vorba doar de manifestări senzitive sau de combinații cu motorii), lipsesc datele solide privind proporția cazurilor de CIPN care sunt însoțite de dureri persistente.
Din cauza lipsei de cunoștințe exacte asupra patofiziologiei CIPN dureroase, opțiunile terapeutice sunt limitate. Eficacitatea tratamentelor (precum duloxetina) și a altor strategii multimodale (analgezice, neuromodulare) rămâne suboptimă. În plus, severitatea durerii poate duce la reducerea dozelor de chimioterapie sau chiar la întreruperea completă a tratamentului oncologic, afectând prognosticul și rata de supraviețuire.
Pentru a clarifica prevalența globală a CIPN dureroase de durată (cel puțin 3 luni), cercetătorii au realizat o meta-analiză bazată pe literatura publicată între 2000 și 2024, incluzând date din 28 de țări și un total de 77 de studii (n = 10.962 pacienți cu CIPN). Principalele obiective au fost:
- Estimarea prevalenței CIPN dureroase cronice în rândul pacienților diagnosticați deja cu CIPN;
- Investigarea heterogenității rezultatelor (diferențe metodologice, geografice, legate de tipul de chimioterapie sau de tipul de cancer) prin subgrupuri și meta-regresie;
- Analiza potențialilor factori de confuzie (precum indicele de dezvoltare umană, tipul de finanțare sau anul publicării studiilor) pentru a vedea cum influențează datele referitoare la prevalența CIPN dureroase.
Criteriile de includere au permis orice tip de studiu (randomizat, observațional, serie de cazuri ≥10 pacienți) care raporta rata de CIPN dureroasă la 3 luni sau mai mult de la debutul neuropatiei. S-au exclus lucrările care nu raportau datele necesare pentru calculul prevalenței, pacienții pediatrici și studiile în care durata durerii era <3 luni.
Rezultate
Prevalență globală:
În rândul pacienților cu CIPN, 41,22% (IC 95%: 32,40–50,19) au prezentat durere cronică legată de neuropatie. Această cifră este însoțită însă de o variabilitate ridicată între studii (I<sup>2</sup> = 95%), sugerând discrepanțe metodologice sau de context (tip de chimioterapie, populație studiată etc.).Tipul de chimioterapie:
Cele mai înalte rate au fost observate la pacienții tratați cu platină (prevalență de 40,44%) și taxani (38,35%). În schimb, pacienții cu regim FOLFOX au raportat o prevalență de aproximativ 16,43%.Tipul de cancer:
Pacienții cu cancer pulmonar au prezentat cea mai ridicată rată de CIPN dureroasă (60,26%), iar cei cu cancer ovarian (31,40%) sau limfom (35,98%) au avut cele mai scăzute valori.Distribuție geografică:
Studiile din Asia au raportat o prevalență de ~46,52%, iar cele din Europa ~35,92%. În SUA și alte regiuni, prevalența variază semnificativ, însă lipsa omogenității face dificilă oferirea unei concluzii definitive asupra diferențelor regionale.Heterogenitate și meta-regresie:
Analizele au indicat o eterogenitate semnificativă, iar meta-regresiile nu au evidențiat relații semnificative între variabile precum anul publicării, studiul prospectiv/retrospectiv sau indicele de dezvoltare umană și prevalența CIPN dureroase. În plus, rezultatele cumulative nu au sugerat modificări mari de-a lungul timpului, ceea ce arată o relativă stagnare în îmbunătățirea strategiilor de prevenție și management.Certitudine foarte scăzută (GRADE):
Studiul a evaluat calitatea dovezilor drept „foarte scăzută”, atât din cauza inconsistenței metodologice, cât și a impreciziei intervalelor de încredere mari și a datelor limitate din anumite subgrupuri.Concluzie
Această meta-analiză sugerează că peste 40% din pacienții cu CIPN prezintă o formă dureroasă cronică, ceea ce constituie un important obstacol terapeutic și afectează considerabil viața acestor pacienți. Chiar dacă rezultatele evidențiază diferențe în funcție de tipul de chimioterapie și de regiunea geografică, calitatea generală a dovezilor este marcată de inconsistență.Pe viitor, studii mai riguroase la scară largă și mai bine standardizate sunt necesare pentru a înțelege mai bine factorii predispozanți, posibilele abordări terapeutice și mecanismele implicate în apariția CIPN dureroase. Mai mult decât atât, investigațiile care vizează dezvoltarea de tratamente noi (inclusiv neuroprotectori și tehnici de neuromodulare) și strategii de prevenție rămân o prioritate pentru oncologi, neurologi și specialiștii în terapia durerii.
Data actualizare: 31-01-2025 | creare: 31-01-2025 | Vizite: 100
Bibliografie
D’Souza, R. S., et al. (2025). Global estimates of prevalence of chronic painful neuropathy among patients with chemotherapy-induced peripheral neuropathy: systematic review and meta-analysis of data from 28 countries, 2000–24. Regional Anesthesia & Pain Medicine. doi.org/10.1136/rapm-2024-106229 ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Intensificări scurte ale efortului pe parcursul activităților zilnice scade riscul de cancer
- Vitamina E ar putea stimula răspunsurile la imunoterapie
- Glucarpidaza în tratamentul toxicității renale cauzate de metotrexat
- Pacienții cu cancere de cap și gât pozitive pentru HPV pot răspunde la tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Prima sedinta de citostatice-urmari ?
- Absurditate legislativa
- Limfom malign non hodgkin, chimioterapie si hepatita cronica produsa de medicamente
- Chimioterapie sau radioterapie dupa hepatita C
- Întrebare caderea părului după chimioterapie
- Trebuie sau nu chimioterapie?
- Cancer col uterin