În premieră, s-au folosit ultrasunetele pentru a „reporni” creierului unei persoane aflate în comă
Autor: Airinei Camelia
În prezent, există doar două tehnici ce pot fi utilizate în acest scop: stimularea cerebrală profundă - o intervenție chirurgicală invazivă, în cadrul căreia se implantează electrozi direct în interiorul talamusului, și stimularea electrică transcraniană - o intervenție non-invazivă, prin care se plasează electrozi pe suprafața capului pentru a stimula anumite regiuni corticale, de suprafață, dar nu și regiuni mai profunde, așa cum este talamusul.
Este pentru prima dată când tehnica de stimulare cu ultrasunete - pulsații cu ultrasunete focusate de joasă intensitate (low intensity focused ultrasound pulsation (LIFUP)) - este folosită la un pacient cu leziuni cerebrale grave și medicii avertizează că sunt necesare studii și pe alți pacienți pentru a declara metoda ca fiind eficientă. „Este posibil să fi avut noroc și să fi stimulat creierul exact în momentul în care acesta iși revenea în mod spontan”, declară Martin Monti, principalul autor al studiului și profesor de psihologie și neurochirurgie la UCLA.
În cadrul tratamentului echipa a folosit un mic dispozitiv (de dimensiunea unei cești de cafea) pentru a emite energie acustică cu o frecvență de 100 Hertzi spre talamusul pacientului. În total s-au folosit 10 pulsații a câte 30 de secunde, la intervale de 30 de secunde. A doua zi după tratament pacientul a reușit să se miște și să vorbească, iar a treia zi a putut chiar să înțeleagă limbajul și să răspundă la întrebări dând din cap.
Potrivit medicilor, tehnica ar putea deveni un tratament non-invaziv ușor de folosit pentru pacienții aflați în stare vegetativă, sau de conștiență minimă.
Rezultatele studiului urmează să fie publicate în revista Brain Stimulation.
Sursa: Science Daily
2. Scientists Kick-Start Brain Of Comatose Patient Using Ultrasoun, link: http://www.iflscience.com/brain/scientists-kick-start-brain-comatose-patient-ultrasound/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni